Откриват на Никулден нов посетителски център:

Митко Иванов: Кулата на фаропазача е символ на бургаското пристанище

Тя е построена от масивен местен камък, в характерен кафеникъв цвят

| обновено на 06.12.19 в 10:39

Посетителски център „Кулата на фаропазача“ ще бъде открит на Никулден в Бургас. Реконструкцията на Кулата е продължение на плана за отварянето на града към морето, и цели да заздрави връзката между история и съвременност.

Постройката е от началото на 20 век и след като е престанала да бъде използвана за нуждите на пристанището е забравена през годините, защото гражданите нямаха достъп до него коментира историографът Митко Иванов:

„Това е кулата на фаропазача или на пазача на входа на пристанището. Мястото, където той се е подслонявал при лошо време. По някакъв начин тя се е превърнала и в символ на входа, на вълноломната стена, на новооткритото пристанище, най – голямото в България към момента. Тя е изградена от наш бургаски камък, добиван е на юг от Ченгене скеле. Същият камък бургазлии могат да разпознаят в някои от старите бургаски къщи и най – вече по старите бургаски улици с павета, където между сивите има и кафяви на цвят, които при дъжд придобиват този красив кафеникав цвят,точно това е богатството / красотата на нашия камък/, който удачно е използван при тази кула!“

„Кулата на фаропазача“ вече функционира като посетителски център. В него има две малки зали. На първия етаж са подредени пана със стари снимки, свързани с историята на пристанището. В залата на втория етаж са изложени чертежи, използвани при строителството му , в експозицията има още: автентичен кош за товари със самар, който са използвали докерите в първите години след откриването на порта и котви на кораби, от различни периоди, открити в бургаския залив. Входът е безплатен, а посещенията се извършват след предварителна заявка на телефон: 056 / 822 111.

Официалното откриване на Кулата ще е днес от 11 часа.

Повече може да чуете в звуковия файл:ВИЖТЕ ОЩЕ

Митко Иванов за морската градска култура на Бургас

Бургас е наречен град за първи път през 1765 г., коментира пред БНР-Бургас историографът Митко Иванов. В него е имало истинска, градска култура, а не схлупени рибарски къщурки, категоричен е съавторът на „История на Бургас“. Тогавашният френски консул по Черноморието Шарл дьо Пейсьонел казва, че „ това е град, в който има много активна..

публикувано на 07.12.19 в 13:24

Именици със 102 години разлика се събраха за общата снимка в Бургас (СНИМКИ)

Именици със 102 години разлика се събраха за общата снимка в Бургас. Това са почти 102-годишният дядо Никола Мечев от к-с "Меден рудник" и едва 2-месечното бебе Николай. С градоначалника се снима и семейство Николови от Елхово, които вече 10-та година посещават Бургас, за да честват Никулден. Всеки именик получи като подарък моряшко шалче и..

обновено на 06.12.19 в 14:46

"Кулата на фаропазача" - мястото, където се срещат минало и настояще

Нов посетителски център „Кулата на фаропазача“ има вече в Бургас. Възстановена е кулата на пристанището, която се намира в началото на зоната за обществен достъп. Тази кула е историческия вход на Порта и е построена в далечната 1903 г. Експонатите в нея разказват за 116-годишната история на порта. Част от нея е иконописеца Тошко Вачев,..

обновено на 06.12.19 в 13:38

5 бургаски двойки се венчават на Никулден

5 влюбени двойки от Бургас са избрали да сключат брак навръх празника на града. Сред тях има само двама именици. Никола и Емилия, Димитър и Пенка, Никола и Живка, Янчо и Ана, Георги и Фана са имената на влюбените, които ще си кажат заветното "Да" на празника на Бургас - Никулден. Денят е избран специално, за да съвпадне с 6 декември, когато..

публикувано на 05.12.19 в 13:41

"Морски знаци" с преференциални цени на Никулден

Общинско предприятие "Морски знаци" ще предлага своята продукция на преференциални цени на празника на Бургас. Техните ръчно изработени подаръци могат да се открият на площад "Тройката" и в туристическия информационен център до Часовника. В общинското социално предприятие работят хора с ниска степен на различни увреждания, които създават с любов..

публикувано на 05.12.19 в 11:03

5 са вече сватбените церемонии, които ще се изпълнят на Никулден

Никола и Емилия, Димитър и Пенка, Никола и Живка, Янчо и Ана, Георги и Фана  са имената на влюбените, които ще си кажат заветното "Да" на празника на Бургас - Никулден. Денят е избран специално, за да съвпадне с празника на града, когато отдаваме почит на Свети Николай Чудотворец. Двама сред младоженците имат и имен ден. "Това е много специален ден...

публикувано на 05.12.19 в 10:55

Бургаският музей подрежда Никулденска трапеза

По традиция Регионален исторически музей Бургас ще представи пред бургазлии и гостите на града обредна Никулденска трапеза. Тя ще бъде подредена в градинката до Часовника сутринта на 6 декември – петък. Освещаването ѝ ще започне в 10:45 часа, а по традиция обредният Никулденски хляб ще бъде разчупен от стопанина – кмета на Бургас Димитър Николов...

публикувано на 05.12.19 в 10:34