Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как ще се отрази протестът на превозвачите на общините в област Бургас?


Най-потърпевши от протеста на превозвачите са селата в общините Малко Търново, Царево, Приморско, Поморие и Карнобат. Причината е, че те се обслужват предимно от най-големия превозвач в областта „М-Бус“, който се включва в стачката. В част от общините линиите ще бъдат с редуцирани часове.

Няма да има населени места в община Камено без транспорт, част от линиите обаче ще бъдат по-нарядко. Това посочи кметът Жельо Вардунски. Най-засегнати от протеста на превозвачите в общината ще са град Камено, селата Кръстина и Винарско. Останалите села се обслужват от „Бургасбус“, който няма да протестира. Кметът Вардунски беше отправил запитване дали „Бургасбус“ ще може да поеме и часовете, които до този момент се обслужват от другия превозвач. „Има транспортна схема и областният управител не може да одобри нещо друго извън одобреното. „Бургасбус“ ще карат по техните линии и часове, но нямат право да поемат часове в линиите, които са одобрени за „Минибус експрес“. Превозите ще бъдат нарядко, наполовина. Мисля, че проблемът ще се реши, но нека да видим как ще се развие всичко“, обясни той.

Двама са превозвачите, които обслужват община Созопол. Това са „Бургасбус“ и „Созополбус“. Втората също се включва в протеста, посочи кметът Тихомир Янакиев. „Ангажиментът обаче към извозването на учениците остава. Ще бъдат осигурени автобуси по часовете, в които ще се превозват ученици. Дори и при пълна стачка на „Созополбус“, транспорт ще имаме, тъй като „Бургасбус“ няма да протестира. Учениците обикновено пътуват в следобедните часове между 13.00 ч. и 15.00 ч. и сутрин между 6.30 ч.-7.30 ч.“, поясни кметът.

Ученици и работници ще бъдат извозвани и в община Карнобат, посочи кметът Георги Димитров. „Стачката ще засегне автобусната ни връзка с Айтос и Бургас. В това число и автобусните линии, които биха могли да ползват пътниците, които пътуват към Ямбол и Сливен, защото минават през Карнобат. Всички населени места ще са засегнати. В 30-те села в община Карнобат живеят около 7 800 души. В 7 от селата нямаме магазини. Там хлябът и сега се раздава от кметските наместници. Те са понякога хората, които осигуряват стоки от първа необходимост като лекарства, които носят от града с личен транспорт“, обясни той. Димитров допълни, че наистина пътникопотокът в тези населени места е изключително слаб. „Понякога в един автобус пътуват по 1-2 души. Един автобус, за да отиде до най-отдалечените села, които са на 30 км, естествено, че има разходи. До голяма степен разбирам проблемите на фирмата, защото тя понася загуби. В Карнобат се субсидира само една такава линия – за село Раклица, защото попада в т.нар. полупланински район. Проблемите обаче не са по-малко остри за останалите населени места, които се намират в полската част, защото и там са малко хората. Моето категорично мнение е, че сбъркана методиката за разпределяне на субсидиите“, обясни кметът.  

Автобусите в Царево спират курсове от понеделник, информират от общината. Причината е, че фирмата, която обслужва региона, „Царевобус експрес“, също се присъединява към обявената национална ефективна стачка.

В община Поморие протестът ще засегне линиите, обслужвани от М-Бургас. Това са : „Бургас – Каблешково – Слънчев бряг” и „Бургас – Горица”. В официално съобщение кметът Иван Алексиев посочва, че Община Поморие няма договорни отношения с фирмата превозвач и е в невъзможност да защити правата на жителите си за свободно ползване на обществен превоз. Според него не е коректно хората  да са потърпевши, поради едностранно решение на изпълнителя на обществения превоз. В съобщението се почва още, че ако се спре превозът на 13 януари много жители на община Поморие от населените места: с. Лъка, гр. Каблешково, с. Медово, с. Александрово, с. Порой, с. Гълъбец и с. Горица ще останат изолирани и с невъзможност или затрудненост да стигнат на работа, училище или здравно заведение от липсата на осигурен обществен транспорт. От Общината допълват, че не са против това всеки да отстоява правата си, но това не трябва да е за сметка на обикновения жител и в нарушение на законите и договорите в страната.

