Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Жители на Атия – против центъра за опасни битови отпадъци (обновена)

| обновено на 26.06.19 в 14:23

Скандално протече събранието в село Атия по повод изграждането на Център за съхранение на опасни битови отпадъци. Над 100 местни жители се обявиха против проекта, който, по думите им, се реализира на 300 метра от последните къщи.

Община Созопол е една от петте, които реализира пилотен проект за подобен център, финансирането му е от Българо – швейцарската програма за сътрудничество. Договорът е подписан през 2015 - та, започва да се изпълнява през тази година. Това са опасни отпадъци от бита, каквито всички имаме вкъщи, посочиха от местната администрация и подчертаха, че по закон трябва да имат подобен център. Отпадъците от него ще се извозват за третиране. Процедурите са от много години, посочи Мадлен Вълчева:

„Когато стартираха тези пилотни модели вече имахме отредено депо. 2009-та година, с проведена процедура по ОВОС“

Местните посочиха, че тогава никой не ги е питал, а в последствие, отреденият терен е с добавено предназначение:

„Тогава питахте ли ни нас? Кого питахте?“

Притесненията им обобщи адвокатът на инициативния комитет Драгомир Ошавков:

„Разбират в последния момент, че до няколко месеца ще имат депо за опасни отпадъци. Става дума за живак, отработени химикали, масла, фармацевтивни, общо – взето – неприятни неща“

До решение не се стигна, очаква се нова среща, на която да присъстват и от екоминистерството, но жители на Атия са категорично против подобен проект.