Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кулинарни превъплъщения представиха ученици от Професионалната гимназия по туризъм

Презентация "Магия и наука - необичайните кулинарни превъплъщения на храната" посветена на кулинарни рецепти от литературни шедьоври представиха ученици от 12 клас на Професионална гимназия по туризъм  проф. д-р  Асен Златаров" Бургас. Разделени в пет отбора по двама възпитаниците на бургаската гимназия под ръководството на своите преподаватели, приготвиха приказни "плодови тарталети" по Братя Грим,  плодови пастички на Пипи дългото чорапче, ванилови кексчета а ла Александър Дюма,  любимите джинджифилови бисквитки с шоколад на Тюдорите а ла Филипа Грегъри и питки със сирене по Лев Толстой. Гости на събитието  бяха народните представители Ивелина Василева и  Ася Пеева, Веселин Пренеров - общински съветник и журналист, Веселина Таралова - директор "Образование и демографски въпроси" от община Бургас, Тодор Стамболиев - омбудсман на община Бургас, Иван Иванов - председател на Бургаска туристическа камара,  Мария Бенчева - директор на Регионална библиотека "Пейо Яворов" Бургас, г-жа Марина Бошнакова - бизнесдама , Борис Минчев - управител на хотел, представители на бизнеса и медиите.

Поздравителен адрес беше изпратен от старши комисар Калоян Калоянов - директор на ОДМВР - Бургас и Росица Темелкова - Председател на Окръжен съд - Бургас.

Домакините от получиха дар от народният представител Ивелина Василева, с който да обогатят училищната библиотека - книги с рецепти от традиционната българска кухня и кулинарните съвети на Гордън Рамзи.

Гости останаха впечатлени от професионалните умения на преподаватели и учениците и споделиха, че досега не са присъствали на подобно събитие. Те изразиха желание това интересно събитие  начало да бъде продължено и в бъдеще и да се прерасне в по - мащабен характер, за да покаже на бургаската общественост високия професионализъм, креативността и уменията както на учениците, така и на техните учители.

Презентацията "Магия и наука - необичайните кулинарни превъплъщения на храната" е част от празничната програма, с която Професионална гимназия по туризъм  проф. д-р  Асен Златаров"отбелязва 60 години от създаването си. Празничните събития  под мотото " 60 г. Професионална гимназия по туризъм  проф. д-р  Асен Златаров" - образователна институция в професионалното обучение в България" посветени на юбилея  ще акцентират върху професионалните  умения и артистичните  таланти на възпитаниците на гимназията.

Професионална гимназия по туризъм "Проф. Д-р Асен Златаров" е създадена  през 1959 г. като  Техникум  по обществено хранене, с директор - Фоти Маринов Неделчев и за своите 60 години  училището достойно защитава мястото си на образователна институция създаваща професионалисти.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

1868 деца са приети на първо класиране в първи клас в бургаските училища

Общо 1906 деца са регистрирани в бургаската електронна система за прием в първи клас, съобщиха от Община Бургас. От тях приетите на първо класиране са 1868. Родителите на приетите деца трябва да ги запишат в съответното училище в срок от 5 до 12 юни. Поради изискванията за безопасност, записването за учебната 2020-2021 г. ще се извършва по телефон и..

публикувано на 03.06.20 в 10:40

Над 650 деца са посетили детските градини в Сливен, през последните два дни

Над 650 деца са посетили детските градини в Сливен, през последните два дни след отварянето им. Това съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова. Яслените групи са посетени от 150 деца.  Заместник-кметът Чиликова коментира, че в първия ден на отварянето са постъпили близо 50% от заявилите, че ще посещават детските градини. "Общо взето в..

публикувано на 02.06.20 в 17:17

Изпити по желание след 12 клас днес и в четвъртък

От 8:00 ч. и от 14:00 ч. днес, както и в четвъртък ще се проведат изпитите по желание след 12 клас, с резултатите от които зрелостниците могат да кандидатстват в различни специалности във висшите училища. От 8:00 часа започнаха изпитите по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда и по чужди езици без английски, който ще се проведе на 4..

публикувано на 02.06.20 в 08:21

Без преписвачи на матурата по литература в Бургас

Върху разказа на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ писаха днес зрелостниците. Учениците влязоха за първи път в класните стаи, след като завършиха дистанционно годината. Третата част от матурата по литература – интерпретативно съчинение се оказа не много лека, поне за някои от тях, споделиха на излизане от изпита абитуриенти...

публикувано на 01.06.20 в 15:48

Интерпретативно съчинение и есе пишат днес зрелостниците

По интерпретативно съчинение или есе пишат  зрелостниците, които са подали заявления за явяването на първия задължителен държавен зрелостен изпит по български език и литература. 149 са те в Търговската гимназия в Бургас, каза директорът Павел Чепов: "Всичко е нормално, извикахме по-рано учениците в 8:00 часа, за да можем бавно да ги..

обновено на 01.06.20 в 12:19

Детските градини в Общините Созопол, Карнобат, Айтос и Несебър отварят врати днес

Детските градини в община Созопол отварят днес. Целият персонал беше тестван за Covid 19, обясни кметът Тихомир Янакиев. Раздадени са и инфраред термометри в детските заведения. "Всяко дете ще бъде с премерена  температура преди да влезе в детската градина, като уверение, че децата, които влизат са здрави. Приключи дезинфекцията на самите..

публикувано на 01.06.20 в 09:32

Виолета Илиева: Призоваваме да няма струпване пред училищата на матурите

При строги епидемични мерки ще се проведат тази година държавните зрелостни изпити. Задължителната дистанция от два метра разтояние ще бъде спазена, като учениците ще бъдат разпределени в класните стаи от 7 до максимум 12 души, съобщи директорът на регионалното управление на образованието Виолета Илиева. „Искам да се обърна към всички родители,..

публикувано на 30.05.20 в 17:18