Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъжда се промяна на разпределянето на средствата за превоз към селата

Снимка: БНР - Бургас


Предвижда се увеличение на дофинансирането за линиите към по-малките населени места от следващата година, но то едва ли ще задоволи изцяло превозвачите. Това коментира бургаският депутат Иван Вълков. Обмисля се и промяна на наредбата, с която се разпределят средствата за общините.

Обикновено се покриват около 48 % от това, което са поискали като дофинансиране общините. Дават се повече средства за по-малко населените райони, но то е недостатъчно, посочи бургаският депутат Иван Вълков. „За 2018 г. субсидиите за Бургас са били 1 158 000 лв. За 2019 г. са били 1 977 000 лв. Това е около 800 000 лв. повече. Компенсациите са били за 2018 г. 1 400 000 лв., а за 2019 г. 1 600 000 лв. Също има завишение с 200 000 лв., което ще бъде и за компенсациите и за субсидиите и за следващата 2020 г. повече. Това, че е повече не означава, че стига. Има райони, за които е явно недостатъчно и това се дължи на обезлюдяването“, обясни Вълков. Сред най-проблемните райони в областта са Малко Търново, Средец, Карнобат и Созопол.

Ако се преработи Наредбата за разпределянето на средствата, 80 % от тях ще отидат за по-слабо населените райони, посочи Вълков. „Тази Наредба е обсъждана и е подписан протокол между общините, превозвачите, Министерство на финансите и Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“. За промяна на Наредбата ще е необходимо да се промени Законът за автомобилните превози, който в момента е качен на сайта на Министерството на транспорта. Като преходни и заключителни разпоредби са влезели тези текстове, които са необходими за промяна. Те ще дадат възможност за даване на допълнителни средства към общините. Те са длъжни да определят бюджета, който ще е необходим за дофинансиране. Там вече трябва да се намеси държавата, защото това са публични средства и е важно на кой колко може да се дава“, обясни депутатът.

Според Вълков за крайното решение на проблема трябва да бъдат направени компромиси от стана на всички страни – държавата, общините и превозвачите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Улица "Патриарх Евтимий" в Бургас ще бъде ремонтирана

Предстои пълното обновяване на улица “Патриарх Евтимий” в Бургас, съобщи кметът Димитър Николов. Ремонтът започва след Великденските празници. Получено е одобрение от институциите. Финансирането е от  Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предстои цялостна интервенция с подмяна на водопровода и канализацията, изграждане на..

публикувано на 25.04.24 в 08:37

Променят времетраенето на светофарите в Айтос

От днес в 10 часа влизат сила промените в светофарната уредба на кръговото в Айтос, съобщават от общината. Във връзка със сигнали на граждани за светофарната уредба на кръговото кръстовище на ул. "Славянска", ул. "Хаджи Димитър" и ул. "Гарова" в град Айтос, ще бъдат променени І, ІІ и ІІІ циклограми на пешеходния поток и завиващите на дясно в едно и..

публикувано на 25.04.24 в 07:21

Ето къде няма да има ток днес

Поради извършване на ремонтни дейности по електросъоръженията днес от 09:00 ч до 13:00 ч без ток ще бъдат клиентите от гр. Поморие, ул. "Европа" № 37, 39, 40, 42, 43, ул. "Крайбрежна" № 73, 81, ул. "Огоста" № 3, 4, 5, ул. "Тимок" № 14, 20, 24, 26, 35, ул. "Тутхон" № 1. Без захранване ще бъдат и хората в гр. Средец, бл. АПК вх. 4 от 9 до 17 часа. Със..

публикувано на 25.04.24 в 07:13

Планова техническа профилактика на предавател на БНР Бургас

Прекъсвания на ефирния сигнал на БНР Бургас са възможни днес за района на Малко Търново.  Причината е редовната годишна профилактика на предавателя на честота 98,9 MHz.  Програмата на общественото радио няма да може да се слуша ефирно в споменатия район днес от 9:00 до 17:00 часа.  Може да слушате програмите на БНР през интернет сайта binar.bg.

обновено на 25.04.24 в 06:59

Арменската общност в Бургас отбеляза 109 години от геноцида

Бургас почете 109-ата годишнина от геноцида над арменците, извършен в пределите на Османската империя през 1915 година. Присъстваха десетки граждани и общественици.  Пред църквата „Сурп Хач“ в центъра на Бургас прозвучаха химнът на Република България и този на Република Армения. Слово произнесе общинският съветник Мадлен Мутафян: "На този ден е..

обновено на 24.04.24 в 18:37

Питат в анкета жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги

Община Бургас предлага на жителите на „Възраждане“ идеи за изграждането на етажни паркинги на 5  възможни свободни терена. Това са: Локация 1: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Любен Каравелов“ и ул. „Васил Левски“; Локация 2: между ул. „Дебелт“ и ул. „Цар Калоян“, ул. „Ал. Стамболийски“ и ул. „Сливница“; Локация 3: между ул...

публикувано на 24.04.24 в 14:29

Искат църковен съд за двама свещеници

Свещеници от Сливенска епархия с писмо до Светия синод, в което искат църковен съд спрямо двама свещеници, единият от които е и епархийски избирател. В писмото са описани всички нарушения, които двамата са извършили, плюс участието им във фирми и дружества в нарушение на Устава на Българската православна църква. В писмото се..

публикувано на 24.04.24 в 14:17