Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спрямо предишния евровот: ГЕРБ губи гласове в Бургас, БСП - печели

Снимка: БГНЕС

Една от спорните теми на изминалия вот беше ниската избирателна активност. Тя далеч не е изненада за европейските избори, които у нас все още не са толкова популярни. Което е вина и на самите политици, които не успяват, може би, да обяснят на разбираем език какво вършат, като отидат в Брюксел. Може би. 18 044 души по-малко са гласували в област Бургас на този вот, спрямо предишния – през 2014 г. Разликата в броя на имащите право на глас е около 10 000. Което е показателно за демографската криза в региона. Тоест – с бакалските ни сметки, приблизително 8 000 по-малко гласоподаватели са упражнили правото си на (донякъде) първите задължителни избори.

Каква е ситуацията по партии? С близо 5% е спаднала подкрепата за ГЕРБ, спрямо предходните избори. В гласове, това е около 10 000. Приблизително с толкова се е увеличило доверието към БСП. Новите им гласове са около 4 000. Спад с около процент има при ДПС. ВМРО, които се явиха преди 5 години в широка коалиция, имат намаление, но тук то не може да се отчете като реално такова. По подобен начин стоят нещата и с десните формации. Грандиозен спад има при НФСБ – партията на Валери Симеонов губи около 6 000 гласа, което е близо 5%. „Атака“ са със слаби резултати и на двата вота, но продължават с тенденция със знак минус.

Към преференциите. Най-много хора в областта са гласували за Ивелина Василева от ГЕРБ (6872), след това за Елена Йончева от БСП и Ангел Джамбазки от ВМРО. 1418 души са пуснали своя вот за независимия бургаски учител Христо Симеонов. Любопитното е, че бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, осъдена на първа инстанция за корупция и нямаща нищо общо с региона, събира над процент – 1165 души са гласували за нея.

Към общините. В повечето от тях няма изненади – ГЕРБ печели изборите. В Несебър повече гласоподаватели са предпочели БСП, което не е знаково, предвид сложната поличитеска ситуация там, но може да е червена лампа за ГЕРБ, които се готвят да атакуват по-сериозно кметския пост там. Червените набират инерция, след като на предните местни избори успяха да вкарат двама съветници, макар и в коалиция. Созопол, може би, е най-голямата изненада. След обвиненията към Панайот Рейзи, напускането му на поста общински лидер на партията и временното му сваляне от длъжност, БСП вече набират сила и поглеждат към неговия стол. Според местни жители, обаче, самият Рейзи, който въпреки всичко, е силният човек в общината, не е мобилизирал своите доскорошни съпартийци и са гласували вяло. Победата в Малко Търново едва ли може да топли много червените, тъй като местният вот там е силно мажоритарен – за кмета Илиян Янчев. Интересна е ситуацията в Карнобат, където отново БСП печелят. Една традиционно червена община, но тя се управлява в последните години, от местни коалиции, които не участваха в настоящия вот. Няма особена изненада и в Айтос, където ДПС имат повече гласоподаватели, но партията спечели и местния вот – за общински съветници, на местните избори.

Така че, евровотът може да даде някакви нагласи и тенденции, а за големите партии е редно да си извадят своите анализи за предстоящия местен вот. А за следващите евроизбори, да могат да обяснят на хората какво е ЕС и каква почва има той у нас.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилиха полицейското присъствие пред "сараите" в Росенец/ОБНОВЕНА/

За кратко този следобед бе засилено полицейското присъствие пред "сараите" в парк Росенец край Бургас.  Към 16 часа бе обособен втори полицейски пост близо до "бариерата" на 100 метра преди резиденцията. Там бяха ситуирани 3 коли и екипи на Специализирани полицейски сили. Жандармерия пък пристигна до сараите. Това се случва след като имаше сблъсък..

обновено на 30.08.24 в 16:20

Севим Али: Днес привържениците на Ахмед Доган в парк Росенец се очаква да се увеличат (ОБНОВЕНА)

Симпатизанти и членове на ДПС, приближени до почетния му председател Ахмед Доган се събраха късно снощи пред имотите му в парк Росенец и в столичния квартал Бояна, след като новият им собственик Данаил Папазов поиска Доган да ги напусне. Дошлите да подкрепят лидера си определиха случилото се като самоуправство. Днес се очаква да се увеличат в..

обновено на 30.08.24 в 08:21

Привърженици на Доган се събират в Росенец, призовават да бъдат защитени правата му (СНИМКИ И ВИДЕО)

Привърженици на Ахмед Доган са се събрали пред резиденцията му в "Росенец" и призовават да бъдат защитени правата му.  "Призовавам чрез вас медиите служебния министър–председател, президента на България и председателя на агенция "Държавна сигурност" да осигурят правото на д-р Ахмед Доган като български гражданин. Това, което се случва в..

публикувано на 29.08.24 в 21:58
Даниела Божинова

„Зелено движение“ провежда срещи с различни формации в страната

Партия „Зелено движение“ провежда срещи с различни формации в страната за осигуряване на демократично мнозинство в следващото Народно събрание. На предходните избори партията се яви самостоятелно и отбеляза ниски резултати. За народни представители за тях гласуваха 0.43%. Проведохме разговори с някои по-малки партии, предстоят ни разговори с..

публикувано на 29.08.24 в 14:21

Общинските съветници от КОД-Български възход се отчетоха за дейността си до момента

Общинските съветници от групата КОД-Български възход, направиха отчет за дейността си от началото на мандат 2023. Над 20 са докладните записки, предложенията и питанията, които са приети до момента. Те са основно в здравеопазването и социалните дейности.  Първоначално бяхме си поставили за цел на всеки 6 месеца да правим такъв отчет, каза Стоян..

публикувано на 28.08.24 в 17:33

Президентът ще издаде указ за назначаването на правителство. Вижте кои министри предложи Главчев

"Уважаеми господин, вземем дами и господа, уважаеми медии в изпълнение на изискване. 99 алинея 5 от конституцията. Изложения ми от вас мандат. 220 от 02-08 имам. Удоволствието да ви представя структура и персонален състав на министерски съвет. Структурата е с министър председател, един заместник министър-председател и министри, които ще ръководят..

публикувано на 26.08.24 в 10:13

Президентът Румен Радев приема Главчев днес

Днес от 10.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев. Главчев със срок за нов кабинет до понеделник, при успех - избори на 27 октомври В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията на 9 август президентът определи настоящия служебен министър-председател и председател..

публикувано на 26.08.24 в 08:25