Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японският театър „Ашибуе” представя в Бургас „Виолончелистът Гошу” (ВИДЕО)

Спектакълът, по едноименното произведение на Кенджи Миазава, ще се играе на 7 ноември /четвъртък/ от 19.00 ч. на сцената на Държавен куклен театър - Бургас. Гостуването е в рамките на 30-ите юбилейни Дни на японската култура в България.

Режисьор на спектакъла е Цукуши Сонояма, която е и директор на театъра. В спектакъла участват артистите Мацуура Юми, Ивата Кадзумаса, Саката Шиори, Кавамура Мами, Уеда Икуко, Арита Миюки, Дате Нама, Ичиока Хироши, Ушио Коки.

Представленията ще се играят на японски език със субтитри на български. Преводът е дело на Биляна Станойлович и Кристина Иванова. Част от текста артистите от театър "Ашибуе" са научили на български с любезното съдействие на Кристина Иванова, работила известно време с тях в Япония по 16 часа дневно. 

"Виолончелистът Гошу" е необикновена история за музиката и за чудните пътеки, които водят към нея, разказана от японския гений Кенджи Миазава. Диригентът и целият оркестър смятат Гошу за лош музикант, но когото група животни му помагат да почувства и открие музиката в себе си, той успява да смае всички с изпълнението си и да пожъне огромен успех.Театрална компания "Ашибуе" е основана през 1966 г. в префектура Шимане, град Мацуе, и е най-малкият държавен театър в Япония. От 1999 г. театър "Ашибуе" е домакин на големия международен форум "Горски театрален фестивал - Мацуе", който се провежда на всеки 3 години.Спектакълът се осъществява с подкрепата на посолството на Япония в България, Japan Foundation, Shimane Culture Fund, префектура Шимане и Държавен куклен театър - Бургас. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои поетично-музикалният спектакъл "Жив", посветен на Христо Фотев

Поетично-музикалният спектакъл „Жив”, посветен на творчеството на големия поет Христо Фотев, ще се състои на 12 септември от 19:00 часа в Културен дом НХК. Зрителите ще имат възможността да се насладят на красива поезия, чувствена музика, емоционални танци и на един почти забравен Бургас. Режисьор и автор на проекта е Теодор Каракачанов, родом от..

публикувано на 16.08.24 в 16:18

"Лебедово езеро" - на 19 август в Летния театър на Бургас

Балетното представление „Лебедово езеро“, по безсмъртната музика на П. И. Чайковски, ще бъде представено на 19 август, понеделник, от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас. В главните роли на Одета/ Одилия и Принц Зигфрид са примабалерината на Софийската опера и балет Боряна Петрова и Емил Йорданов, премиер-балетист на националния..

публикувано на 16.08.24 в 15:22

Бриз от цветове в бургаската галерия "Богориди" представя Танер Мерт

За първи път в Бургас свои картини представя в бургаската галерия „Богориди“ художникът Танер Мерт. Авторът е използвал оригинална техника, със специфичен и силно изразен релеф, подобна на поантилизъм, вдъхновена от Анди Уорхол. Танер Мерт е роден в Балчик,  живял е в Истанбул, а сега твори в Самоков. Художникът има участие в повече от 25..

публикувано на 16.08.24 в 13:35

Концерт на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" на остров Света Анастасия тази вечер

Концертът на „Обичайните заподозрени“ и Стефан Вълдобрев е тази вечер от 21:00- часа, а мястото е остров „Света Анастасия“. То е и част от богатата програма за празника на туристическия обект, съобщи Общината.  Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти В разгара на лятото ви очаква страхотен концерт, с една от най-обичаните български..

публикувано на 16.08.24 в 12:26

"Аида" на сцената в Бегликташ

Една от най-впечатляващите постановки на Държавна опера – Бургас – „Аида“ от Джузепе Верди, в режисьорската версия на доц. д-р Александър Текелиев, ще представи популярната опера на 17 август - утре, от 20:30 часа на мистичната сцена на тракийския мегалитен комплекс Бегликташ. Спектакълът ще бъде под майсторската палка на проф. д-р Григор Паликаров...

публикувано на 16.08.24 в 11:52

Емблематични изпълнители във фестивала „Джаз в Бургас“ на Флората

Втората част на фестивала „Джаз в Бургас“ ще се проведе днес и утре, 16 и 17 август в експоцентър "Флора". Музикалното събитие си създаде редовна публика от ценители през годините. Меломаните и този път ще се насладят на стилен джаз, изпълнен от виртуози от страната и чужбина, съобщи управителят на Центъра Мирослава Аргирова:..

публикувано на 16.08.24 в 10:00

В Дома на писателя канят на приятелска среща с българи, работещи и живеещи във Виена

Приятелска среща в Дома на писателя ще се проведе днес следобед. Гостуват българи, които живеят във Виена. Те са част от културно – просветната организация „Св. св. Кирил и Методий“ в австрийската столица. Домакин на събитието ще са бургаските писатели, а организатор на срещата е Невена Проданова - писател, общественик и секретар на..

публикувано на 16.08.24 в 09:40