Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военноокръжната прокуратура разследва причините за смъртта на матроса

Снимката е с илюстративна цел
Снимка: poryazov.com

Военноокръжната  прокуратура в Сливен разследва причините за смъртта на военния водолаз матрос III клас Спас Пенчев в барокамерата на  МБАЛ - Варна към BMA-София . Работи се по три версии за инцидента – техническа неизправност на барокамерата, заболявания на починалия и нарушения на екипа провеждащ изследването. 

След инцидента под наблюдението на военен прокурор и в присъствието на съдебен лекар  е извършен оглед на барокамерата и тялото на починалия. Разпитани са тримата военнослужещи, които са били заедно с матрос  Пенчев в камерата, началникът на отделението по хипербарна и морска медицина и оператора, които са извършвали имитационните спускания. 

Барокамерата е запечатана, като към материалите по делото са  приобщени всички документи, касаещи техническото състояние и калибровката на съоръжението и медицинските изследвания на починалия военнослужещ. По случая е назначена тройна съдебно-медицинска експертиза на лекари от  болница  „Св. Ана“ – Варна. 

Назначено е хистологическо изследване на тъканите – за установяване на непосредствената причина за смъртта. 

Предстои назначаването на комплексна техническа експертиза относно състоянието на барокамерата и разпит на други свидетели, имащи отношение към  инцидента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Бургаски матрос е починал в барокамера

Бургаски матрос е починал в барокамера, съобщава Министерство на отбраната. Това се е случило във в Военноморската болница във Варна, където са се и звършвали годишни медицински прегледи на водолазния състав от Военноморските сили с  имитационни..

публикувано на 06.11.19 в 17:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пети ден продължава борбата с пожарите в Болярово

Пети ден продължава борбата с овладяването на пожарите в крайграничната община Болярово. В сила остава въведеното от кмета Христо Христов частично бедствено положение в седем села. Днес в района на пожара се очаква да пристигне президентът Румен Радев...

публикувано на 20.07.24 в 07:04

Пожар на дюните край Несебър

В 11.50 часа е поучен сигнал за пожар на дюните край Несебър. Два екипа на пожарната са там посочи, началникът на областната служба - старши комисар Николай Николаев.  Горят сухи треви и храсти. На този етап няма опасност огънят да се разпространи. 

публикувано на 19.07.24 в 14:05

Откриха ново затворническо общежитие в Бургас за 1,3 млн. лева

1,3 млн. лева са инвестирани в подобряването на условията за лишените от свобода, които изтърпяват наказанията си в общежитие от открит тип към бургаския затвор. Служебният министър на правосъдието Мария Павлова и директорът на Главна дирекция..

публикувано на 19.07.24 в 13:44

Петко Бачийски: Не мога да нося отговорност какво правят с яхтите, които съм продал

В отворено писмо до БНР Бургас Петко Бачийски се разграничи днес от информацията, посочена вчера от адвокат Димитринка Радева, в Окръжния съд в Бургас. По думите ѝ, едно от лицата, които са вербували нейния подзащитен да пренесе с яхта от Поморие към..

публикувано на 19.07.24 в 13:38
Снимката е илюстративна.

Тежка катастрофа с шестима пострадали на пътя между Ябълчево и Вресово

Тежка катастрофа с шестима пострадали стана на пътя между руенските села Ябълчево и Вресово около 11 часа днес, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР в Бургас Цветелина Рандева пред БНР Бургас.  Челно са се сблъскали два леки автомобила –..

публикувано на 19.07.24 в 13:09

ГДБОП разби наркооранжерия в Нова Загора

ГДБОП разби високотехнологична наркооранжерия в Нова Загора. Задържани са трима души за срок от 72 часа. Днес следобед се очаква да им бъде повдигната постоянна мярка за неотклонение – задържане под стража.  Акцията е проведена съвместно с ОДМВР Сливен..

публикувано на 19.07.24 в 12:06

Задържаха 19-годишен плевенчанин за разпространение на наркотици в Слънчев бряг

Задържан е 19-годишен плевенчанин за разпространение на наркотици в Слънчев бряг, съобщават от полицията. Той е спрян за проверка е района на плажа.  В него са намерени и иззети 17 свивки с канабис с приблизително тегло около 15 грама, 11 таблетки..

публикувано на 19.07.24 в 11:43