Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Община Средец реализира проект по Програмата за трансганично сътрудничество България - Турция

Създават комплекс за творчески туризъм "Траките: древност и съвремие" в село Дебелт

Местното читалище ще бъде напълно обновено с европари

Читалището в село Дебелт, община Средец ще бъде изцяло ремонтирано и ще се превърне в Комплекс за творчески туризъм. Тук ще продължи да се развива активна читалищна дейност, като акцентът ще е в опазването на материалното и нематериалното културно наследство. Необходимите средства са осигурени по програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция, като партньор е турската община Визе.

В творческия комплекс ще има обособено пространство „Традиционни занаяти и местна храна“, предвидена е демонстрационна зала „Нематериално богатство“, кинозала „Наследство и творчество“, художествена галерия, творческо студио. В него ще се провеждат семинари, обучения, представления с цел демонстриране на нематериалното тракийско наследство.

Идеята ни е да подобрим условията, за да могат децата да се развиват в правилната посока и в извънкласното си свободно време да не се занимават само с лаптопи и телефони, но и да имат и други развлечения и интересни занимания. За ремонта на сградата, Община Средец е готова да отпусне и допълнителни средства, за да може да бъде обновен и сутерена на читалището“, обясни кметът на Община Средец Иван Жабов.

В проекта „Древен шепот творчески резонанс“ основно акцентираме на връзката минало и настояще, обясни ръководителят му Петя Шиварова:

„Търсили сме общото историческо наследство с община Визе и това е тракийското племе – асти, които са населявали нашите земи .Турският партньор ще вложи средствата по проекта рехабилитация на пътища за достъп до древния тракийски град Бизия. По проекта се предвижда и създаване на интерактивен туристически инфо – център в Средец и разработване на съвместна интегрирана уеб платформа с Визе.“

Кметът на Дебелт Иванка Ангелова е уверена, че с този проект, културният живот в селото ще се оживи, защото тук своята практика ще провеждат студенти от бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.

В дейностите на читалището се включват близо 70 души – деца, младежи и възрастни, които участват в танцови състави и групи, арт работилница, школи по гъдулка и народно пеене. Местните формации са печелили множество награди на национални и международни конкурси в Гърция, Турция и др., разказа секретарят на читалището Лена Радева.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е близо 492 хиляди евро, като за българската част са предвидени около 270 хиляди. Ремонтните дейности в читалището се очаква да започнат през декември, а реализацията на проекта ще е в рамките на 2 години.

повече може да чуете в звуковия файл:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Взривни дейности на кариерата в Българово от утре

Взривни дейности ще се извършват на кариерата в Българово от утре до 10 август в периода от 11.00 до 17.00 часа. През това време е забранено преминаването на хора и животни на по-малко от 1 километър около границите на кариерата. Районът ще бъде отцепен за осигуряване безопасността по време на взривяването.

публикувано на 06.08.20 в 09:03

Достъп за хора с увреждания правят в зала „Бойчо Брънзов“

Съоръжение, които да осигури достъпа на хора с увреждания до спортната зала „Бойчо Брънзов“, ще изгради Община Бургас. Средствата са осигурени чрез спечелен проект по мярка "Изграждане на достъпна архитектурна среда на културни, исторически, спортни обекти за хора с увреждания" пред „Агенцията за хора с увреждания“. Необходимостта от подобно..

публикувано на 05.08.20 в 16:39

Не се налага режим на водата в Сливен през следващите месеци

При сегашния режим на ползване на язовир „Асеновец“ не се налага режим на водата Сливен през следващите 11 месеца, съобщават от Областна администрация, след редовното заседание на общото събрание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация. Язовирът е основно съоръжение в схемата за водоснабдяване на областта и в него към момента има около 11..

публикувано на 05.08.20 в 15:33

Правителството разреши премахването на три сгради в Бургас

Правителството взе решение да обяви три сгради в Бургас - публична държавна собственост, за частна държавна собственост и даде съгласие за премахването им по реда на Закона за устройство на територията. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Те се намират на бул. „Александър Батенберг“ № 5 и са с обща застроена площ 132 кв. м...

публикувано на 05.08.20 в 13:36

Уикенд на Мария ще се проведе на 15 и 16 август в Бургас

Уикенд на Мария ще се проведе на 15 и 16 август в Бургас.  Повод е християнският празник Голяма Богородица.  За именниците ще бъде осигурен безплатен достъп до живите изложби на аквариумни риби и пеперуди, както и до всички музеи в града. Това съобщиха от Община Бургас. Само на 15 август всички, които носят името Мария и неговите производни имена,..

публикувано на 05.08.20 в 12:35

Пръскат против комари

И през месец август Дезинфекционна станция - Бургас продължава обработката на открити градски пространства против комари. Ето графика за извършването на дейностите: Г  Р  А  Ф  И  К ЗА ИМАГОЦИДНА ОБРАБОТКА ПРОТИВ КОМАРИ -  студен/топъл  аерозол  /паркове и градини, комплекси и квартали, биотопни зони/  от 05.08.2020г до 29.08.2020 г. 05.08.2020..

публикувано на 05.08.20 в 08:56

Жители на Несебър ще протестират срещу хотел за карантинирани

Жители на Несебър заявиха намерение днес протестират  пред сградата на Областната управа в Бургас. Те са недоволни от определения хотел, в който да се  изолират болните  с коронавирус. Според тях, избраната сграда се намира на много оживено място и това е заплаха за здравето,както на живеещите в района, така и на туристите. Министерството на туризма да..

публикувано на 05.08.20 в 08:49