Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Евелин Дуков" срещу войната на пътя

БНР - Бургас с "Бяла лястовица" от цермонията по учредяването на неправителствената организация


Превенция на пътната безопасност е основната цел на учредената снощи в Царево фондация на името на колоездача Евелин Дуков

Зад фондацията стоят съпругата и сестрата на младия мъж, чийто живот се преобръща на 3 декември 2017 година. Тогава колоездачът е убит между Царево-Приморско от шофьор, употребил алкохол. Людмила Дукова и Даниела Анастасова с приятелската подкрепа на Кристина Иванова, увличат десетки свои съграждани в искането за справедлива присъда. За първи път у нас шофьор бе осъден ефективно на 17 години затвор за смърт на пътя. А днес имат нова мисия-по-малко да са почернените български семейства заради катастрофи. На учредяването на фондацията Даниела Анастасова  се обърна към съгражданите си:

"Водихме битки всякакви. Битки с институции - делото тръгна след една година. Битки с промяната на закона, събирахме подписи, писахме законопроекти - внесохме го в Народното събрание. Чуха ни, ние станахме част от черната статистика, ние загубихме войната на пътя. Сега Евелин Дуков е име на справедливостта. Евелин Дуков ще е и име на превенцията. Евелин Дуков ще живее в делата ни!"

Още преди официалното си учредяване неправителствената организация има серия инициативи - разговори с абитуриентите от Царево и Приморско и беседи, насочени към най-малките участници в движението. Сега ще подпомогнат и работата на пътната полиция в Царево със закупуването на наркотестове.

Фондацията раздаде и първите си грамоти „Бяла лястовица“, с които благодарят за съпричастността и подкрепата на институции и личности. Сред отличените  е и БНР-Бургас. Церемонията се състоя в читалище „Георги Кондолов“, където бе открита изложба на художника реставратор Климент Атанасов. 33 творби са рисувани специално за събитието. Част от средства от продажбата на картините ще бъдат за финансиране работата на фондация за пътна безопасност „Евелин Дуков“. 

Повече чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Учредяват фондация в памет на колоездача Евелин Дуков

Фондация на името на колоездача Евелин Дуков ще бъде учредена тази вечер в Царево.  Неправителствената организация ще развива дейност в сферата на пътната безопасност в памет на 33-годишния мъж, който бе прегазен от пиян шофьор през 2017 година.  Днес ще..

публикувано на 01.11.19 в 16:20

Депутати предлагат до 30 години затвор за убийците на пътя

До 30 години затвор за убийците на пътя предлагат депутати от групата на НФСБ. Повод е случаят със смъртта на велосипедиста Евелин Дуков. Целта на промяната в Закона е да се постигне по-голяма адекватност спрямо наказанията при тежки нарушения..

публикувано на 29.03.19 в 13:21
Обвиняемият Владимир Колев

17 години затвор за Владимир Колев убил велосипедист в Приморско (ОБНОВЕНА)

17 години затвор  и незабавна мярка "Задържане под стража" постанови бургаският Окръжен съд за  Владимир Колев , който причини катастрофа в Приморско, при която загина велосипедист.  Според държавното обвинение в случая няма смекчаващи вината..

обновено на 25.03.19 в 16:17

По-строги наказания за пияни шофьори поиска общинският съвет в Царево

Общинският съвет в Царево поиска по-строги наказания при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори. В своя декларация, местните политици настояват за завишаване на минималния праг на наказанията. Така ще се постигне възпитателната..

публикувано на 20.12.18 в 12:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт събира средства за 132-годишния храм в с. Долно Ябълково

Благотворителен концерт събира средства за възстановяването и реставрацията на църквата в средетското село Долно Ябълково. Храмът е над сто годишен и притежава ценни икони и богата история, разказа оперната прима на бургаската опера Мария Цветкова..

публикувано на 23.04.24 в 16:42

Заради ВиК, променят движението по част от ул. "Одрин" за 17 дни

Въвежда се нова временна организация на движението по част от ул. "Одрин". Причината е  извършването на реконструкция на съществуващ водопровод там.  Ограничението се въвежда от 24.04.2024 г. до 10.05.2024 г. за  североизточното платно на ул...

публикувано на 23.04.24 в 16:31

Несебър се обединява да помогне на малкия Марти

В навечерието на светлите празници Община Несебър и Сдружението на занаятчиите и творците отново се обединяват в благотворителна инициатива в помощ на дете от Несебър. Сдружението и ДГ ,,Моряче“, които са „моторът“ на настоящото хуманно начинание, с..

публикувано на 23.04.24 в 14:57
Сдружение

Светият синод да преразгледа списъка си за Сливенски митрополит

Сдружение "Православен зов" се обяви против списъка на Светия синод с кандидати за Сливенски митрополит. В него липсва името на епископ Йеротей. От сдружението ще изпратят декларация до синода с молба да ревизират списъка. Те обмислят да сигнализират..

публикувано на 23.04.24 в 14:17

Подписаха договор за финансирането на пътя за с. Бродилово

Рамково споразумение бе подписано за финансиране на пътят за с. Бродилово в Министерство на регионално развитие и благоустройството. “Имаме проведена обществена поръчка и избран изпълнител, имаме възможност след получаване на аванс да започне..

публикувано на 23.04.24 в 14:10
Старият град на Братислава, Словакия

Старият град на Братислава и Бургас ще се побратимяват

Бургас има дългогодишни приятелски взаимоотношения с администрацията на словашката столица. Тече комуникация и подготовка на бъдещо побратимяване. То ще е със Старе Место – историческият център на Братислава. Днес местният парламент в Бургас..

публикувано на 23.04.24 в 13:39

Отложиха гласуването по докладната записка с искането на Фондация "Лили Иванова"

Общинският съвет в Бургас отложи гласуването по докладната записка, свързана с искането на Фондация „Лили Иванова“ за предоставянето на общински имот в Морската градина и превръщането му в културен център. Става въпрос за сградата на бивше..

публикувано на 23.04.24 в 13:08