Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет нови скулптури ще бъдат поставени в Бургас

| обновено на 17.06.19 в 08:22
Снимка: Ivanistudio /Уикипедия

"Плажна шапка" на проф. Светозар Бенчев, "Златна рибка" на Огнян Петков, "Артлегория" на Добрин Вътев, "Прибой" на доц. Емил Бачийски и стъкленият "Тетрапод" на Красен Троански са новите пет скулптури, които ще обогатят екстериора на Бургас. Това ще се случи от днес след края на течащия в момента "Симпозиум по скулптура за градска среда", съобщиха от пресцентъра на Общината.

"Плажната шапка и нейната сянка" ще създават усещане за лято в градинката на Часовника, до Арменската църква. "Златна рибка" ще се подава над вълните в горната част на площад "Тройката", в близост до пресечката с ул. "Г.С. Раковски". И бургаската златна рибка ще изпълнява желания, както тази в приказките. Специално изработен сейф в монумента ще събира монети, а авторът  обещава, че с една монета ще се изпълняват до три желания. С внушителните 2.20 метра "Артлегория" ще отдаде заслужена почит към всички видове изкуства. В стоманената структура намират място символите,  характеризиращи творците - палитра с бои за художниците, пергел за архитектите, перо за писателите, кинолента за актьори, сценаристи и режисьори, лира за музикантите и театралните маски за всички, свързани със сцената. Композицията ще радва минувачите в градинката за отдих до Общината,  /ул. "Александровска", в пресечката ѝ с ул. "Апостол Карамитев"/. "Прибой" е създаден по личен спомен за Пристанище Бургас - разбиващите се една след друга в кея вълни и преплитащите се с тях въжета на привързаните кораби. Скулптурата ще бъде разположена до Съдебната палата, в тревните площи до подземната улица. Стъкленият "Тетрапод"  ще отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града пред "Научно-изследователски и конгресен център" на Пристанище Бургас . Фигурата символично ще предпазва града и хората му от големите и силни разрушителни вълни.

Арт проектите от Симпозиум по скулптора за градска среда, Бургас 2019, са избрани от компетентно жури в състав - арх. Веселина Илиева - главен архитект на Община Бургас, проф. Георги Янков - директор Национална художествена академия - Филиал Бургас,  Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски", Николай Дубаров - главен художник на Община Бургас, Николай Колязов - член на Съюза на българските художници, сектор скулптура.

Всички проекти отговарят на предварително зададените цели и критерии на симпозиума - да бъдат създадени скулптури, подходящи за поставяне в градска среда, изработени от траен, класически и/или съвременен материал. Да се обогатят обществените пространства в град Бургас. Да се подпомогне творческото общуване и обмена на идеи между творците.

Симпозиумът по скулптура за градска среда се организира от Община Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ финал на „Солинария“ 2024

Завърши 4-ото издание на Младежкия арт фестивал “Солинария” в Созопол.  На сцената излязоха талантливите изпълнители от „Еврохор“ - уникален проект, който популяризира хоровата музика и насърчава културния обмен в Европа.  Под диригентската палка на Марко Амхерд и Донка Митева, 40 изпълнители от 19 държави впечатлиха публиката със своята програма...

публикувано на 14.07.24 в 09:02

Мариус Куркински играе днес "Нашенец" в Бургас

Мариус Куркински гостува днес в Бургас със спектакъла "Нашенец".  Това е моноспектакълът, с който през ноември миналата година актьорът отбеляза 30 години на театралната сцена, припомнят организаторите. На сцената Куркински пресъздава типичното за автора остроумие и виждания за живота и обществото, поднесени чрез забавни и трогателни истории...

публикувано на 14.07.24 в 08:41

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25