Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телефонни измамници и „мулета“ залови бургаската полиция (обновена)

| обновено на 25.07.19 в 16:24
Районният прокурор на Бургас Иван Кирков (вляво) и началникът на ОД на МВР Калоян Калоянов


Петима души, замесени в телефонни измами, са задържани от полицията. Две от престъпленията им са доказани, предстои да им бъдат присъединени още пет, за над 60 000 лв. Всичките са извършени на територията на област Бургас.  

Жена от Средец, на 97 години, е една от измамените, която е дала 600 лв. на престъпниците. Другата пострадала е от Бургас, тя е приготвила 2 000 за тях. Рядкост е да заловим същинските измамници, коментира районният прокурор на Бургас Иван Кирков. Те са двама, от гр. Ветово, а тримата им помагачи са от областния център:

„Има налични още пет досъдебни производства, по които е установена съпричастност на тези лица. В момента се работи по документиране на тяхната престъпна дейност. Като за общо седемте досъдебни производства, размерът на нанесените вреди на лицата, възлиза на около 60 000 лв.“

Работихме заедно с Главната дирекция „Национална полиция“ и с колегите ни от Русе, поясни началникът на областната дирекция на МВР в Бургас Калоян Калоянов:

„Схемата е класическа – помощ на полицията за предотвратяване на телефонни измами и залавянето на телефонни измамници“

На петимата задържани днес им връчват обвинения. Те са задържани за 48 часа, предстои да им се иска постоянен арест.

Все пак и в банките работят превантивно и ни сигнализират, когато възрастни хора теглят големи суми пари, уточни Калоян Калоянов. Само за един месец са предотвратени пет случая, след намеса на банкови служители


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Скандал край Солниците: концесионер гони хора от плажа

Скандал е избухнал на плаж до Солниците между концесионера и плажуващи тази сутрин. Започнал да ги гони, защото се опитали да сложат кърпите и чадърите си на място без шезлонги , но той твърдял, че и това е платена зона - разказа пред БНР Бургас Радосвета Вардева, която е присъствала на свадата със своя приятелка, намесила се е и впоследствие..

публикувано на 16.07.24 в 17:41

Близки на убития Иван Ангелов в Бургас настояват за справедлива присъда

Близки на убития Иван Ангелов в Бургас настояха днес за справедлива присъда. Те се събраха с плакати и протестираха пред Съдебната палата, където в 10 часа започна делото за убийството на 32-годишния мъж. Той беше намушкан през ноември 2022 година пред Новата поща, след което беше десет дни в болница в кома и почина. Обвиняем е Пламен Русев...

публикувано на 16.07.24 в 11:31

Млад бургазлия почина след като погълна пакетче с наркотици, в дома му откриха канабис и кокаин

25-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия почина след като е погълнал пакетче с наркотици. На 14 юли около 11:30 часа на ул. "Пирин" в бургаския квартал "Черно море" служители на Пето Районно управление извършили проверка на младия мъж. В процеса, той погълнал кристалообразния наркотик. Откаран е в болница, но малко по-късно издъхва...

обновено на 16.07.24 в 09:09

Украинец се е удавил край Поморие

Тялото на 60-годишен украински гражданин е открито в местността "Косата" в Поморие, съобщават от полицията. Сигналът е получен на 15 юли около 17:30 часа. Мъжът е бил със статут на временна закрила, обитаващ хотел в Слънчев бряг.  При извършения първоначален оглед видими следи от насилие не са открити. Тялото на украинеца е откарано за аутопсия в..

публикувано на 16.07.24 в 08:46

Двама мъже са с опасност за живота след поредни инциденти на пътя

19-годишен мъж от село Невестино е с опасност за живота след самостоятелна катастрофа на пътя между карнобатските села Лозарево и Невестино. Инцидентът е от 12 юли около 14:15 часа. Причината е загуба на контрол, като младият мъж се блъска в крайпътно дърво. Той  е с пет месеца стаж като шофьор. Настанен е в реанимацията на бургаска болница с..

публикувано на 16.07.24 в 08:22

В Безмер започва тренировката „Тракийска пепелянка 2024“

В авиобаза Безмер днес официално  ще започне съвместната летателна тренировка „Тракийска пепелянка 2024“. На церемонията по откриването ще вземат участие министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров. Ще присъства и..

публикувано на 16.07.24 в 07:36

Наложиха най-тежката мярка на трима за кражба за над 100 000 лв

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Районния съд в Бургас на мъж и две жени от Троян и Плевен. Те са обвинени в кражба на метален сейф, съдържащ сумите от 75 000 лева, 15 000 евро и три златни монети. Случаят е от  29 юни. Обвиняемите са пристигнали от родните си места с автомобил. С него са се върнали в обратната посока след..

публикувано на 15.07.24 в 14:30