Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Около 15 % спад на полетите отчитат на Летище Бургас


По-слаб сезон с около 15 % в сравнение с миналата година отчитат на Летище Бургас. Въпреки това се наблюдава увеличение на пазара от Великобритания, Чехия, към края на годината се очаква да има ръст от Израел, обясни изпълнителният директор на бургаското летище Георги Чипилски. „За Великобритания ръстът е около 9 %, а за Чехия е около 4 %. Трябва да се има предвид, че месеците юли и август са пиковите месеци за Бургас. По план очакваме да компенсираме спада в пазарите от другите страни“, обясни той.

Чипилски посочи, че най-голям отлив тази година има от Германия. „До момента спадът от там е близо 44 %, а от Русия е 10 %“, поясни той. Отлив се наблюдава и от полския пазара. Въпреки очаквания спад до края на сезона с около 8-9 %, тази година отново се очаква Летище Бургас да посрещне тримилионен пътник.  „Планът, който имаме за момента е за 3 700 000 пътници до края на сезона“, уточни Чипилски.

Една от причините за по-малкото полети е, че нискотарифната компания Ryanair тази година е намалила полетите си към Летище Бургас. В момента компанията поддържа само 3 линии към Полша и Словакия. „Около 200 полета ще изпълни Ryanair тази година. През 2018 г. компанията изгради база на Летище Бургас, но в края на годината, те силно редуцираха програмата си“, обясни директорът на бургаското летище. Той допълни, че преговорите с компанията по първоначалната идея за поддържане на целогодишни линии продължават. Към момента обаче е ясно, че за тази година със сигурност Ryanair няма да поддържа линии през зимните месеци.

Георги Чипилски допълни, че през тази година има 9 нови авиокомпании на Летище Бургас. Те са от Великобритания, Русия, Украйна, България, Полша, Норвегия и Германия. Според него, това е добър знак за развитието на пазара и за интереса към Летище Бургас. Чипилски допълни, че авиокомпаниите се съобразяват с интереса на туристите към самите региони. „Тази година голяма част от туристите отново се върнаха към традиционните пазари като Турция, Гърция, Египет също се отвори тази година. Трябва да се положат много усилия от страна на всички в туристическата верига, за д бъдат отново привлечени тези пътници към нашия регион“, обясни той.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влаковете със 160 км/ч след модернизацията на жп отсечката Оризово - Михайлово

Продължава модернизирането на железопътната линия Пловдив – Бургас, с цел постигане на по – бърз, по - удобен и по - сигурен железопътен транспорт. В момента се работи по рехабилитацията на участъка Оризово – Михайлово. Трасето е част от проекта „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, фаза 2“. В модернизацията на..

публикувано на 18.06.21 в 09:05
Служебният министър на туризма Стела Балтова.

Заседание на Националния съвет по туризъм в Сливен

Изнесено заседание на Националния съвет по туризъм ще се проведе в Сливен.  Участие в него ще вземе ресорният министър Стела Балтова и представители на бизнеса и на Организациите за управление на туристическите райони.  Сред темите, които ще бъдат обсъдени на заседанието е развитието на туризма в условията на Covid-19, както и мерките за подкрепа на..

публикувано на 18.06.21 в 08:22

Обсъдиха инвестиционния климат на бизнес форум в Бургас /Обновена/

Представители на бизнеса и местната власт обсъдиха на форум в Бургас инвестиционния климат и възможностите за привличане на наши и чужди компании. Акцент на срещата бяха добрите градски проекти и въвеждането на умни решения за развитие на бизнеса.  Във форума са включиха представители на компании в областта на индустрията,..

публикувано на 17.06.21 в 17:40

Мерки в подкрепа на туристическия бизнес предлага браншът в Несебър

Предложения в подкрепа на туристическия бизнес ще изпратят до ресорното Министерство Общественият съвет към Община Несебър и Общинският консултативен съвет по туризъм. Фокусът на срещата им беше летният туристически сезон, инфраструктурните обекти, изпълнявани от местната администрация, новите проекти, по които се работи, набелязване на предложения..

публикувано на 17.06.21 в 13:52

Зърнопроизводители: Очакваме по-добра реколта и по-високи изкупни цени (обновена)

По- добра зърнена реколта от миналогодишната прогнозират стопаните в Бургаска област. Ечемикът вече е узрял, чакаме дъждовете да спрат , за да можем да започнем да жънем, съобщи Илия Проданов,   председател на Съюза на зърнопроизводителите „Маркели“, в който членуват стопани от общините Камено и Карнобат: „Не можем да очакваме добиви..

обновено на 17.06.21 в 12:55

Над 70 % от дружествата и едноличните търговци в Бургас вече обявиха доходите си пред НАП

Над 70 % от фирмите в Бургас, плащащи корпоративен данък, са обявили приходите си пред НАП две седмици преди настъпването на крайния срок. 30 юни е срокът, в който фирмите декларират и плащат корпоративен данък (чл. 92 и 93 от Закона за корпоративното подоходно облагане), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия,..

публикувано на 17.06.21 в 11:00

Стотици фирми вече подадоха заявления за подкрепа с оборотен капитал във фаза 3

В ход е трета фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси. Тя стартира в началото на седмицата и вече има стотици подадени заявления за финансова помощ.  Крайният срок за кандидатстване е 22 юни 2021 г., напомнят от НАП. Предвидени са още 55 млн. лева за осигуряване на оборотен капитал..

публикувано на 16.06.21 в 13:49