Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Около 15 % спад на полетите отчитат на Летище Бургас


По-слаб сезон с около 15 % в сравнение с миналата година отчитат на Летище Бургас. Въпреки това се наблюдава увеличение на пазара от Великобритания, Чехия, към края на годината се очаква да има ръст от Израел, обясни изпълнителният директор на бургаското летище Георги Чипилски. „За Великобритания ръстът е около 9 %, а за Чехия е около 4 %. Трябва да се има предвид, че месеците юли и август са пиковите месеци за Бургас. По план очакваме да компенсираме спада в пазарите от другите страни“, обясни той.

Чипилски посочи, че най-голям отлив тази година има от Германия. „До момента спадът от там е близо 44 %, а от Русия е 10 %“, поясни той. Отлив се наблюдава и от полския пазара. Въпреки очаквания спад до края на сезона с около 8-9 %, тази година отново се очаква Летище Бургас да посрещне тримилионен пътник.  „Планът, който имаме за момента е за 3 700 000 пътници до края на сезона“, уточни Чипилски.

Една от причините за по-малкото полети е, че нискотарифната компания Ryanair тази година е намалила полетите си към Летище Бургас. В момента компанията поддържа само 3 линии към Полша и Словакия. „Около 200 полета ще изпълни Ryanair тази година. През 2018 г. компанията изгради база на Летище Бургас, но в края на годината, те силно редуцираха програмата си“, обясни директорът на бургаското летище. Той допълни, че преговорите с компанията по първоначалната идея за поддържане на целогодишни линии продължават. Към момента обаче е ясно, че за тази година със сигурност Ryanair няма да поддържа линии през зимните месеци.

Георги Чипилски допълни, че през тази година има 9 нови авиокомпании на Летище Бургас. Те са от Великобритания, Русия, Украйна, България, Полша, Норвегия и Германия. Според него, това е добър знак за развитието на пазара и за интереса към Летище Бургас. Чипилски допълни, че авиокомпаниите се съобразяват с интереса на туристите към самите региони. „Тази година голяма част от туристите отново се върнаха към традиционните пазари като Турция, Гърция, Египет също се отвори тази година. Трябва да се положат много усилия от страна на всички в туристическата верига, за д бъдат отново привлечени тези пътници към нашия регион“, обясни той.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Нови концесионери на плажовете Лозенец, Делфин и Обзор

Определени са концесионери  на три морски плажа. „Ендевър Лозенец Фест “ ДЗЗД е определен за концесионер на морски плаж „ Малък плаж - Лозенец “  в община Царево, „Валто-Трейд“ ЕООД – за концесионер на морски плаж „ Делфин “ в община Несебър и „САМЪР М“ ООД – за концесионер на морски плаж „ Обзор - централен “ в община Несебър.  „Ендевър..

публикувано на 08.07.20 в 12:47

Природен парк „Странджа“ с презентация и екоигри в тематичен уикенд за планината

Дни на Странджа са акцент в тематичния уикенд, организиран от община Бургас на 10, 11 и 12 юли. Природният парк ще участва с презентации и екологични игри на щанд пред Казиното в Морската градина, каза за БНР Бургас директорът на Природен парк „Странджа“ инж. Румяна Цвяткова. „Ще направим цялостна презентация на Природния парк, ще има..

публикувано на 07.07.20 в 18:39

Кметът Николов и посланика на Сърбия проведоха конструктивен диалог за развитие на бизнеса и туризма

Кметът Димитър Николов и посланикът на Сърбия Н. Пр. доц. д-р Желко Йович проведоха конструктивен диалог в посока развитие на бизнеса и туризма. Това е първото посещение на дипломата, който отскоро е на този пост. Кметът Николов предложи обособяването на терминал на пристанището преференциално за Сърбия за транзитни товари. Това според него ще..

публикувано на 07.07.20 в 12:46

Оптимистично начало за сезона в Созопол (галерия)

Созопол даде началото на сезон 2020 с концерт на Амфитеатъра снощи. Основно български туристи почиват в момента в курортния град. Започваме го заредени с оптимизъм, коментира кметът Тихомир Янакиев. „ Днес, като отивах към Черноморец и не можех да изляза от Созопол, колите влизаха – излизаха, това означава, че има движение...

обновено на 06.07.20 в 13:29

Турист твърди, че не е допуснат до плажа на "Дюни". Недоразумение е, отговарят от комплекса

Летовник обяви, че не е допуснат до плажа на ваканционно селище „Дюни“. Според поста в социалната мрежа в неделя по обед туристът и семейството му видели, че плажът пред комплекса е празен. От охраната обаче им обяснили, че тази ивица е само с онлайн резервации и ги насочили към друг портал.   „Обидно е! Известно е, че „Дюни“ е комплекс,..

публикувано на 06.07.20 в 12:54

В Созопол слагат втора бариера на кея след завишена тарифа за паркиране 

Община Созопол слага още една бариера на кея в Стария град след недоволство от завишена тарифа за паркиране . Посетител се оплака от три пъти по-висока сума, поискана му за престой на автомобила.   Вместо 30 лева, гостът бил принуден да плати 96 лева за паркинг на кея на Стария град в Созопол. Сумата е за пет дни. За това се оплака в..

публикувано на 04.07.20 в 17:28

Превозвачи настояват за засилен контрол по гарите в Бургас заради ,,копърките"

6 фирми,които осъществяват превоз в региона, изпратиха отворено писмо до медиите и отговорните институции с апел да бъде  намерено решение на познат с години проблем- нерегламентираната дейност на таксиметровите шофьори, които возят пътници на цената на един билет. Тази година ситуацията е още по -тежка, тъй като заради извънредната обстановка и вируса..

публикувано на 03.07.20 в 17:28