Кметът на община Руен Исмаил Осман посочи, че до този момент, превозвачите в района не са го уведомили, че ще се включат в протеста. „Поради тази причина не очаквам проблеми и не очаквам фирмите да стачкуват в община Руен. Те са 5 фирми, като най-голяма е „Евро 89“. „М-Бус“ няма линии в община Руен“, обясни кметът.  

Проблем с обществения автобусен превоз не се очаква в община Айтос

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два автобуса с близо 10 души симпатизанти на ГЕРБ отпътуваха за столицата

Два автобуса с близо 10 души симпатизанти и членове на ГЕРБ отпътуваха от Бургас за столицата, където тази вечер управляващата партия организира контрапротест пред Президентството. Въпреки призива в социалните мрежи в протеста задължително да се включат депутати, общински съветници и координатори на партията, част от тях заявиха, че няма да пътуват...

публикувано на 10.07.20 в 16:00
снимката е илюстративна

Бургаската прокуратура с незабавна проверка за отпадъци край Шофьорския плаж на Алепу

Окръжна прокуратура – Бургас се самосезира по журналистически материали и разпореди незабавна проверка, която да установи осъществено ли е незаконно изхвърляне на строителни и други отпадъци край Шофьорския плаж на Алепу. Проверката е възложена и трябва да бъде осъществена от РИОСВ – Бургас и Община Созопол. В нейния ход ще бъдат проверени..

публикувано на 10.07.20 в 15:26
снимката е илюстративна

Ограничава се движението по част от ул. „Ивайло“

Поради извършване на ремонтни дейности по ВиК мрежата по ул. "Ивайло", в участъка между ул. "Левски" и ул. "Любен Каравелов", от 8:00 до 18:00 часа на 13.07.2020 г. /понеделник/ се въвежда временна организация на движението. Затворено за движение на превозни средства ще бъде кръстовището, образувано от ул. "Любен Каравелов" и ул. "Ивайло". Община..

публикувано на 10.07.20 в 14:35

"Булевард Демокрация" на 10-ти юли

Нишката за протестите ще е основна в днешното ни предаване. Днес протест срещу статуквото се организира в Бургас, а утре и в парк Росенец. Причината е че няма свободен достъп до плажа в близост до имота на Ахмед Доган, а видеото на Христо Иванов сякаш бе капката, която преля чашата  на общественото недоволство. Голям е интересът към това масово ходене..

публикувано на 10.07.20 в 14:25

Забраниха достъпа по море до парк "Росенец"

Достъпът по море в акваторията на район на Бургаския залив е забранен с навигационно предупреждение. По всяка вероятност в него влиза и морската зона на парк „Росенец“, където утре се организира протестна акция по море и суша. Навигационното предупреждение с определени координати е със забранителен период от 9 юли до 15 септември. Издава се от..

публикувано на 10.07.20 в 14:10

Проф.Галя Христозова е зам.-председател на УС на Съвета на ректорите

На заседание на Общото събрание на Съвета на ректорите беше избран нов Управителен съвет. Проф. д.п.н. Галя Христозова – ректор на Бургаския свободен университет, бе избрана за член на Управителния съвет, а на първото заседание на Управителния съвет – за негов заместник-председател. Председател на Управителния съвет е проф. д.ф.н. Анастас..

публикувано на 09.07.20 в 21:20

Обсъдиха имена за 30 улици в Бургас

Над 30 предложения за именуване на улици в промишлената зона Север и 5-ти километър бяха подложени на обществено обсъждане в голямата зала на община Бургас в присъствието на граждани и общински съветници. В списъка са предимно имена на местни индустриалци. Историци възразиха, че  трябва да се търсят личности с обществен принос. "Хората от бизнеса се..

публикувано на 09.07.20 в 18:12