Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стопани от с. Безмер излизат на протест срещу евтаназирането на домашни прасета

Блокадата при село Крушаре продължава седми ден

Снимка: Стоян Радев, БНР

Стопани от ямболското село Безмер излизат на протест срещу евтаназирането на домашните прасета заради африканската чума по свинете. В знак на недовoлство, те възнамеряват временно да затворят пътя от селото към авиобаза "Безмер". Стопаните твърдят, че животните им са здрави, а обектите им - регистрирани и не се налага да бъде прилагана крайната мярка унищожаване. Организаторите обещават да не създават проблеми за движението.

Междувременно блокадата от протестиращи стопани на пътя Сливен-Ямбол при село Крушаре продължава седми ден. Според тях, и според полицията, нощта е преминала спокойно, без инциденти и провокации. Сред исканията на демонстрантите е домашните ферми с до пет животни да бъдат регистрирани, а обезщетенията за убито животно в частен двор, като част от мерките срещу африканската чума, да бъдат както за  промишлените ферми. По повод протеста областната структура на БСП-Сливен свиква пресконференция по-късно днес. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Спокойно и без инциденти в шестия ден на протеста на стопаните в с. Крушаре

Спокойна е обстановката, няма инциденти в шестия ден на протеста в село Крушари срещу превантивните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете, съобщава кореспондентът на Радио Стара Загора Румяна Стефанова. Стопаните остават..

публикувано на 07.08.19 в 15:44
Хора, които отглеждат домашни прасета и собственици на малки ферми, блокираха за около два часа главния път Сливен - Ямбол.

Да отпадне евтанизирането на здравите прасета, искат протестиращите в Крушаре

Шести ден продължава да бъде затворен пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре, заради протестът на недоволните срещу мерките въведени от правителството за унищожаване на прасетата отглеждани в домашните стопанства. Днес протестиращите обявиха, че..

публикувано на 07.08.19 в 09:34
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer..

обновено на 20.07.24 в 12:14

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Приключи ремонтът на две улици в Айтос

Приключи ремонтът на две улици в Айтос. Финансирането е осигурено от Програмата за развитие на селските райони за периода. Градът вече има и нов Плувен комплекс.  1906 кв.м. улични и 899 кв.м. - тротоарни настилки са изградени по общинския проект..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово:..

публикувано на 20.07.24 в 10:52
Една от изгорелите къщи в село Воден.

Събират дрехи и чакат помощ за ремонт на къщите за хората без дом във Воден

Кампания в помощ на хората с опожарени домове в село Воден поде Калина Калчева от Ямбол, израстнала във Воден.  Нейният пост в социалните мрежи достигна до хиляди хора в цялата страна. Тя призова строителни фирми, които имат възможност да подкрепят..

публикувано на 20.07.24 в 09:05

Илинден е!

На 20 юли Православната църква почита Свети пророк Илия. Той е смятан за един от тримата велики старозаветни мъже, в еднаква степен с Моисей и свети Йоан Предтеча. Народът чества празника Илинден по нов стил. Денят се отбелязва по стар стил на 2 август...

публикувано на 20.07.24 в 07:00
Снимката е илюстративна.

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия

Отворен за движение е пътят Айтос - Провадия в участъка Ябълчево - Вресово, съобщават от полицията.  По-рано през деня участъкът беше затворен заради тежка катастрофа, при която пострадаха шестима души.  Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя..

публикувано на 19.07.24 в 16:38