Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Водораслите не трябва да се трупат на брега, а да се извозват

Купчини от струпани водорасли по плажовете на Южното Черноморие дразнят туристите. От няколко дни възмутени летуващи споделят снимки на ивици, на които изхвърлените от морето биологични отпадъци, са натрупани на брега.

Първите сигнали бяха пуснати за бургаския квартал „Сарафово“, където водораслите били струпани на безплатната зона, на купове, а  при гниенето им се отделя неприятна миризма. Те вече са отстранени, но туристи сигнализираха, че на купчини са струпани и на Северния плаж в морския град. Практиката не е те да се хвърлят в морето, защото то обратно ги връща и това упражнение е безмислено, споделя наемателят на плажа в Крайморие Николай Димитров:

„Наемам допълнителни работници, които да почистват. Събираме ги на купчини, след което ги слагат в найлонови чували и ги поставяме в специално поръчан контейнер, който е от фирма с лиценз за извозване и изхвърляне на биологична маса“

Тези отпадъци не могат да се смесват с битовите, категоричен е той. За да е чиста ивицата и туристите да нямат оплаквания, особено през август, плажовете трябва да се почистват по няколко пъти на ден, посочва Николай Димитров.


Струпаните водорасли на плажа в Ахелой
Северният плаж в Бургас

Почистени водорасли в Крайморие
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Островът отново ще е сцена на концерти, оперни и театрални спектакли

Силен туристически сезон очакват на остров "Света Анастасия". Освен организираните и индивидуални посещения на гости от страната и региона заради красотата на туристическия комплекс, посетители ще бъдат привличани и с богата и интересна културна програма, съобщи управителят Павлин Димитров:   "Вече имаме заявки за театрални спектакли от театър "Адриана..

обновено на 16.05.21 в 17:09

Изграждат посетителски център в етнографския комплекс „Генгер“ в Айтос

Една от най-големите сгради в Етнографския комплекс "Генгер" в Айтос ще бъде обновена и ще се превърне в посетителски център. Средствата за ремонта са от местната инициативна група и са около 200 хиляди лева, каза кметът на общината Васил Едрев. По думите му, новият управител Димо Димчев има задачата да стабилизира финансово дружеството и да го разшири:..

обновено на 16.05.21 в 12:26

Хотелиерите по Южното Черноморие и през това лято ще разчитат на български туристи

Добро начало на туристическият сезон тази година по Южното Черноморие, в сравнение и миналото лято, коментират от бранша. И тази година хотелиерите ще разчитат предимно на българските туристи. При нас туристическият сезон започва рано и продължава до късно, посочи Павлина Кьосева от хотел в Ахелой. "Ние отворихме първи и доста добре започнахме, 600 -..

публикувано на 16.05.21 в 10:15

Последен ден на цветното изложение „Флора Бургас 2021“

Днес е последния ден на Националната изложба на цветя „Флора Бургас 2021“. В зелените площи край едноименния експоцентър  в Морската градина е представена продукцията на фирми и производители, предлагащи цветя, посадъчен материал, градинска техника и инвентар, паркова мебел, градинска керамика, мед и пчелни продукти. Тук ще откриете още едни от..

публикувано на 16.05.21 в 09:30

Над 150 специалисти участват във форум за онлайн търговията в Бургас

Над 150 водещи специалисти, предприемачи и дигитални ентусиасти от цялата страна, участват в събитието Digital4 Burgas с фокус  върху онлайн търговия . Форумът се провежда в Конгресния център. Събитието откри зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев. "По време на пандемията, голяма част от бизнесите станаха дигитални и преминаха към режим на..

публикувано на 15.05.21 в 14:05
Снимка: Архив

31 участници ще се включат във „Вашата ваканция“ в Бургас

31 участници, от които 11 общини, ще се представят на 18-тото туристическо изложение „Вашата ваканция“ в Бургас. То се открива днес в Експозиционния център „Флора“ и ще продължи 2 дни. Акцентът тази година се поставя върху възможностите за пътувания и почивки в страната в посока здравен туризъм. Участниците, сред които всички общини по..

обновено на 14.05.21 в 15:15
Снимката е илюстративна

Ръст на нощувките през март в област Бургас

Едва 74 места за настаняване с над 10 легла са функционирали в област Бургас през март. В тази категория влизат хотели, мотели, къмпинги, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Това сочат данни на Националния статистически институт, предоставени от  Териториалното статистическо бюро - Югоизток. Броят на стаите в тях е 2.1 хил., а на..

публикувано на 14.05.21 в 11:29