Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тенорът Георги Султанов: И аз напуснах бургаската опера заради условията на труд

От Държавната опера - Бургас твърдят, че спазват законодателството

Георги Султанов

Известният тенор Георги Султанов е напуснал бургаската опера заради условията на труд, свързани с чести пътувания и смяна на репертоара. Това коментира той пред БНР-Бургас, след като през миналата седмица музикант от състава на институцията също разказа за подобни нередности.

Георги Султанов започва кариерата си като оперен артист в бургаската опера през 2003 г. 14 години по-късно напуска, именно заради условията на труд по времето на ръководството на Александър Текелиев:

„Натоварването и спектаклите, бройката, която започна да се натрупва, стана твърде голяма. Не за мен, конкретно, въпреки че като солист, за мен също натоварването беше сериозно, а поради факта, че колегите няма как да присъстват на репетиции. Не е възможно в един месец да се изпълняват, за оперен певец, пет – шест спектакъла на различни заглавия. Имайки предвид, че за едно оперно или оперетно заглавие, обемът от материал, който трябва да се наизусти е между 250 и 400 страници. Чисто физически разбирате, че не е възможно един човек да поддържа от порядъка на 2 - 3 000 страници в главата си“

Георги Султанов потвърди думите на музиканта Тодор Маджаров за тежките и чести пътувания извън Бургас.

Въпреки изпратените към Държавна опера въпроси още в петък, оттам все още не са взели становище. В свое писмо, изпратено до директора на БНР-Бургас и генералния директор на БНР, директорът на операта Александър Текелиев посочва, че журналистът Мариян Иванов не е спазил журналистическата етика, като не е потърсил отговор от засегнатата страна, въпреки че такава възможност им е дадена, но не са се възползвали от нея. От институцията посочват, че интервюираният от нас музикант Тодор Маджаров бил наказан с последно предупреждение за уволнение и считат, че с тази си изява се опитвал да се предпази от предстоящо освобождаване от работа. В своето писмо Александър Текелиев пояснява, че в операта се спазва трудовото законодателство, за което са и проверявани, включително и от Министерството на културата, като последната проверка е била през септември и не са открити нарушения. В операта има и подписан Колективен трудов договор, който се спазва, поясняват в писмото си оттам. 

В БНР-Бургас няма постъпили към този момент отговори на поставени към Държавната опера – Бургас въпроси, които са:

1. Има ли регламент относно изнесените участия в други градове? График? На какъв принцип се правят?

2. Отчита ли се натоварването на музикантите/балетните артисти – след връщане в Бургас имат ли време за почивка, колкото е регламентирана в Кодекса на труда, от връщането им до репетиция?

3. Има ли напуснали членове на оркестъра и на балета през последните години именно заради това натоварване? По-конкретно – за нарушаване на нормите на Кодекса на труда и на Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Колко и какви са те?

4. Назначават ли се нови служители на техните места? Колко и какви?

5. Каква е средната работна заплата в операта в Бургас? Каква е стартовата заплата, на която се назначават нови музиканти и нови балетни артисти?

6. Има ли недостиг на музиканти, на балетни артисти?

7. Има ли план, идея, концепция как да се привличат музиканти и балетни артисти?

8. Каква е възможността да бъде облекчено натоварването на музикантите с тези пътувания?


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

CineLibri стартира днес с филм на Роман Полански (ОБНОВЕНА)

За втора поредна година международният кино-литературен фестивал CineLibri се провежда в Бургас.  11 филма по класически и нови книжни бестселъри представя програмата. Мотото тази година е „Възпитание на чувствата“, поясни организатора Кремена Димитрова: "Ще може да се насладите на филми от различни страни и жанрове. Общото между тях е..

обновено на 22.10.20 в 16:32

"Фънкалеро" ще представи новия си албум с концерт в Бургас

Концерт на група „Фънкалеро” предстои в Бургас. След близо 2 години музикантите се завръщат на бургаска сцена, за да представят новия си албум „Сайфънк“. „Сайфънк" е „научен“ фънк , „теория на фънка“, както аз го преведох, с много мелодични композиции и сола на всеки един музикант в групата. Включват се саксофонистът Димитър..

публикувано на 22.10.20 в 12:22
Яна Иванова, РИМ - Бургас

Яна Иванова: Книгата за Бургаския укрепен пункт разказва историята на града ни по време на Балканската война

Изложба и книга за Бургаския укрепен пункт по време на Първата балканска война ще представи днес Регионалният исторически музей. Автор на научното издание е уредникът Яна Иванова. В продължение на няколко години тя проучва ценния архив на майор Христо Г. Попов – помощник-комендант на пункта. Представените данни осветляват в..

публикувано на 22.10.20 в 11:46
архив

Дълъг Никулденски уикенд за празника на Бургас

Никулденската програма на Община Бургас тази година е ориентирана към туризма. Обявяваме събитията по-рано, за да могат хотелиери и ресторантьори да поканят гости от страната, защо не и от съседни страни, съобщи заместник-кметът Диана Саватева: "Това е класически уикенд, който дава възможност на нашите гости да прекарат три пълноценни дни..

публикувано на 22.10.20 в 11:02

"Черните пътища на Европа" в Бургас

Какво се случва със свободата на словото. Разделено ли е обществото ни. Как да стане различна българската действителност... Тези въпроси  задават читателите на "Черните пътища на Европа". Книгата беше представена пред студенти и общественици в Пловдив, а днес авторът й Мартин Карбовски  се среща с ценителите на доброто слово в Бургас. Входът е свободен,..

публикувано на 21.10.20 в 12:47

Още 1600 пенсионери ще получат средства за фолклорни носии

Още 1600 възрастни хора, членуващи в 23 бургаски пенсионерски клубове, ще получат финансови средства за закупуване и пълно обновяване на гардероба на своите фолклорни състави с чисто нови народни носии и костюми. Финансовото подпомагане е част от стартиралата тази година нова общинска програма - "Активни пенсионери", която е по идея на кмета Димитър..

публикувано на 21.10.20 в 12:06

Изложба в подкрепа на децата на Армения

За подкрепа на децата на Армения апелира художничката Надя Станчева и дарява приходите от 12 свои картини за невинните потърпевши от тази война. До 25 октомври в бургаската галерия "Ателие R" 12 картини на Надя Станчева ще бъдат предложени на специални, по-ниски цени. Сумата от всяка продадена картина, ще бъде внесена в банкова сметка на Общоарменски..

публикувано на 21.10.20 в 11:42