Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Около 15 % спад на полетите отчитат на Летище Бургас


По-слаб сезон с около 15 % в сравнение с миналата година отчитат на Летище Бургас. Въпреки това се наблюдава увеличение на пазара от Великобритания, Чехия, към края на годината се очаква да има ръст от Израел, обясни изпълнителният директор на бургаското летище Георги Чипилски. „За Великобритания ръстът е около 9 %, а за Чехия е около 4 %. Трябва да се има предвид, че месеците юли и август са пиковите месеци за Бургас. По план очакваме да компенсираме спада в пазарите от другите страни“, обясни той.

Чипилски посочи, че най-голям отлив тази година има от Германия. „До момента спадът от там е близо 44 %, а от Русия е 10 %“, поясни той. Отлив се наблюдава и от полския пазара. Въпреки очаквания спад до края на сезона с около 8-9 %, тази година отново се очаква Летище Бургас да посрещне тримилионен пътник.  „Планът, който имаме за момента е за 3 700 000 пътници до края на сезона“, уточни Чипилски.

Една от причините за по-малкото полети е, че нискотарифната компания Ryanair тази година е намалила полетите си към Летище Бургас. В момента компанията поддържа само 3 линии към Полша и Словакия. „Около 200 полета ще изпълни Ryanair тази година. През 2018 г. компанията изгради база на Летище Бургас, но в края на годината, те силно редуцираха програмата си“, обясни директорът на бургаското летище. Той допълни, че преговорите с компанията по първоначалната идея за поддържане на целогодишни линии продължават. Към момента обаче е ясно, че за тази година със сигурност Ryanair няма да поддържа линии през зимните месеци.

Георги Чипилски допълни, че през тази година има 9 нови авиокомпании на Летище Бургас. Те са от Великобритания, Русия, Украйна, България, Полша, Норвегия и Германия. Според него, това е добър знак за развитието на пазара и за интереса към Летище Бургас. Чипилски допълни, че авиокомпаниите се съобразяват с интереса на туристите към самите региони. „Тази година голяма част от туристите отново се върнаха към традиционните пазари като Турция, Гърция, Египет също се отвори тази година. Трябва да се положат много усилия от страна на всички в туристическата верига, за д бъдат отново привлечени тези пътници към нашия регион“, обясни той.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Плажовете очакват туристи от днес

Плажовете са в готовност от днес да посрещат туристи. От 1 юни застъпват на пост първите смени на спасителите. В първите дни на юни на трите плажа в „Слънчев бряг“   обикалят мобилни двойки спасители, всеки ден, без почивка, до 18.00 часа. Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани. Вече са позиционирани и..

обновено на 01.06.20 в 16:22

25 станаха морските плажове с безплатни принадлежности това лято

Вече 25 са плажовете поЧерноморието, които предлагат ползване на безплатни чадъри и шезлонги за активния летен сезон на 2020 г.  През последната седмица на месец май наемателите и концесионерите на морските плажове трябваше да изпратят в Министерството на туризма предложенията си за намаляване цените на плажните принадлежности. Съгласно законовите..

публикувано на 01.06.20 в 08:12

Плажовете в Слънчев бряг са готови за първите туристи

Трите плажни ивици в Слънчев бряг – северна, централна и южна, са в изряден вид и готови да посрещнат първите туристи. Това съобщават от курортния  комплекс. Всички концесионери  са спазили сроковете и са изпълнили изрядно задълженията си по договорите. Чадърите и шезлонгите вече са поставени по пясъка, а между тях има достатъчно голямо..

публикувано на 31.05.20 в 16:37

Хотелиери и ресторантьори в Созопол ще поискат оставката на Николина Ангелкова

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол ще поискат оставката на министърката на туризма Николина Ангелкова в протестна подписка да Министерския съвет. Причините за недоволството на бранша са непоследователната политика в сферата на туризма и новите указания за работа на хотелите, които са неприложими за малките обекти и къщите за..

публикувано на 29.05.20 в 15:10

Три хотела вече работят в Слънчев бряг

Три са хотелите, които са отворени в Слънчев бряг към момента и приемат български туристи. Към 19 юни се очаква броят им да се увеличи като повечето ще отворят вратите си за туристи. Предизвикателствата пред туристическия сезон обсъдиха днес на онлайн среща ръководствата на „Съюз на собствениците“ и „Слънчев бряг“ АД . „Днес сме много..

публикувано на 29.05.20 в 12:04

Ченгенето може да стане следващата туристическа атракция на Бургас

Самобитността на рибарското селище Ченгене скеле е част има перспектива да се превърне в туристически продукт, който община Бургас ще развива. Първите стъпки за това са предприети с реализирането на проекта "Опазване и популяризиране на самобитността на рибарско селище "Ченгене скеле". Той се осъществява по процедура "Развитие и популяризиране..

публикувано на 29.05.20 в 11:36

Повече български туристи очакват в Созопол за този сезон

Повече почиващи българи очакват за този сезон в Созопол, показа анкета на БНР-Бургас. За момента градът е празен, туристи почти няма, а местните не бързат да отварят обектите си. Много къщи за гости и хотели са затворени и не се вижда да кипи особена подготовка. „Идват повече българи, предимно от София. Българинът е добър турист. Може..

публикувано на 29.05.20 в 09:32