Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изграждат хибриден екокатамаран в Царево

Снимка: maritime.bg

Първият екокатамаран с хибридни двигатели се изгражда по трансграничен проект „Плаване през Черно море“. Проектът е на стойност близо 1 250 000 евро, като по-голямата част от него се финансира от Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“.

Партньори по проекта са пристанищната администрация в гръцкия град Александруполис, българското сдружение по спортен риболов „Гларус“, както и Международният център за социални изследвания и анализи на политики в Грузия. Целта е да бъдат разработени 6 нови морски туристически маршрута с акцент върху културното наследство на региона, каза ръководителят на проекта Янко Янков.

„В Александруполис изграждат лодкостоянки за възможност за пребиваване на яхти и туристически плавателни срества. В Батуми правят маршрути, свързани с туризма по техните места.“

В края на лятото се очаква катамаранът, който се изработва в Царево, да бъде готов. Към него ще има сензори за анализ на морската вода, каза директорът на бургаското пристанище Диян Димов.

„На самия кораб ще бъдат монтирани датчици, които на екрани в пристанище Бургас, ще предават информация за основните характеристики – вятър, чистотата на водата, вълнението в морето. Ще се създаде картина за постоянен мониторинг на Бургаския залив.“

Катамаранът ще плава до остров Света Анастасия, Крайморие, Сарафово и Поморие.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

350 работни места предложиха на трудова борса в Бургас

13 фирми от Бургас и региона се включиха в тазгодишното издание на трудовата борса. Работодателите търсят сезонни работници за предстоящия туристически сезон. Обявените работни места от тях са 350 в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Заради пандемията от коронавируса миналата година не се проведе трудова борса. Кризата остави..

публикувано на 13.05.21 в 13:49

Силен старт на туристическия сезон на остров "Св. Анастасия"

Успешно начало на туристическия сезон на остров "Св. Анастасия". Близо 2 000 души са посетили комплекса по време на празничните дни в началото на май. Сред първите гости имаше както индивидуални, така и организирани туристи. Групата беше от Варна и беше много ентусиазирана, пя на корабчето, съобщи управителят ТК „Св. Анастасия“ Павлин..

публикувано на 13.05.21 в 12:06

Дигитален селфи уикенд в Бургас

За втора поредна година Община Бургас организира тематични уикенди, за да направи града още по-интересен за неговите гости и жители. Предстоящият е посветен на дигиталните изкуства. В неговата подготовка се включват и партньорите в инициативата БулевАрт - Мрежа на сетивата.  За вдъхновение за селфита, Община Бургас ангажира от петък до неделя по..

публикувано на 13.05.21 в 11:06

Поморие се подготвя за туристическия сезон

50 ще са командированите полицаи в Поморие това лято, а паяк ще контролира спирането но улиците през активния туристически сезон.  Безплатно паркиране, но при строг контрол обяви за новия летен сезон кметът на Поморие Иван Алексиев: "Ще въведем и режим на работа на репатрираща машина, която да вдига неправилно паркиралите автомобили. ще..

публикувано на 13.05.21 в 08:29

Провеждат трудова борса в Бургас

Трудова борса във връзка с предстоящия туристически сезон ще се проведе днес в Бургас.  Организатор е Бюрото по труда.  Ще участват работодатели от сферите на хотелиерството и ресторантьорството. Безработните лица ще могат директно да се срещнат и да кандидатстват за работа. Борсата ще се проведе от 10,00 часа в обновения "Културен дом на..

публикувано на 13.05.21 в 08:20

Първите израелски туристи пристигат по Южното Черноморие

Първите чуждестранни туристи пристигат по Южното Черноморие. С два чартърни полета от Тел Авив 210 израелски граждани ще бъдат официално посрещнати от ръководството на Бургаското летище. Те ще бъдат настанени в кур.к-с “Слънчев бряг“. С воден салют ще бъдат посрещнати израелските туристи на бургаското летище. Те ще бъдат настанени в 5 различни хотела в..

публикувано на 13.05.21 в 08:00

Туристическият бранш в Бургас: Трябва да спасим сезон 2021

От Туристическата камара в Бургас настояват за по-бързо въвеждане на ваксинационен сертификат, а цената на PCR теста  през летните месеци  да бъде за сметка на бюджета. Председателят на организацията Иван Иванов определя новия служебен министър на туризма Стела Балтова като експерт с голям опит. „Надяваме се и..

публикувано на 12.05.21 в 14:35