Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инспекцията по труда проверява експлоатират ли работници в завода за скариди в Айтос

| обновено на 02.10.19 в 14:49
Снимка: e-burgas

Инспекцията по труда проверява условията за работа в завода за скариди край Айтос. Институцията се сезира след излъчено по БНР-Бургас интервю с бивша работничка. Тя и колегите ѝ сигнализираха за лоши условия на труд и работен ден извън нормите. 

Преди седмица, във фабриката се е провела и импровизирана стачка. След нея, една от работничките, Мими Недялкова, е уволнена, разказва тя, защото е дала гласност на проблемите в социалните мрежи. Пред БНР-Бургас тя поясни:

"Има определен тонаж за деня и докато той не свърши, не пускат никой да си тръгне. Работили сме по 12-13 часа. Излизах от вкъщи в 6 часа сутринта и се прибирах в 9, някой път се е стигало и до 10 часа да се прибера. Работи се на 13° -14° градуса. Понякога скаридата не е хубаво размразена, дават я ледена. Хората се разболяват, а при условие, че е хранителен продукт, те кашлят, идват болни на работа." 

Думите ѝ се потвърждават и от мненията на хора в социалните мрежи и в самия Айтос, но никой не говори официално. След интервюто с Мими Недялкова, Инспекцията по труда се сезира и организира проверка, очаква се резултатите от нея да станат ясни през другата седмица.

Единият от собствениците на завода, Ивайло Русинов, отказа официален коментар.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.