Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест и контрапротест в село Крушаре, блокадата на пътя Сливен-Ямбол продължава

Снимка: Стоян Радев, БНР
Протест и контрапротест се проведоха снощи в сливенското село Крушаре. Живеещите в селото поискаха протестиращите, които блокират пътя Сливен – Ямбол вече 12 ден да се оттеглят защото търпят икономически загуби, а при протестиращите на пътя се появи друга група, която част от блокиращите обявиха за политизирана и бяха категорични, че напускат блокадата. Така ситуацията придоби неочакван обрат и настроенията в лагера на протестиращи срещу мерките на правителството за ограничаване на Африканска чума по свинете придобиха друга окраска. 

Новата група, която пристигна при основното ядро протестиращи се появи с хоругви и свещеник, и хора познати като участващи в различни протести и каузи. На въпрос, защо сега са се появили след 12 дни блокада на пътя Сливен-Ямбол жена от новите протестиращи обясни:

"Бяхме в селата Мрамор, Белозем, Момино,  Костинброд, бяхе по други села"

Красимира Лефтерова от сливенското село Базаджии, която през цялото време бе на блокадата изрази огорчение от развитието на ситуацията.

"Малко се политизира, тук съм да отстоявам правата си, а се получи - грабнахме вълната"

Желязко Христов и Стефан Стефанов, които също са от първия ден на протеста и бяха решили дори да си запалят фермите, ако ветеринарните власти влязат в тях да им унищожат животните обявиха, че се оттеглят.

"Защото се яхна вълната, отива към политически цели, ние животновъдите се оттегляме"

Организаторът на протеста Валентина Василева обяви, че очаква подкрепа от новата група, а не политически послания.

"Всеки е свободен да изразява мнението си."...

В по-ранен час жителите на село Крушаре се събраха в центъра на селото, за да поискат от държавата да отстрани от пътя протестиращите. Кметът на селото Димо Станков призова хората от блокадата:

"Призовавам ги. Аз съм ходил и там на място при тях, но там нямас кого да разговаряме и не са от село Крушаре. Събират се от други веста и не знам защо го правят"

Жителите на Крушаре коментираха, че част от произведената продукция вече се е развалила, а селото най-много е пострадало покрай кризата с африканската чума по свинете. 

Въпреки призивите и на държавата, и на жителите на Крушаре блокадата на пътя Сливен – Ямбол остана през нощта и няма яснота до кога ще продължи.

Чуйте повече в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Община Бургас с бързи мерки за овладяване на свлачищен процес в Морската градина

Кметът Димитър Николов внесе извънредно предложение за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет в Бургас. То е за включване на нов обект в капиталовите разходи през 2020 г. - "Укрепване на подпорна стена в УПИ I, кв. 1 по плана на Приморски парк", съобщиха от Община Бургас. През последните 10 дни се установи, че е активирано..

публикувано на 25.02.20 в 17:38

Над 100 души се събраха на импровизирания протест "с книга в ръка" (ВИДЕО)

Над 100 души се събраха на импровизиран протест "с книга в ръка", в защита на сградите на пл. "Тройката" в Бургас и конкретно за книжарница "Хеликон".  Според някои от присъстващите, реакцията на Боил Банов, който категорично заяви, че няма да се разрушава нищо, докато Министерството на културата не направи обстойна проверка, е навременна и вдъхва..

публикувано на 25.02.20 в 17:37

В Бургас министър Деница Сачева проведе среща с представители на сдружения и хора с увреждания

В Народното събрание да бъде създадена работна група от юристи по семейно и конституционно право, които въз основа на предложенията на неправителствените организации да изготвят проект за промени в Закона за защита на детето, Семейния кодекс и Закона за социалните услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в Бургас,..

публикувано на 25.02.20 в 17:20

Митко Иванов: Казусът с „Хеликона“ обедини бургазлии

Казусът със събарянето на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“ провокира недоволството на голяма част от жителите на Бургас. Теренът е частен, но е една от емблемите на града и част от неговата история. В годините се е утвърдил като средище на културната общност, тъй като именно там, в бившия хамбар, е започнало..

публикувано на 25.02.20 в 16:19

Боил Банов забрани всякакви дейности в района на „Хеликона“ в Бургас

Министърът на културата Боил Банов стопира всякакви дейности в района на площад „Тройката“, където се намира сградата на книжарница „Хеликон“.  От утре там ще влезе комисия, която да направи анализ дали сградите имат характеристики на паметници на културата. В района ще бъдат изпратени и служители на Главна дирекция "Инспекторат за..

публикувано на 25.02.20 в 15:33

Булевард Демокрация на 25-ти февруари

Темите в предаването Булевард Демокрация : Под карантина са поставени върнали се от Китай и Италия в Бургас и Сливен, какви симптоми имат хората и какво предприемат здравнати власти, ще ни разкаже Стоян Радев. Щурм на министри в морския град днес.  Очаквано на посещение пристигна от социалното министерство Деница Сачева, която се срещна в дневния..

публикувано на 25.02.20 в 14:29

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходите

Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите. Те са получили персонално писмо, с което НАП ги уведомява за объркването, както и указания за проверка на..

публикувано на 25.02.20 в 13:42