Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протест срещу изграждането на крематориум край Камено

Жителите на Кемено излизат на протест следващата седмица. Хората са против строителството на съоръжението край града. За 28 януари е насрочено общественото обсъждане на проекта. Преди него пред сградата на Общината ще се проведе протестен митинг. Междувременно в града се разпространява протестна подписка, подкрепена от 700 души, а до кмета Жельо Вардунски е изпратено отворено писмо, в което се настоява той и общинските съветници да гласуват единодушно против строителството на крематориума. "Не превръщайте Камено в Освиенцим", са написали протестиращите в писмото до кмета. В близост до обекта има помпена станция и хората са притеснени, че водата може да бъде замърсена.

„Крематориумът ще се намира на 300 м. от водоизточника на тази помпена станция. Има и друго. Имам съгражданин, който има 20 дка череши на няма и 50 м.-100 м. от въпросното място. Друг има 100 кошера пчели. Хората са възмутени и търсят отдушник да спрем този замисъл да не се построи този крематориум. Не го желаем и не го искаме. Възмутени сме и не искаме на територията на Камено това да стане. Ще си служим с всякакви средства, които позволява законът, но няма да позволим“, посочи един от организаторите на протеста Добри Добрев.

Дружеството „Ворик груп“ е инвеститор на проекта за изграждането на крематориум край Камено. Той ще бъде построен на площ от 15 дка, на мястото на бивша овощна градина. 

Позицията на инвеститора на проекта Кристиян Киров може да чуете и прочетете тук: 
https://bnr.bg/burgas/post/101219424/Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

На този терен трябва да се изгради бъдещия крематориум

Обществено обсъждане на проекта за крематориума край Камено

Обществено обсъждане на проект за строителството на крематориум край Камено ще се проведе на 28-и януари. В момента се изготвя Оценката на въздействието на околната среда (ОВОС), каза Кристиян Киров, собственик на фирмата - инвеститор. Крематориумът..

публикувано на 24.01.20 в 17:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестът тази вечер беше пред Община Бургас

Протестиращите тази вечер се събраха пред община Бургас и решиха да останат пред сградата й. С плакати и скандирания те отново призоваха за оставка на правителството. За пореден път бургазлии  изразиха решимостта си протестите да продължат. Присъстващите..

публикувано на 06.08.20 в 19:50
архив

Горят сухи треви и храсти в близост до няколко ямболски села

Сухи треви и храсти горят в близост до няколко ямболски села. Няма опасност огънят да навлезе в населените места, но гасенето се затруднява заради силния вятър.  Около 300 декара суха растителност, както и две изоставени стопански постройки горят до село..

публикувано на 06.08.20 в 17:35

"Булевард Демокрация" на 6-ти август

В странни времена живеем и обстановката е наистина динамична. Сутрин слагаме маските, вечер ги сваляме, сутрин се будим с евентуални оставки, а на обед вече категорично ни обясняват, че това няма да се случи. Премиерът си остава на поста до редовните..

публикувано на 06.08.20 в 14:27

Безплатни консултации как да се предпазим от слънчеви изгаряния

Кампания за превенция на слънчевите изгаряния  в Бургас  предлага специализирани консултации и насочва вниманието към грижата за кожата. Следващият четвъртък отново ще има проява на плажа  в Бургас,  седмица по- късно на плажа в Крайморие...

обновено на 06.08.20 в 13:50

ЕVN предупреждава за фалшиви имейли до клиенти от името на компанията

ЕVN България предупреждава за постъпили сигнали от клиенти за получени фалшиви имейли от името на компанията. В информация до медиите ЕВН информира: "Във фалшивите имейли се споменава името на EVN България, като е посочен и линк за превод на сума. В..

публикувано на 06.08.20 в 12:22
Снимката е илюстративна.

Откриват фотоизложбата „Панагиря в Бродилово“ днес

Фотоизложбата „Панагиря в Бродилово – живите традиции на Странджа“ ще бъде открита днес от 18.30 ч. в читалище „Екзарх Антим I“ в селото. Автор е гл. ас. д-р Иво Попов от департамент „Дизайн“ в Нов български университет. Изложбата е посветена на..

публикувано на 06.08.20 в 10:43

Червен флаг на почти всички плажове по Южното Черноморие

Червен флаг на почти всички плажове по Южното Черноморие днес заради силен вятър и вълнение.  "Спасителите призовават да се съобразяваме с техните указания и сигнали. Около 4 бала вълнение има, дори пет за празника Преображение Господне. Никой не..

публикувано на 06.08.20 в 10:38