Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удариха кокаиновата мафия в Бургас

Дрогата е крита в складове на хранителни магазини

Снимка: БТА

Пет кашона с чист кокаин с тегло 75 килограма бяха открити в склад на фирма за търговия с цитрусови плодове, предаде кореспондентът на БГНЕС в града. Работник на фирмата се натъкнал на пратката в складовете на фирма „Интер Цитрус“ в кв. “Победа“ в Бургас.

Пакетите са открити в кашоните с банани по време на разфасоването им за търговската мрежа. Бананите са разтоварени в склада на 31 юли. Пристигнали са с кораб на пристанище Бургас. Изпратени са по заявка на бургаската фирма. Пратката е съдържала банани от 32 ферми в Еквадор. Пазарната цена на заловения наркотик е два милиона 650 хиляди евро.

„По цени на дребно грамът на този вид високорисково наркотично вещество възлиза на близо 70 евро, а на едро на килограм цената е около 80 хиляди лева", съобщи на извънреден брифинг Георги Чинев, окръжен прокурор в прокуратурата в града.

"На 27 юли тази година плавателен съд на международна компания е акостирала в Пристанище Бургас, идвайки от Италия. Два дни по-късно - на 29-ти, са разтоварени голямо количество банани, които на 31 юли са пристигнали в складова база в Бургас. Получател на стоката е българско търговско дружество, като от Еквадор за него са били предназначени 15 контейнери с банани, във всеки от които е имало по 20 палета. Общо кашоните са били 20 626 броя. Открити в тях са около 75 килограма кокаин", допълни Чинев.

Към момента е установено, че част от бананите - 3240 кашона са били експортирани за Румъния. Идентифицират се баркодовете на отделните пратки.

Прокурор Чинев съобщи още, че законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. до 15 г. и „глоба“ в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери.75 кг. кокаин за над 5 милиона лева е открит в склад за плодове и зеленчуци в Бургас. Дрогата е била скрита в кашони с банани и е открита тази сутрин по случайност, след като работници започват да разтоварват плодовете и сигнализират полицията.

Пратката с банани идва с кораб от Еквадор и е претоварена в Италия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44