Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Георги Митев: Прасетата в Бургаско, които не са умъртвени до 2 август, ще бъдат евтаназирани

| обновено на 31.07.19 в 18:48
Снимка: БГНЕС


Собствениците на прасета, които ги отглеждат нерегламентирано в Бургаска област да започнат доброволното им умъртвяване на животните в срок до петък включително, каза за БНР Бургас д-р Георги Митев, от Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. Заповедта на ресорното министерство трябва да се спазва от всички с цел превенция срещу  африканската чума по свинете, допълни той:

"На епизоотична комисия преди няколко дни се взе решение в понеделник всички прасета, които се оглеждат от стопаните в т.нар. "заден двор" да помолят собствениците, които ги отглеждат нерегламентирано, без никакво спазване на нормативната уредба, регистрации и изисквания да заколят прасетата и след термична обработка да ги приберат във фризерите. Срокът, който дадоха от епизоотичната комисия беше 5 август.. След това обаче пристигна заповедта на министъра на земеделието храните и горите Десислава Танева, която беше със срок на изпълнение до 2 август 
Съобразяваме се с този срок и до тази дата - 2 август това трябва да се случи.  Междувременно обикаляме всички ферми в региона. Знаем всички ферми от информацията, която са подали кметовете на всички населени места. Знаем тяхното местонахождение и бройка. вече получаваме сигнали и протоколи от кметствата за това, че вече на някои места са започнали интензивно приколване на прасетата. 
След тази дата приоритетно съобразявайки се с 20 километровата зона  и ще проверим около трите промишлени свинекомплекса - в Зимен, Крумово градище и Ахелой. 
След 2 август тези прасета, които не са умъртвени, ще бъдат евтаназирани. Собствениците ще бъдат санкционирани, като глобите за неспазване на заповедта са между 1 000 и 2 000 лв. След констатираното заболяване в село Зидарово, друг случай със заболели животни с африканска чума по свинете не сме установили",
е категоричен Георги Митев.

Чуйте повече в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.