Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Природозащитници сигналиризат, че се прокарва път в защитена зона Силистар

Снимка: "Да запазим Корал"

Природозащитни организации сигнализират за унищожени дървета и прокарване на път на плаж Листи, в защитена зона Силистар, част от Природен парк "Странджа". В социалните мрежи те разпространяват снимки и видеа показващи прясно прокарания с булдозер път. 

Природазащитниците твърдят, че дейностите се извършват във връзка със снимането на реалити предаване на една от Националните телевизии. Тома Белев от Асоциация на парковете в България припомня, че е забранено прокарването на нови пътища на територията на защитената зона "Силиистар".

"Получихме сигнал от човек на място. Тя е заснела, как на плажа Листи, най-големият от трите плажа, които е класирало Министерството на туризма, има създаден път до него. Ние не можем да преценим дали е съществуващ или е разчистван стар път към него. Това, което се вижда от самите кадри е, че са премахвани и избутвани дървета."

Те са подали сигнал до Регионалната инспекция по околна среда и водите - Бургас, дирекцията на парк "Странджа" и Регионалната дирекция по горите в Бургас. 

Кметът на община Царево Георги Лапчев заяви, че при него такъв сигнал не е пристигал и се е информирал от социалните мрежи за твърденията. 

"Видях, че във Фейсбук човек може да пише каквото си иска, когато поиска, без да носи никаква отговорност. Най-вероятно става въпрос за горски път, който си съществува там от години. Горските пътища системно биват приглаждани, когато има обекти, или когато се правят лесо-културни прегради."

Директорът на Регионалната дирекция по горите в Бургас Станимир Божанов потвърди, че се извършва проверка на място и по-късно през деня ще обяви дали се касае за нарушения в защитена зона. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампания по повод 150 години от първото килийно училище ще се проведе в Средец

Паметна плоча по случай 150 години от началото на първото килийно училище в Средец беше поставена върху камбанарията на църквата "Светая Светих".Тя ще напомня за основателя на училищното дело в село Карабунар Софройний Врачански, който става учител и свещеник там  преди век и половина и неговите наследници.Кампания от различни събития започна по..

публикувано на 30.10.20 в 16:32

Затварят за движение кръстовището на "Юрий Венелин" и "Оборище" в понеделник и вторник

Кръстовището на улиците "Юрий Венелин" и "Оборище" в Бургас ще бъде затворено за движение, съобщават от пресцентъра на Община Бургас. Това ще се случи  на 02 и 03 ноември - понеделник и вторник, от 09:00 до 17:00 часа. Затварянето на кръстовището се налага поради извършването на ремонтни дейности по ВиК мрежата в Бургас. Община Бургас се..

публикувано на 30.10.20 в 15:47
снимката е илюстративна

Светофар ще заработи на кръстовището „Богориди“ – „Демокрация“ до Гъбката

Светофар ще регулира преминаването през кръстовището  "Богориди" - "Демокрация", до Гъбката, на входа към Морската градина. Община Бургас съобщава, че той ще заработи през следващата седмица.  Това важи и за автомобили, и за пешеходци. В момента светофарът е в режим мигаща жълта светлина, за да привлече вниманието най-вече на шофьорите, които да..

публикувано на 30.10.20 в 15:26

"Булевард Демокрация" на 30 октомври

Петъкът започна с леко земетресение. Леко засега. И с леки дъждове. Като се замисли човек, на тази прекрасна година, само земетресения и порои и липсват. Наскоро четох, че учени били на крачка да създадат ембрион на тиранозавър. Да, гигантски месоядни динозаври също липсват на пъстротата на 2020 година. Други пък подхождат оптимистично. Казват,..

публикувано на 30.10.20 в 14:59

Земетресение с епицентър в Гърция се усети в Бургас

Земетресение с епицентър в Гърция се усети в Бургас. За това сигнализираха слушатели на БНР-Бургас, живеещи по високите етажи в града. Трусът е с магнитут от 6,9 по Рихтер, регистриран в района на Додеканезките острови.  Това показват данните на Европейския сеизмологичен център.

публикувано на 30.10.20 в 14:39
Снимката е илюстративна

Възстановено е движението по пътя Ямбол - ГКПП Лесово

Възстановено е движението по пътя  Ямбол - ГКПП Лесово. Там преминаването се осъществяваше двупосочно в едната лента.  В района на Козарево, при 261 км. бе станала катастрофа, съобщават от АПИ.

обновено на 30.10.20 в 14:25

Завърши преасфалтирането на бургаската улица „Охрид"

Завърши преасфалтирането на бургаската улица  „ Охрид", съобщават от пресцентъра на Община Бургас. На ремонтирания участък са изградени и нови тротоари.  До края на 2020-а Община Бургас има за довършване улични ремонти на още няколко места.  Предстои да бъдат определени улиците, които ще бъдат обновени догодина с новия бюджет. 

публикувано на 30.10.20 в 12:05