Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Медицински специалисти от Бургас се включват в синдиката оглавен от Мая Илиева

Медицински работници от Бургас проведоха среща с Мая Илиева, председател на Синдиката на медицинските специалисти в България. Тя ги запозна с разликите между създадената асоциация и синидакалната организация. 

"Асоциацията се занимава с квалифицирането на кадрите в системата, да следи за етиката в работата и лошите практики. А синдикатът ще работи за това да защитава трудовите права по Кодекса на труда."

Без търговски дружества в здравеопазването, две минимални заплати като основна, стартова заплата за всеки медицински специалист, 7-часов работен ден за интензивните и реанимационни отделения, изготвяне на стандарти в професията, промяна на категорията труд. Това са част от исканията, за които продължават да настояват медицинските работници.

"Разчитам в синдиката да се обединим всички медицински специалисти, тези, които протестираме повече от година. Оттук нататък да започнем сами да си защитаваме интересите, защото останалите синдикати, оказионни не правят това за нас. Надеждата умира последна, няма да се откажем. Искрено се надявам, че с нашия синдикат ще можем да имаме и повече правомощия, така че да преговаряме със самите работодатели и да видим какво се случва по места.", сподели Илиева.


Мая Илиева (в ляво)

Кинезитерапевтът Здравко Тодоров смята, че това са загиващи професии:

"Младите хора няма да запишат да учат такава специалност, след като реализацията е трудна. Търсят се хора, но не се предлага адекватно заплащане и така се насочват към други професии или заминават за чужбина. Вярвам, че ситуацията може да се промени и с колективни усилия, труд, желание, воля и жертвите, които правят не малко колеги, трябва да се родят някакви плодове."


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Тежко е състоянието на пострадалите при катастрофата край Лесово

Румънка на 28 години и тригодишното й дете са настанени в тежко състояние в областната болница МБАЛ „Иван Селимински“ в Сливен. Те пострадаха при тежката катастрофа по пътя Елхово - Лесово вчера сутринта, при която загина 4-месечно бебе. Това съобщиха от здравното заведение. Тежка катастрофа на пътя Елхово - Лесово „Пострадалата е настанена в..

публикувано на 14.10.21 в 12:17

В Царево ще помагат финансово на двойки за инвитро процедури

Община Царево ще подпомага семейства и двойки с репродуктивни проблеми, поемайки разходите за инвитро процедури. За целта са разработени и публикувани правила за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. След обсъждане и приемане от Общински съвет Царево, ще започне и същинското изпълнение на програмата.

публикувано на 13.10.21 в 16:22

Ямболската хирургия е затворена, спешните пациенти се транспортират в Сливен

Втори месец хирургичното отделение на областната болница в Ямбол остава затворено. Пациентите, които се нуждаят от хирургична намеса се карат до болницата в Сливен, но транспортирането забавя спешни и животоспасяващи операции.  При тежка катастрофа на пътя Елхово- Лесово 28-годишна румънска гражданка и тригодишното й дете не бяха приети за лечение в..

публикувано на 13.10.21 в 14:00

Безплатни профилактични прегледи за глаукома в Бургас

Безплатни профилактични прегледи за възрастните хора за симптоми на очното заболяване глаукома организира Община Бургас. Новата профилактична кампания е посветена на Световния ден на зрението – 13-ти октомври. Безплатните талони вече са предоставени на пенсионерските организации и са разпределени между членовете на техните клубове. С такъв талон и..

публикувано на 13.10.21 в 12:19

Медицински сестри протестираха за по-високи заплати в Бургас

Близо 50 медицински сестри протестираха днес с искания за по-високи заплати в Бургас . Те обясниха, че заради ниското заплащане са принудени да работят на няколко места. Протестът на сестрите в областната болница бе подкрепен от техни колеги в страната.  Протестът се организира от синдиката на медицинските специалисти. Гергана Стоянова е..

обновено на 12.10.21 в 15:17

Най-новите постижения за борба с рака на гърдата представя екип от КОЦ Бургас

Месец октомври е обявен за профилактика и превенция на рака на гърдата. Всяка година по това време Комплексният онкологичен център в Бургас организира кампания, озаглавена „Бялата лястовица“. В рамките на кампанията, тази вечер от 17:00 часа в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“ екип на центъра ще представи най-новите постижения, които се..

публикувано на 12.10.21 в 14:25
д-р Иван Казмин

Д-р Казмин: Посетете ревматолог при първи болки в костите или ставите

Кампания за превенция на ревматологичните заболявания провежда о тдел “ Превенции“ към Община Бургас, Отделението по ревматология към УМБАЛ Бургас и к абинетът по остеопороза в ДКЦ 2. Поводът е, че настоящата 2021 е обявена за  световна година за борба с болката в гърба и световните дни за борба с артрита и остеопорозата, които са през октомври.Под..

обновено на 12.10.21 в 09:24