Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-много сигнали за недекларирана дейност има в секторите строителство и земеделие

Снимката е илюстративна

Най -чести сигнали за нерегламентирана дейност има в отраслите строителство и земеделие. Десетки са проверките, каза директорът на Инспекцията по труда в Бургас Павлин Васков:

Тук имаме голяма концентрация на наемане на хора без съответния трудов договор, респективно попадат в сивия сектор.Масово жалбите, с които сме сезирани от работници в строителството, са свързани с това, че той е работил и не са му платили това, което устно са му обещали.Ние практически няма как да вземем отношение към някакви устни уговорки.

 Това е една от причините сивата икономика да продължава да съществува. Всички трябва да бъдат по - активни този процес, заяви Васков. Проверките, които правим се извършват от служители, чийто брой не отговаря на количеството фирми, които се инспектират, допълни той.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


Когато всички работим заедно успяваме, трябва обаче в този процес да включим и гражданите, заяви говорителят на бургаската агенция по приходите Христо Узунов. Доброволно се съгласяваме да станем част от сивия сектор. От НАП се противопоставяме като предоставяме на работещите сами да контролират работодателите си, това е улеснение, особено за сезонните служители, които идват по Черноморието. Това става чрез ПИК:

Близо 65 хиляди бургазлии и живеещи в областта вече контролират дистанционно своите работодатели.ПИК всеки може да получи безплатно, това е една от възможностите за борба със сивото.

Получаваме множество сигнали за недекларирани трудови отношения, ситуацията се променя благодарение на проверките ни,обясни още Узунов

Над 90 процента от тези сигнали са истински, има и сигнали, които се опитват да разчистят някакви бизнес отношения.Нашите проверки целят да се получи справедлива бизнес среда. Променени са нещата. Благодарение на контрола договорите станаха от 4 на 8 часа.При 8 от 10 проверки нямаме нарушения.

 Сигнали трябва да се подават на момента, за да може проверките да бъдат по –ефективни, каза още Христо Узунов.

Една от формите за контрол от страна на гражданите е проверката на касовите бележки дали са истински чрез мобилното приложение на НАП. Необходима е регистрация на баркода на бона. Ако светлината е зелена, това означава, че бележката е редовна и данък ще бъде платен, ако светлината е червена, означава, че има проблем и информацията ще бъде предадена.

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Външно министерство оптимизира процеса на издаване на работни визи

Проблемът с издаването на визи за работниците от трети страни, бе обсъдена на р аботна среща с представители на Министерството на външните работи и на туризма и представителните организации в туристическия сектор. Министър  Евтим Милошев подчерта, че забавянето се дължи на обективни обстоятелства – не защото държавата се бави и институциите..

публикувано на 19.07.24 в 09:03
Двата созополски плажа са със Син флаг и покриват всички критерии за чистота

След 10-ти август: Внимавайте на плаж "Хармани", предупреди управителят му

След 10-ти август морето се обръща и плаж "Хармани" става много опасен и трябва изключително много да се внимава, предупреди в ефира на БНР- Бургас управителят на двата созополски плажа - Централен и "Хармани" - Михаил Ковачев, гост в откритото студио. Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли "Плаж "Хармани" е един от топ 10 на..

публикувано на 17.07.24 в 13:47
Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм

Спад на туристите по Черноморието спрямо миналия юли

Наблюдава се спад на туристите не само в Созопол, но и по Черноморието спрямо същия период на миналата година, каза  Станко Щерев, регионален представител на Българската асоциация за туризъм гост в откритото студио на БНР-Бургас. Според него една от причините за този спад е геополитическата обстановка, визирайки избора на израелските туристи,..

публикувано на 17.07.24 в 12:55

МРРБ отказа искането на Община Сливен за отлагане на зеленото обследване по програмата за саниране

Министерство на регионалното развитие и благоустройството отказа на община Сливен да измени насоките за кандидатстване по новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради, финансирана от Плана за справедлив преход, в който влизат Кюстендил, Перник, Стара Загора и общините около Стара Загора. Община Сливен в писмо до министерството поиска..

публикувано на 17.07.24 в 11:45

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море

Топлото време оказа влияние върху движението на рибите в Черно море. За това сигнализират рибари от региона. Те уточняват, че става въпрос за дънния слой вода. Все по-рядко се срещат попчето и сафридът. За разлика от тях се наблюдават добри количества раци. „Попчето е дънна риба, тя обича дънната вода. Каменистото дъно обича. При положение, че там..

публикувано на 17.07.24 в 08:37

ОИЦ - Бургас с открити приемни и с информация за отворени процедури по европейски проекти

Продължават откритите приемни в 13-те общини на Бургаски регион от Областния информационен център. По време на  изнесените мобилни щандове експертите информират какви са възможностите за инвестиции по актуалните процедури с европейско финансиране, по различни програми.   На 17 юли (сряда) открити приемни ще има в Сунгурларе и Карнобат...

публикувано на 16.07.24 в 08:00
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" с обща кампания срещу зависимостите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичната зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си, насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов "Не сте сами". Кампанията "Не сте сами" е създадена преди 23 години от..

публикувано на 15.07.24 в 13:54