Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученици от Строителния техникум масово участваха в кръводарителска акция

Тя е продължение на кампанията на УМБАЛ – Бургас „Това не си го правил“

| обновено на 07.11.19 в 15:29

Изнесена кръводарителска акция се проведе в бургаската Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето". Тя е продължение на кампанията "Това не си го правил" на УМБАЛ - Бургас, която започна през миналата година.

Десетки ученици се включиха в безвъзмездното кръводаряване, а в акцията участваха и някои от учителите. Симеон Крушев е абитуриент тази година и за пореден път става кръводарител:

„ Много хора имат нужда от кръвопреливане, а и не трябва да забравяме, че и ние можем да попаднем на тяхното място. В страната стават много пътнотранспортни произшествия и много от пострадалите имат нужда от кръвопреливане. Трябва да помагаме за спасяване на човешкия живот, няма значение дали познаваме човека или не!“

Инициативата има за цел да популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред пълнолетните ученици в Бургас и региона. А младежи от Строителния техникум участва в нея за втора поредна година, съобщи директорът Даниела Симеонова:

„Бургас е инициатор на тази кампания и ние продължаваме да участваме в нея, защото сме убедени в нейния положителен смисъл. Учениците ни навършили 18 години, доброволно и безвъзмездно даряват кръв.“

7 училища са се включили в кампанията миналата година, сега първата акция е в Строителния техникум, каза говорителят на УМБАЛ Бургас Юлия Андреева:

„Новото тази година, е че екип на Отделението по трансфузионна хематология дойде на място, тъй като има много записали се желаещи да дарят кръв, а и се дава положителен пример на по малките ученици, които виждат, че в училище се случват и такива добри неща.“

Кампанията „Това не си го правил“ продължава, като призивът на бургаската болница е училищата, в които има желаещи абитуриенти да дарят кръв, да се свържат с лечебното заведение за да бъде организирана кръводарителска акция и при тях.

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Фитнес инструктор: Имуностимулантите не гарантират качествен имунитет

Конкретни правила са необходими за формирането на силен имунитет. Поддържането на добра хигиена и правилна храна, комбинирана със спорт, са ключът за успешното справяне със сезонния грип и коронавируса.  Познаването на особеностите на тялото и създаването на индивидуален план са отправна точка към добрия имунитет, коментира персоналният треньор..

публикувано на 30.10.20 в 08:59

В Ямбол не достигат легла за пациенти с коронавирус

По-строги мерки заради повишения брой заразени с kоронавирус, влизат в сила от днес в Ямболска област. Инфекциозното отделение на областната болница е пълно, а други лечебни заведения нямат разрешение да приемат Covid болни.  Всички читалища и пенсионерски клубове прекратяват дейността си за две седмици, обяви след заседанието на медицинския щаб..

публикувано на 28.10.20 в 08:37

101 нови случая на коронавирус в бургаска област

101 са новите  случаи на коронавирус в бургаска област за изминалато денонощие  показват данните на Единния информационен протал.В сливенски регион са 19, в ямболски  26 .2 569 са регистрираните в страната.Това е  23 на сто от направените тестове - общо 11 226. 25 души са починали. 293-ма са оздравели. 145 пациенти са в  интензивни отделения от общо..

публикувано на 28.10.20 в 08:11

От 29-ти октомври гимназистите ще учат онлайн, преустановяват се извънкласните занимания и се затварят нощните заведения в цялата страна

Здравният министър Костадин Ангелов издаде заповед, с която се въвеждат нови   противоепидемични мерки за цялата страна: Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование; Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения; Преустановяват се груповите извънкласни дейности и..

публикувано на 27.10.20 в 19:59
Снимката е илюстративна

Д-р Пламен Панайотов: Могат да помогнат медиците в периферията на Ковид пандемията

Личните лекари вече са на първа линия в борбата с коронавируса, в помощ сега могат да са медици в периферията на Ковид пандемията. Това коментира пред БНР Бургас зам. председателят на регионалното сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Пламен Панайотов.  „В тази критична обстановка на всички нива има недостиг на кадри. Всички са..

публикувано на 27.10.20 в 16:03
Снимката е илюстративна

Д-р Цветомир Цветков: Забраната на планови операции ще рефлектира на общата заболеваемост

Отлагането на плановите операции в болниците ще влоши финансовото им състояние и ще рефлектира на общата заболеваемост на пациентите. Мерките не са оправдани в области, които не са в червената зона за разпространение на коронавирус, смятат от Регионалната лекарска колегия в Бургас. Преустановяване на плановите операции, без да се нарушава..

публикувано на 27.10.20 в 15:08

Д-р Петко Желязков, джипи: Очакваме яснота за PCR тестовете

Държим на разделянето на потоците в поликлиниките, за да може хората с остри респираторни симптоми да не се смесват с тези с хронични заболявания, които идват за изписване на лекарства. Това коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Петко Желязков: "Пациентите да се обаждат първо на личния лекар и той да..

публикувано на 26.10.20 в 14:34