Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиняемият в убийството на 35-годишна жена в Ямбол Димитър Сотиров остава в ареста

| обновено на 21.11.19 в 16:46

Димитър Сотиров, обвинен за убийството на Николинка Василева, остава в ареста, реши бургаският апелативен съд. Той обжалва решението на Ямболския  окръжен съд, който му наложи мярката за неотклонение,, задържане под стража“. Убийството  стана на 10 ноември в дома на обвиняемия.Той е осъждан 13 пъти за кражби преди 15 години.

Капка кръв от жертвата е намерена върху главата на Димитър Сотиров, посочи днес прокурор Георги Ханджиев. Има достатъчни данни, да се предположи, че обвиняемият е извършител на деянието:

Всички свидетели, изготвените ДНК-експертизи, съдебно-медицински експертизи говорят за това. На следващо място, касае се за тежко умишлено престъпление, за което се предвижда повече от 10 години лишаване от свобода и дори  да не съществуват други основания, че би могъл да се укрие обвиняемият, само този факт, на тежкото умишлено престъпление, след като имаме предположение, че той е извършител, е достатъчно основателен.

Капката кръв е попаднала върху Димитър, когато той се е прибрал и отвил лежащата Николинка, обясни служебният му защитник Мариана Гърдева. Тя  настоя мярката ,,задържане под стража, да бъде променена в  по-лека. Адвокатът уточни, че  обвиняемият не се е укрил, а е помолил сестра си да се обади в полицията и да съобщи, че е станало убийство.Той обяснил пред нея, че не знаел какво е станало.Ако искаше да избяга, можеше да го направи, поясни защитата и допълни, че Димитър и Николинка са живели една година заедно, жената не е плащала наем и е командвала 61-годишния мъж. Съседите му го описали като тих и спокоен човек. Относно криминалното му минало, Гърдева заяви, че то не предполага, че  Димитър  може  да се укрие, тъй като деянията му са били преди 15 години.

Тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди най-тежката мярка за неотклонение на 61-годишния мъж. За престъплението, в което е обвинен Димитър Сотиров, законът предвижда наказания - лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
От материалите по делото става ясно, че убийството е извършено след употреба на алкохол. Справката за съдимост на обвиняемия сочи 13 осъждания в периода 1975 г. до 2007 г.
Въззивният състав се е солидаризирал с изводите на Окръжен съд – Ямбол, че към момента има достатъчно доказателства – гласни, писмени и веществени, които обосновават тезата за предположения относно авторството на тежкото престъпление, а именно, че Димитър Сотиров  умишлено е умъртвил жената, като деянието е извършено по особено мъчителен начин за жертвата и с особена жестокост.
Съдът е намерил за правилно и заключението на първата инстанция за наличие на реална опасност обвиняемия да се укрие или да извърши престъпление, предвид тежестта на предвиденото наказание и обремененото му съдебно минало.
Мярката за неотклонение “задържане под стража“ е съответна на високата степен на обществена опасност на конкретното престъпление и на личната опасност на обвиняемия, посочват в акта си апелативните магистрати.


Определението е окончателно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Прокуратурата протестира предсрочното условно освобождаване на Биляна Петрова

Окръжна прокуратура Сливен протестира пред Апелативен съд – Бургас предсрочното условно освобождаване на бившия заместник-кмет на столичния район „Младост“. На 3-ти юли Окръжен съд Сливен е постановил освобождаването, но информацията за това решение стана известна едва днес. Петрова няма да бъде освободена докато не се вземе решение от последната..

публикувано на 12.07.24 в 07:08

Дисциплинарно уволнение за арестувания прокурор в Равда искат колегите му в Бургас

Прокурорът от Районната прокуратура в Бургас, който беше задържан в неадекватно състояние да кара автомобил на бензиностанция в района на Равда, да бъде дисциплинарно уволнен. Това са поискали от ръководството на Районната прокуратура в Бургас един ден след инцидента.  Решението за наказанието му трябва да бъде взето от прокурорската колегия на Висшия..

публикувано на 11.07.24 в 17:11

Прокуратурата в Бургас обвини полицая Христо Петров за побоя над момче до къмпинг "Градина" (ОБНОВЕНА)

Районната прокуратура в Бургас повдигна обвинение за нанасянето на средна телесна повреда по хулигански подбуди на полицая Христо Петров.  Той е задържан за побой над млад мъж на 1 юли в района на "Кайт бар" до къмпинг "Градина". Срещу него обаче не е повдигнато обвинение, че е участвал в сбиването като длъжностно лице, защото 11 дни след..

публикувано на 11.07.24 в 16:56
Калин Стоянов

Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от вътрешния министър

Случаят с битото момче на „Кайт бар“ ще се наблюдава лично от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Това той съобщи в пленарна зала по време на изслушване по инцидента, инициирано от група народни представители. Министърът припомни хронологията и посочи, че тази сутрин е говорил с пострадалото момче Валентин Радев. В разговора лично го е..

публикувано на 11.07.24 в 12:20

Четирима са в болница след челен сблъсък на пътя Вресово - Люляково

Четирима са в болница след като на пътя между руенските села Вресово и Люляково, лек автомобил с бургаска регистрация, управляван от 35-годишен мъж от с. Скалак причинява пътен инцидент. От полицията уточняват, че той се е движил с несъобразена скорост, когато навлиза в лентата за насрещно движение и блъска челно движещата се пред него кола със софийска..

публикувано на 11.07.24 в 08:54

Депутатите изслушват вътрешния министър за побоя над момче на к-г "Градина"

Депутатите ще изслушат днес служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов за пребитото момче от мъж в бар на плажа на къмпинг "Градина" край Созопол в нощта срещу 1 юли. Оказа се, че нападателят е полицай. Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина" Предвидено е и изслушване на служебния министър на здравеопазването Галя..

публикувано на 11.07.24 в 08:31

Полицай от Бургас арестуван за побой в къмпинг "Градина"

Служител на Четвърто районно управление в Бургас е задържан за побой. Случаят е на къмпинг "Градина" на 1 юли. Това каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. "След като установяваме служителя, сме влезли в контакт с наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – Бургас и е създадена организация за провеждане на процесуално-следствени действия,..

публикувано на 10.07.24 в 17:35