Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От фондация "Евелин Дуков" настояват за кръгла маса за нуждата от законодателни промени



От фондация „Евелин Дуков“ призовават в писмо до правната комисия в Народното събрание да инициира кръгла маса за нуждата от промени в нормативната уредба за санкциите на пияни и дрогирани шофьори. Поводът е получените отрицателните становища от Висшия адвокатски съвет, Върховния касационен съд и прокуратурата, както и становище на Министерството на правосъдието, в което е отчетена необходимостта от задълбочена дискусия. Целта на дебата е да има работещо решение, каза Даниела Анастасова, сестра на убития в Приморско колоездач Евелин Дуков:

"Това е причината и ние да изпратим становище за да им покажем, че държим на някаква промяна на закона, било то и в по-малки граници. Важното е да сеа стигне до дискусия и кръгла маса за да се реши проблемът. Поводът за исканите законодателни промени е това, че моят брат беше убит при катастрофа  от пиян водач. На първа инстанция виновникът за катастофата получи 17-годишна присъда..."
Според Даниела Анастасова за исканите по-високи санк;ции в законопроекта  са конкретните два инцидента с фатален край в Приморско и Варна, при които шофьорът дори напуска местопроизшествието, без да помогне на пострадалите. Но случаите са много повече, твърди тя:
Предстои велопоход през декември в Царево, който организира също едноименната фондация "Евелин Дуков", каза Даниела Анастасова.  А на 28 ноември в морския град в училище „Никола Вапцаров“  Георги Стоянов ще  представена книгата си „Останете живи“
Чуйте повече в звуковия файл:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Севим Али: Ахмед Доган е в Росенец, тук сме да го защитим

С български трибагреници и с викове "България без Пеевски" трети ден привърженици на Ахмед Доган  продължават   да стоят пред лятната му резиденция в парк "Росенец" край Бургас. Почетният председател се намира вътре, съобщи бургаският депутат Севим Али, който пристигна преди минути в сараите  от София . Преди него в сградата влезе и..

публикувано на 31.08.24 в 14:48

Привърженици на Ахмед Доган се събират в Росенец, идват и с автобуси

Десетки привърженици на Ахмед Доган от Бургаска област се събират пред лятното имение, обитавано от него, в парк „Росенец“. Част от симпатизантите пристигнаха на място с автобус. Тук сме, за да защитим нашия лидер, казаха те. Засилено полицейско присъствие има в района, като на място пристигнаха и коли на жандармерията. Извън имението се намират..

публикувано на 31.08.24 в 10:52
Архив

До месец: Прокуратурата с проверка по казуса с имотите на Доган

До месец прокуратурата трябва да извърши проверка по казуса с имотите, свързани с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в столичния квартал "Бояна" и в парка "Росенец". Това става след като бившият транспортен министър Данаил Папазов заяви, че е собственик на двата имота и поиска Ахмед Доган да ги напусне. Привърженици на почетния председател на..

публикувано на 31.08.24 в 08:24

Представители на жандармерията и специализираните полицейски сили бяха изтеглени от"сараите" в Росенец

За кратко в парк “Росенец“, където са се събрали близо 15 привърженици на Ахмед Доган, пристигнаха жандармерия и десетина служители на Специализираните полицейски сили. Засиленото полицейско присъствие продължи близо 1 час. Сега край лятното имение, в което се намира почетният председател на ДПС, отново останаха да дежурят два полицейски автомобила...

публикувано на 30.08.24 в 17:44

Окръжната прокуратура в Ямбол внесе мярка за задържане на турския гражданин,обвинен в контрабандно пренасяне на 10 пистолета

Окръжната прокуратура-Ямбол внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на турски гражданин, обвинен в контрабандно пренасяне на 10 бойни пистолета  Той е обвинен за това, че контрабандно е пренесъл 10 бойни пистолета и 15 празни пълнителя за тях. Престъплението е осъществено на 28.08.2024 година на ГКПП..

публикувано на 30.08.24 в 14:21

Рокади в МВР

По предложение на новия служебен министър на вътрешните работи Атанас Илков в МВР е назначен нов заместник-министър - Любомир Йосифов. В съобщение на Министерския съвет се казва, че той е заемал различни длъжности в структурите на министерството и че през последните години е работил като експерт по сигурността в частния сектор. Освободени от..

публикувано на 30.08.24 в 08:33
Снимката е илюстративна.

Дете на една година почина в УМБАЛ - Бургас

Дете на една година е починало около 17.50 ч. в Първо детско отделение на УМБАЛ - Бургас, съобщават от полицията.  Момиченцето от село Габерово, община Поморие, е прието за лечение около 11.00 ч.  По-късно през деня пред лечебното заведение са се събрали около 20 близки на починалото дете, които по според сигнала на охраната на болницата са се държали..

публикувано на 29.08.24 в 21:45