Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Брегов: Президентът е оставен сам да брани основни проблеми в обществото

 Изявлението на Румен Радев, в което обяви, че сваля доверието си от правителството, е сериозно послание, коментира за БНР Бургас Иван Брегов, правен експерт в Института по пазарна икономика.То има политически ефект, не поражда никакъв правен. Идва да каже следното, че правителството  е глухо за всички критики, които се отправят към него от страна на гражданите. Според Брегов, ние сме  в състояние, в което близки до правителството, икономически силни лица, контролират медиите. Парламент, който  не изпълнява чрез основната си функция, парламентарния контрол, да търси отчетност на работата на правителството.В ситуация сме, в която липсва всякаква чуваемост на проблемите на гражданите.Институции, които не са готови да решават тези проблеми, виждайки какво става в правосъдието, здравеопазването, в сферата на околната среда. Имаме провали по основни за едно общество функции, твърди още Иван Брегов:

Това послание от президентството е много ясен знак за отрезвяване, за сядане на масата за преговори, за отваряне на институциите към хората.Ако се погледне само тесния политически ефект за съперничество между два лидери, от това не печели абсолютно никой.

Според Иван Брегов, президентът със своето изказване не се е намесил в независимостта на властите. Така, както обяви премиерът:

В българския конституционен модел президентството се допира до всяка една от трите власти -до изпълнителната в лицето на Министерски съвет, до законодателната в лицето на Народното събрание и до съдебната в лицето на съда и прокуратурата, по много особен начин.Все пак президентът насрочва избори за Народно събрание, дава мандат за съставяне на правителство и назначава председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Президентът успява да запази неутралитет, твърди още правният експерт:

Неутралитетът е абсолютен и начинът, по който ще познаете дали той подкрепя някаква партия и дали някаква партия подкрепя него, е заявеното му намерение да внесе проект за изменение на българската конституция. Това е правомощие, което досега никой президент, откакто съществува президентската институция, не упражнил. Виждаме, че по тази тема нито ГЕРБ, нито БСП, нито парламентарно представените, нито парламентарно непредставените политически сили са изразили подкрепа, готовност или въобще някаква,конкурентна на президентската, идея.По-скоро в момента, той е оставен сам  да брани основни проблеми в обществото.При абсолютното дезинтересиране на политическите сили.А тяхната задача е основно това, те да са носители на идеи.

На въпрос дали българите припознават президента като говорител на техните проблеми, Брегов отговори :

Румен Радев се ползва с висок рейтинг на обществено доверие. Дали де факто ще е такъв, ще познаем по делата му. Сега е хвърлил много сериозни послания в обществото, но, ако не ги защити  с конкретни действия в рамките на ограничените си, все пак, правомощия, тогава може би ще последва сваляне на доверието.Като юрист мога да кажа, по проекта за промени в Конституцията , който внесе, ако той засяга основни, важни проблемни зони като организация на ВСС, като отчетност на главния прокурор и въвеждане на режим за разследването и отстраняването му, ще видим дали това са конкретни стъпки и дали той заслужава доверието, което му е гласувано към момента.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:


ВИЖТЕ ОЩЕ

Слагат таван на субсидиите в земеделието и животновъдството

Намаление на директните плащания и таван на субсидиите се планират за следващия програмен период за земеделието и животновъдството. 900 милиона лева са налети в Бургаска област за изминалите седем години в двата сектора. 460 договора са сключени по програмата за „Развитие на селските райони“.  Нови принципи очакат стопаните през новия..

публикувано на 17.02.20 в 08:54

След три часа дебати – приеха бюджет от 18.5 милиона за Средец

След тричасови дебати, общинския съвет в Средец прие бюджет от близо 18.5 милиона лева за 2020 г. Пари за закупуване на ехограф и линейка бяха заложени в него, след дискусия по темата. От опозицията атакуваха кмета, че не са имали време да се подготвят за бюджета, че обществени обсъждания са се провеждали фиктивно и през пръсти. Янко..

публикувано на 14.02.20 в 15:24

НФСБ иска термокамери на границите с Турция заради коронавируса

Според НФСБ е изключително опасно констатирането на 12 случая на заразени от коронавирус в съседната на България Република Турция, като тази информация е преди повече от седмица и не е актуализирана, т.е броят на поразените вероятно е по-висок. В тази връзка НФСБ счита, че България трябва да предприеме крайни мерки за защита на населението и..

публикувано на 14.02.20 в 13:49

Приеха бюджет от 19 млн лева в Община Приморско

Общинският съвет на Приморско прие декларация срещу издаването на разрешително за култивиране на бяла мида около нос Свети Тома. Инвестиционното намерение е на бургаски клуб за спортен риболов. Без дебат бе приет бюджетът на морската община, така Приморско ще разполага с 19 млн. лева. Като извънреден разход влязоха в капиталовата програма 456 000 лева...

публикувано на 13.02.20 в 11:18

Гласуват днес бюджета за 2020 година на Община Приморско

С близо 19 милиона лева ще разполага Община Приморско според проектобюджета за тази година. За ремонти на пътната инфраструктура са предвидени над 1 316 000 лева.  Бюджетът гарантира развитието на Приморско, но той би се изпълнил ако има достатъчно приходи. Това обяви още при представянето на проектобюджета кметът Димитър Германов: "Имайки опита..

публикувано на 13.02.20 в 09:30

Димитър Бойчев: Без съгласие от съседи за регистрация на апартаменти или стаи за гости

Няма да се иска съгласието на живущите в сградата за регистрация на апартаменти или стаи за гости, реши окончателно парламентът днес. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в Закона за туризма. Народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев коментира  това предложение в законопроекта така:  „Предлагам идеята „собствениците на..

публикувано на 12.02.20 в 14:22

Общинските съветници в Созопол гласуват днес проектобюджета за 2020 година

Общинският съвет в Созопол трябва да гласува днес проектобюджетът за тази година, който е малко над 24 млн.лв. Той е напълно реалистичен, но и трябва да се редуцират разходите, е категоричен кметът Тихомир Янакиев.  Заседанието е насрочено за 9:30 часа. 16-ет са докладните записки, включени в дневния ред на общинските съветници ...

публикувано на 12.02.20 в 07:30