Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С Пенещо чудовище и изригване на вулкан ученици от Славейковото училище отбелязаха Световния ден на науката (ВИДЕО)

| обновено на 08.11.19 в 17:27

 Науката може да бъде забавна, а ученето лесно, това бе цел да покаже учебна демонстрация, която се проведе в бургаското училище“ П.Р. Славейков“. Поводът бе 10-ти ноември,Световния ден на науката. Опити по химия бяха включени в спектакъл, който зарадва и малките и големите ученици. Децата бяха изпитани от Извънземно, наблюдаваха изригване на вулкан и аплодираха танца на учените. Инициативата е на учителя  Юлияна Калошева, която има  зад гърба си 34 години стаж. Преподава биология, здравно образование и химия.Тя е едва от два месеца  в Славейковото училище, но разказа, че многократно  е организирала подобно представяне на учебния материал:

Учениците участваха с голямо желание, активни са, дават идеи, това е дело не само на един екип от трима учители, но е дело на екип от учители и ученици. Седмокласниците демонстрират опити, единият е Пенещо чудовище, а другият е вулкан.Забавни, интереси и вълнуващи.Идеята на тези опити е да активираме учениците към знание, оттам и към наука. Да провокираме към тях изследователската активност, защото без наука, без изследване, няма напредък. Няма да има промишленост, селско стопанство, няма да има и информационни технологии.

София  и Ивайла от 7 а клас участваха в демонстрациите:

Много ни е интересно. Учителите са измислили много интересна програма за учениците.

За първи път път участвам от училище в такова мероприятие.

Химията, лично на мен, ми харесва. По биология ми харесва начинът, по който учим. Г-жа Калошева  ни дава за домашна да правим макети, проекти.Така  по-лесно научаваме нещата.

И на мен биологията ми е най-интересна.

Двете седмокласнички искат да продължат догодина  в Немската гимназия, а след това едната желае да следва медицина, а другата да учи в САЩ. 

 ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 5 300 бургаски деца изучават английски език по общинската програма за ранно чуждоезиково обучение

5 321 бургаски деца ще изучават тази година английски език по програмата за ранно чуждоезиково обучение на Община Бургас. Програмата се изпълнява за шеста поредна година от Центъра за подкрепа и личностно развитие при голям интерес от страна на деца и родители. В момента английски език ще изучават 3 541 деца от предучилищна възраст в 132 групи..

публикувано на 30.09.20 в 13:49

Куп медали и грамоти за възпитаниците на „Любен Каравелов“-Несебър

Учениците от начален етап на обучение в СУ „Любен Каравелов“ – Несебър се включиха масово в  организираните Сдружението на българските начални учители състезания.  Те провериха своите знания в следните направления: „ Аз и знанието“, „Аз рисувам“, „Аз, природата и светът“,  Аз и числата“ и „Аз общувам с Европа“ . Поради извънредната..

публикувано на 29.09.20 в 15:32

Петокласници от ОУ „Ал. Г. Коджакафалията“ отново са "Посланици на здравето"

Петокласниците от ОУ „Александър Г. Коджакафалията“ за втора поредна година участват в национален конкурс „Посланици на здравето“. Възпитаниците на училището са мотивирани от миналогодишния си успех (две специални награди на МОН и на представителството на Европейската комисия в България). Инициативата се организира от Министерството на..

публикувано на 29.09.20 в 15:31

Придобиването на немска диплома дава нови перспективи пред учениците на гимназия "Захарий Стоянов" в Сливен

В Актовата зала на РУО - Сливен днес официално беше подписан Договор за придобиване на статут на ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ на ДСД - гимназия - изпитен център за Немска езикова диплома Второ ниво В2/С1 (DSD II – Niveau B2/C1). След няколкогодишен мониторинг от страна на Посолството на Германия в София, на Консултантския отдел по немски език към..

публикувано на 29.09.20 в 12:41

Откриват днес в Бургас Американска бизнес академия за дами

Американска бизнес академия за дами ще бъде открита днес в Бургас. Тя е пилотна за страната ни.  Бизнес - академията е част от новата глобална програма Академия за жени предприемачи. Тя е създадена от Бюрото за образование и култура към Държавния департамент на САЩ. Програмата има за цел да подкрепя жени, които искат да развиват собствен бизнес,..

публикувано на 26.09.20 в 09:47

Предлагат разширяване на учебната база на Математическата и Френската

Учебната база на ППМГ "Акад. Никола Обрешков" и ПГРЕ "Г. С. Раковски" да бъде разширена с нов корпус в училищния двор, който ще позволи преминаването на едносменен режим на обучение. Това е записано в докладна записка от кмета Димитър Николов, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия на Общинския съвет на 29 септември. Предложението за..

публикувано на 23.09.20 в 17:26

Новата учебна година бе открита в университет" Проф. д-р Асен Златаров"

Академичната година в университет "Проф. д-р Асен Златаров" беше открита днес. Всички студенти започват присъствено занятията, а след две седмици ще се вземе решение как да продължат. На церемонията присъства ръководството на учебното заведение, областният управител Вълчо Чолаков и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева.  Успех на..

публикувано на 23.09.20 в 14:14