Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

5 000 капачки за "Парижката Света Богородица"

Снимка: Емилия Средкова

Това не е материален, а морален акт. Така се мотивира кметът на Поморие Иван Алексиев с предложението си да се дарят 5 000 евро за ремонт на катедралата. Той е категоричен, че общината е помагала на редица подобни инициативи у нас – в Бисер, Хитрино, Карнобат. Прави го и на своя територия – манастира, болницата…

Спор няма, общината е финансово – стабилна, 5 000 евро, на фона на милионите, които са дадени, няма да са материален, а морален жест. И тук излиза въпроса – ами, защо тогава го правим? Защо даваме материални 10 000 лв. за ремонта на френската катедрала, които са обществени средства. Събрани от данъци, такси и други подобни източници. И с тях, и без тях, катедралата ще се построи, защото сградите се вдигат отново. А у нас събираме капачки. Капачки за кувьози, за нашите недоносени деца, с които борим демографската криза. Областната болница, която се ползва от всички общини в областта, от години не може да си плати дълговете и също се радват на капачките, които събират. Болни родители на болни деца се чудят от къде да съберат левчета и евро, за да лекуват себе си и децата на болна майка България.

Не ме разбирайте погрешно. Призивите – да ги дадем на някой гладен, граничат с популизъм, защото гладни има и в най-богатите държави. Да, културните ценности трябва да се пазят, за да знаят и тези след нас какво е имало преди нас.

Но в една от най-бедните държави в Европа да се отделят публични средства, събрани от нейните най-бедни граждани, за да ги дарят за една от най-богатите държави, където техните богаташи събраха една камара пари само за няколко дни е… нелепо! Дори идеята на премиера да се изпратят реставратори, въпреки всичките обструкции по темата, пак изглеждаше малко по-логично. Ако някой бизнесмен реши да дари собствени средства – това си е негов избор. Ако ние можем да помогнем с нещо, от което наистина ще има смисъл – това е наистина акт на солидарност. Ако щете – Малко Търново да изпрати дървен материал за скелето, Карнобат – цигли, Средец – тухли, Бургас – Митко Иванов…

Това, разбира се, в кръга на шегата. Да, ние не можем да помогнем на всички, но на фона на събирането на капачки, с които си спасяваме държавата, дарението на обществени средства, докато дори и на Запад това прави бизнесът, никак не се вписва в мирогледа ми. Защото е морален жест, когато го правиш с пари от своя джоб. Но той става материален, когато парите са от джобовете на съгражданите ти.

Дори във Франция вече иронизират цялата акция на Макрон. Ще перифразирам местен виц:

Френският президент отишъл при медиум и се свързал с духа на Виктор Юго и му казал:

-  Направихме и невъзможното, но ще спасим „Парижката Света Богоридица“.

А Юго го попитал:

-  А за „Клетниците“ нещо…?

*снимката е илюстративна, а заглавието е авторско и няма нищо общо с действителността.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46

Ще остане ли мечтател архитект Бурулянов?

Новият главен архитект на Община Бургас вижда дупката на площад „Тройката” като модерно парково пространство с умни градски мебели, детски площадки, арт инсталации на кота 0 и подземен паркинг в изкопа. Това решение за старата градска язва посочва Емил Бурулянов в концепцията, с която спечели комисията и тя го посочи като най-подходящ за важния..

публикувано на 04.03.20 в 18:26
Снимката е илюстративна.

Как да очакваме добри резултати от PISA като учим децата си да зубрят?

За поредна година българските ученици се нареждат назад в класацията на  международното изследване PISA. Проучването оценява функционалната грамотност на тези, които са завършили задължителното образование, т.е. как те могат да използват наученото в реални житейски ситуации. „Катастрофата в училище се задълбочава", „Срив в образованието до девети..

публикувано на 04.12.19 в 14:07

БДЖ между амбициите и реалността

Нова седмица-нов късмет, но не и с БДЖ. Добрата стара железница излиза с едни и същи номера, с вариации за разнообразие. Тази сутрин пътуващите по линията Ямбол-Бургас, сред тях мнозина от Карнобат и Айтос, които работят в областния център, са подложени на екшън в типичния БДЖ стил, разказаха слушатели.   Спирачките на втория вагон се..

публикувано на 14.10.19 в 16:58