Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

За хавлията - пазач и особеностите на българския турист

Хавлии - пазачи
Снимка: БНР-Бургас

Докато всяко лято търсим кусури на концесионери на плажове, хотелиери и ресторантьори, малко на заден план остават и порочните практики на самите туристи.

Ефирната ни разходка ни отвежда от най-привлекателните плажове по Южното Черноморие – „Атлиман“ в Китен. Ивицата е красива, има достатъчно голяма свободната зона, пясъкът е фин и чист, водата – бистра и спокойна.

Проблем се оказва намирането на място на плажа.

Единият ви шанс е да идете рано сутринта. Под рано, разбирайте, събудили сте се още към 7 – 7 и нещо и още неотворили гуреливи очи и не пили чаша кафе с Боби или който там се намира, да сте се пласирали с вилица и плажна кърпа пред хотелския ресторант, за да намажете поне малко от платената закуска. Оттам – в лек тръс, преминаващ в спринт, да се озовали още към 8:30 ч. на ивицата. Така можете да си намерите що-годе читаво място на плажа.

Ако сте неблагоразумни и останете да поспите до по-късно, тогава ще се сблъскате с един любопитен феномен – на хавлията – пазач. Гледате – шезлонг на първа линия - празен. Няма хора на него или пък тъкмо виждате как те стават. Задавате се към тях с поглед пълен с надежда и въпроса „Освобождавате ли го?“. А те ти просъскват „Не!“, оставят си хавлията на него и отиват на дълллллга сиеста. Тоест – хапване с дрямка. Тъй де, кихнали са 21 лева за комплекта, няма да си го дават я. Практиката се оказва, че е от години, масово прилагана основно от български туристи. Хората решават, че след като са си платили, то плажните им принадлежности са резервирани за цял ден и дори да не ги ползват, това означава, че и други не могат. Практиката е възприета и от чужденци, показа репортерският опит да изтегнем морни телеса на някой шезлонг. Работещи на плажа се опитали да противодействат на порочната практика, обаче срещнали контрареакция от страна на летуващите. След като им махали хавлиите, туристите започнали да твърдят, че под тях имало портмонета и ценности. И идва кварталният с въпросите, образно казано. А почиващите стигали и по-далеч – да си оставят кърпите и за вечерта. Един вид – тоя шезлонг е мой и ничий друг, в болест и бедност, докато края на отпуската ни раздели.

Ама, братя – българи, хайде да спрем с тия номерца на дребно, а? Дали в Гърция бихте направили същия номер? Или, ако използваме вечните примери за фрапето, дето осигурявало чадър и шезлонг, ще си оставите недопитото фрапе, с уговорката, че имате още няколко глътки до края на отпуската, а? Или в кръчмата можем да хапнем шопската салата наполовина, че да имаме и за другия ден?

Така че – нека спрем с тази порочна практика, вземем си хавлийките и да дадем още малко сянка на отрудените туристи в този парещ и горещ август. Нека всеки от нас се докосне до благините на съвременното туристическо обслужване, донесло малко удобство по нашите Черноморски ширини. Свободни шезлонги – за един по-мирен свят!


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Направи си сам: респиратор за домашна употреба

Идея за създаване на респиратор за домашна употреба представи бургаски инженер. Константин Чепъков публикува във Фейсбук видео как работи уредът. Той може да се създаде с подръчни средства в дома и да се използва при краен случай, посочи пред БНР-Бургас инж. Чепъков. „Може да се изработи от различни материали. В случая, прототипът е..

публикувано на 01.04.20 в 14:28

Фотограф: България е земен рай

40 вдъхновяващи пейзажни кадъра включва първата самостоятелна изложба на Радослав Свирецов. Тя трябваше да се случи през март в родния му Бургас, но пандемията коронавирус помита и плановете на младия фотограф. Експозицията е подготвена по програма "Дебюти" на Националния фонд "Култура" и всичко е готово, когато се отлага за неопределено време...

обновено на 29.03.20 в 13:11

„Остани си вкъщи, слушай българска музика!” призовава Нина Николина

Популярни музиканти се включиха в кампанията „Остани си вкъщи, слушай българска музика!”, за да насърчават хората да спазват препоръките за самоизолация. Веселин Маринов, Дидо от D2 и Нина Николина записаха видео обръщения от домовете си.  „В тази криза, можем поне морално да се подкрепяме, като слушаме нашата музика“, коментира Нина Николина. "..

публикувано на 29.03.20 в 11:04

Тази нощ преминаваме към лятно часово време

В 03.00 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време. През март миналата година Европейският парламент гласува отпадането на сезонната смяна на времето да се състои чак през 2021 година. Дебатът не е нов. Общественото негодувание срещу нарушения комфорт беше силно отразено и в онлайн..

публикувано на 28.03.20 в 12:43

Бургаски художници пълнят бутилки с дезинфектант в борбата с коронавируса

Бургаски художници се присъединиха към общинските екипи в помощ на борбата с коронавируса. Един от тях е председателят на дружеството Добрин Вътев. Заедно със свои колеги, вместо да редят изложби, пълнят бутилки с дезинфектант. Все някой трябва да върши това, смята художникът, който е готов да поеме и още отговорности, за благото на..

публикувано на 26.03.20 в 12:13

Поморийското езеро част от проект за опазване на влажните зони от замърсяване

Поморийското езеро, Национален Парк Делтата на Еврос (Марица) в Гърция и разположеният в Турция от другата страна на границата национален парк ,,Езеро Гала“ са три от влажните зони, които са целеви за международния проект ,,Екологично съзнание и поведение за спиране на замърсяването в значими влажни зони на Черноморския басейн” BioLearn..

публикувано на 25.03.20 в 17:23

Два лъча в небето над Бургас срещу COVID-19

Два лъча в небето над Бургас тази вечер ще засвидетелстват подкрепа към болните от коронавирус и професионалистите, борещи се на първа линия със заболяването. Акцията е на Асоциацията на рентал компаниите у нас и ще се проведе тази вечер от 20 часа в 5 града.  Кампанията тръгва от Европа и всяка страна избира ден, в който да се включи...

публикувано на 25.03.20 в 14:01