Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скандал с израелски туристи в Слънчев бряг (ОБНОВЕНА)

| обновено на 12.07.19 в 16:10

Отново скандал с чужди туристи се оформя по Българското Черноморие. Клип, в който израелци са нападнати от представител на хотел, се завъртя по израелска телевизия. Жените, които са били на почивка в Слънчев бряг, са заснели видео, излъчено по Channel 2. 

На кадрите се вижда как млад мъж гони група жени и деца с багаж. Разменят се реплики, след което той ги бута и при опита да ги ритне, пада на земята. След това мъжът се опитва да вземе телефона на туристката, която снима срамната сцена. Той е собственикът Иван Тодоров. 

Според адвоката му - Димитър Москоянев, записът е манипулиран: „Те пристигат преди обяд към 11.00-11.30, но политиката на повечето хотели е, че чекирането е в 14,00 часа. Те са били няколко пъти учтиво помолени да изчакат. Собственикът в желанието си да защити достойнството на персонала, е молил клиентите да се изведат от ситуацията. В случая става въпрос за един чисто битов инцидент“.

В скандала са замесени две жени с едно дете.

 Групата от 18 туристи е пристигнала у нас на 5 юли, разказа почетният консул на Израел у нас Орлин Мандов:

„На другия ден се свързаха и туристите, които са били там и са пострадали. Разказаха какво се е случило и как се е случило. Това, което беше най-важно за нас, е в момента къде са. Те обясниха, че не са във въпросния хотел, а са преместени в друг. Защо хотелът не ги е приел - това е негова позиция. Израелският турист е много добър турист от гледна точка на финансовата страна. Много е жалко за държавата и за усилията, които полагаме да се случва подобно нещо“, поясни той.

Туристите са били компенсирани от туроператора с настаняване в по-висококатегориен хотел и обезщетение, но въпреки това в края на престоя си са подали жалба в полицията.

Остро осъждаме всякакви прояви на грубо отношение с туристи, тъй като подобни случаи влияят на имиджа на България. Никакви обстоятелства не могат да оправдаят това, заявиха в становище от Министерството на туризма. Направената проверка е изяснила обстоятелствата около скандала. Нарушения в документацията на хотела и категоризацията не са открити. От министерството припомнят, че интересът за туризъм у нас от държавата Израел е стабилен и в последните години отбелязва устойчив ръст. В периода януари-май 2019 г. чуждестранните туристически посещения са над 71 хиляди.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Несебър продължава с подготовката за летния сезон

Строително-ремонтните дейности на територията на Стария Несебър бяха инспектирани от кмета Николай Димитров. След края на зимния сезон oбщината предприе редица мерки за възстановяване на инфраструктурата на града, така че градът да посрещне новия летен сезон с по-добра визия и по-добри условия за придвижване. В момента се извършва..

публикувано на 02.06.20 в 16:42

Само една мярка в помощ на лозарите

Стагнацията във винарските предприятия вследствие на пандемията задълбочава кризата в лозарския сектор. Това заявиха от Регионалната лозаро-винарска камара. Само една мярка е предложена на лозарите от Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е „Събиране на реколтата на зелено“. Бюджетът по нея обаче е много малък, съобщи Росица..

публикувано на 02.06.20 в 11:20

Плажовете очакват туристи от днес

Плажовете са в готовност от днес да посрещат туристи. От 1 юни застъпват на пост първите смени на спасителите. В първите дни на юни на трите плажа в „Слънчев бряг“   обикалят мобилни двойки спасители, всеки ден, без почивка, до 18.00 часа. Монтирани са душовете, а съблекалните за туристите са реновирани. Вече са позиционирани и..

обновено на 01.06.20 в 16:22

25 станаха морските плажове с безплатни принадлежности това лято

Вече 25 са плажовете поЧерноморието, които предлагат ползване на безплатни чадъри и шезлонги за активния летен сезон на 2020 г.  През последната седмица на месец май наемателите и концесионерите на морските плажове трябваше да изпратят в Министерството на туризма предложенията си за намаляване цените на плажните принадлежности. Съгласно законовите..

публикувано на 01.06.20 в 08:12

Плажовете в Слънчев бряг са готови за първите туристи

Трите плажни ивици в Слънчев бряг – северна, централна и южна, са в изряден вид и готови да посрещнат първите туристи. Това съобщават от курортния  комплекс. Всички концесионери  са спазили сроковете и са изпълнили изрядно задълженията си по договорите. Чадърите и шезлонгите вече са поставени по пясъка, а между тях има достатъчно голямо..

публикувано на 31.05.20 в 16:37

Хотелиери и ресторантьори в Созопол ще поискат оставката на Николина Ангелкова

От Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Созопол ще поискат оставката на министърката на туризма Николина Ангелкова в протестна подписка да Министерския съвет. Причините за недоволството на бранша са непоследователната политика в сферата на туризма и новите указания за работа на хотелите, които са неприложими за малките обекти и къщите за..

публикувано на 29.05.20 в 15:10

Три хотела вече работят в Слънчев бряг

Три са хотелите, които са отворени в Слънчев бряг към момента и приемат български туристи. Към 19 юни се очаква броят им да се увеличи като повечето ще отворят вратите си за туристи. Предизвикателствата пред туристическия сезон обсъдиха днес на онлайн среща ръководствата на „Съюз на собствениците“ и „Слънчев бряг“ АД . „Днес сме много..

публикувано на 29.05.20 в 12:04