Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверка затвори къща за гости в Свети Влас

Снимка: БГНЕС

Къща за гости „Арт“ в Свети Влас няма никакво основание да предлага туристическа услуга. Тя действа изцяло в нарушение на българското законодателство, защото удостоверението й за категоризация е изтекло през 2015 година. 

"Ще настояваме пред Комисията за защита на потребителите, в чиято компетентност е това, обектът да бъде запечатан веднага", заяви по време на проверката министърът на туризма Николина Ангелкова.

Инспекцията се извършва след подаден сигнал от родител, че 25 деца са били настанени при изключително лоши условия.

Веднага след получаване на сигнала експерти на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, РЗИ и местната администрация направиха съвместна проверка на място. Специалистите са установили, че обектът е имал удостоверение за къща за гости, 2 звезди, издадено от кмета на община Несебър от 21 юни 2007 година, което е изтекло през 2015 г.

Оттогава досега тя функционира без документи и разрешения, каза министър Ангелкова. 

При проверката преди ден експертите са видели, че в хотела са настанени деца, за които собствениците обяснили, че са на познати, а не туристи.

Започнала е процедура за издаване на акт за административно нарушение и глоба, която за юридическо лице е до 10 хил. лв. а за физическо лице – до 5 хил. лв.. Сигнал е подаден и до Националната агенция за приходите, за да се направи данъчна проверка и да се установят какви са постъпленията от тази незаконна, нерегистрирана дейност.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Нови мерки за сметопочистването в Созопол заради натрупани загуби

Нови мерки за подобряване на сметопочистването предприе Община Созопол. Причина са загубите, които отчитат от тази дейност през последните години. От 20 години насам една и съща фирма осъществява сметопочистването в морската община. През 2018 г. обаче е сключен нов договор с нея, според който цената за извършената дейност се е повишила с..

публикувано на 27.05.20 в 15:08

"Булевард Демокрация" на 27 май

Няма да има облекчения за таксиметровия бранш, няма да падне  и цената на билета за градския транспорт в Бургас. Това решиха днес на сесия общинските съветници. Те обаче гласуваха икономически облекчения за търговци и наематели и одобриха 75 хиляди лева за реклама на града като туристическа дестинация Сагата със спорния парцел на улиците..

публикувано на 27.05.20 в 15:04

Воден режим в две руенски села

Кметът на община Руен Исмаил Осман въведе режим на водата в селата Скалак и Череша. От 8 часа на 14 май в двете населени места е въведен режим на водоснабдяването до възстановяване на нормалния дебит на захранващия водоизточник. Забранено е и използването на питейна вода за селскостопански цели.  Подобен режим е въведен в карнобатското село..

публикувано на 27.05.20 в 14:39

Граждани внесоха подписка в Общинския съвет срещу строителство във „Възраждане“

Подписка срещу продажбата и евентуалното з астрояване на парцел в бургаския комплекс "Възраждане" получиха общинските съветници преди началото на сесията на местния парламент днес. В нея са се подписали 90 души, всичките живущи в засегнатите два съседни блока. Кристина Костова обясни, че тя и съседите й не са съгласни с внесената докладна..

публикувано на 27.05.20 в 11:19

Продължават с пасарелка велоалеята за кв. "Крайморие"

Кметът на Бургас Димитър Николов поиска от Общинския съвет разрешение за изработване на подробен устройствен план - парцеларен план /ПУП - ПП/ за осигуряване на трасе на велосипедна алея от местност "Пода", преминаващо през различни имоти, за да стигне до "Крайморие". От местната администрация информират, че изграждането на пасарелка над хълмист участък..

публикувано на 27.05.20 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Приеха нов правилник за финансово подпомагане на приемните семейства в Бургас

Нов правилник за финансово подпомагане на приемните семейства в Бургас гласуваха общинските съветници. Общо 54 са професионалните и доброволни приемни семейства. 14 от тях са в община Бургас, а 48 в областта. 50 деца са настанени към момента, уточни Мая Казанджиева от Община Бургас. Предвижда се да бъдат отпуснати за семействата 20 000 лв., които са..

публикувано на 27.05.20 в 09:40

Спират водата днес в част от „Меден рудник“ и центъра на Бургас

Водата ще бъде спряна днес от 09:00 ч. до 13:00 ч. в района на ул."Цариградска" (в участъка от ул."Дебелт" до бул."Мария Луиза"); ул."Дебелт" (в участъка между ул."Цариградска" и ул."Фердинандова"); бул."Мария Луиза", блокове с номера 5,7,9,13,15,17,19,21,23,25,27. Това съобщават от ВиК – Бургас. Вода няма да има от 09:00 ч. до 13:00 ч. и в..

публикувано на 27.05.20 в 08:28