Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обществено обсъждане на проекта за крематориума край Камено

На този терен трябва да се изгради бъдещия крематориум

Обществено обсъждане на проект за строителството на крематориум край Камено ще се проведе на 28-и януари. В момента се изготвя Оценката на въздействието на околната среда (ОВОС), каза Кристиян Киров, собственик на фирмата - инвеститор. Крематориумът ще бъде построен на площ от 15 дка. Част от  хората не одобряват идеята, двама души обикалят от врата на врата, обясни Киров:

"Говорят небивалици на хората, дават им невярна информация и се опитват да създадат изкуствено напрежение. Искаме на 28-и януари да си обясним каква е инвестицията, да представим проекта. ще има професори, които са изготвили доклада, експерти по въздуха и водата и всички нива на замърсявания. Те ще разяснят с факти и документи за какво става въпрос. Как хората без да знаят тази информация, вече са недоволни? Може да протестират след като я научат, ако не им хареса. Използват незнанието на хората в свой интерес."

Кристиян Киров обяснява, че 70-80% от всички цивилизовани граждани избират кремацията пред загробването в земята, което е 4-5 пъти по-вредно за околната среда. Той дава пример с Русия, където функционирали над 30 крематориума с благословията на православната църква. 

"А да не говорим за католицизма, който преди десетилетия прие кремацията като съвсем нормален и екологично съобразен подход. В Библията кремирането никъде не е забранено. Там е обяснено как да се направи ритуала по погребението, но те могат също да се случат след една кремация. Всички крематориуми в Русия се обслужват от свещеници и ритуалът се спазва."

Очаква се инсталацията да поеме до 7 000 кремации годишно. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Протест срещу изграждането на крематориум край Камено

Жителите на Кемено излизат на протест следващата седмица. Хората са против строителството на съоръжението край града. За 28 януари е насрочено общественото обсъждане на проекта. Преди него пред сградата на Общината ще се проведе протестен митинг...

публикувано на 24.01.20 в 08:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

БЧК - Бургас отчита дейността си за 2019 година, връчва благодарствени грамоти

Българския червен кръст в Бургас ще проведе своето годишно Отчетно областно събрание утре /24 февруари/. На него ще бъдат представени постигнатите резултати в дейността на местната червенокръстка организация за 2019 година. По решение на Областното..

обновено на 23.02.20 в 17:40

Патриотичен облик за 40 нови автобусни спирки в Сливен

Над 40 нови автобусни спирки в града получиха патриотичен облик по решение на общината. Поводът не е само предстоящия празник 3 март, а част от широко мащабна кампания за популяризиране на историческите личности на Сливен сред обществото, каза..

публикувано на 23.02.20 в 14:58

Паспортна служба - Бургас извършва подмяна на лични документи с изтичащ срок по предприятия и фирми

Организирана смяна на изтеклите стари лични документи с нови за служители във фирми и предприятия предлагат от Паспортната служба в Бургас. Целта е по – бързо и по – лесно да бъдат обслужени повече хора, коментира началникът й Милка Василева:..

обновено на 23.02.20 в 14:16

Бургаските занаятчии притеснени, че на ул. "Алеко Константинов" няма да има достатъчно място за тях

Два павилиона за представителите на занаятчийската камара се предвижда да бъдат поставени на ул.“Алеко Константинов“ в Бургас, след приключване на реконструкцията й . Според председателя на камарата Майя Стоянова обаче, конструкциите няма да са..

обновено на 23.02.20 в 10:59

Фермерски пазар ще се проведе в Бургас

Традиционният фермерски пазар ще се проведе днес на Славейковото пазарче в Бургас. Той е с работно време от 11:00 до 16:00 часа, а производители ще предложат своята биопродукция. Ще участват и творци на ръчно направени сувенири. Очакват се..

обновено на 23.02.20 в 10:14

Последна възможност за закупуване на седмична електронна винетка за МПС над 3,5 тона

Днес е последната възможност за покупка на седмична електронна винетка за камионите и автобусите над 3,5 тона. От 24 февруари 2020 г. продажбата им за тежкотоварни превозни средства ще бъде преустановена, информират от АПИ. Промяната е свързана..

публикувано на 23.02.20 в 08:54

Опера на открито или пеещи люлки - какво ще има на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас?

Визията на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в Бургас предстои да бъде променена. За обновяването на пространството от общината събират предложения от бургазлии. Началото постави първата от поредицата срещи с граждани и представители на институции...

обновено на 22.02.20 в 16:56