Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тенорът Георги Султанов: И аз напуснах бургаската опера заради условията на труд

От Държавната опера - Бургас твърдят, че спазват законодателството

Георги Султанов

Известният тенор Георги Султанов е напуснал бургаската опера заради условията на труд, свързани с чести пътувания и смяна на репертоара. Това коментира той пред БНР-Бургас, след като през миналата седмица музикант от състава на институцията също разказа за подобни нередности.

Георги Султанов започва кариерата си като оперен артист в бургаската опера през 2003 г. 14 години по-късно напуска, именно заради условията на труд по времето на ръководството на Александър Текелиев:

„Натоварването и спектаклите, бройката, която започна да се натрупва, стана твърде голяма. Не за мен, конкретно, въпреки че като солист, за мен също натоварването беше сериозно, а поради факта, че колегите няма как да присъстват на репетиции. Не е възможно в един месец да се изпълняват, за оперен певец, пет – шест спектакъла на различни заглавия. Имайки предвид, че за едно оперно или оперетно заглавие, обемът от материал, който трябва да се наизусти е между 250 и 400 страници. Чисто физически разбирате, че не е възможно един човек да поддържа от порядъка на 2 - 3 000 страници в главата си“

Георги Султанов потвърди думите на музиканта Тодор Маджаров за тежките и чести пътувания извън Бургас.

Въпреки изпратените към Държавна опера въпроси още в петък, оттам все още не са взели становище. В свое писмо, изпратено до директора на БНР-Бургас и генералния директор на БНР, директорът на операта Александър Текелиев посочва, че журналистът Мариян Иванов не е спазил журналистическата етика, като не е потърсил отговор от засегнатата страна, въпреки че такава възможност им е дадена, но не са се възползвали от нея. От институцията посочват, че интервюираният от нас музикант Тодор Маджаров бил наказан с последно предупреждение за уволнение и считат, че с тази си изява се опитвал да се предпази от предстоящо освобождаване от работа. В своето писмо Александър Текелиев пояснява, че в операта се спазва трудовото законодателство, за което са и проверявани, включително и от Министерството на културата, като последната проверка е била през септември и не са открити нарушения. В операта има и подписан Колективен трудов договор, който се спазва, поясняват в писмото си оттам. 

В БНР-Бургас няма постъпили към този момент отговори на поставени към Държавната опера – Бургас въпроси, които са:

1. Има ли регламент относно изнесените участия в други градове? График? На какъв принцип се правят?

2. Отчита ли се натоварването на музикантите/балетните артисти – след връщане в Бургас имат ли време за почивка, колкото е регламентирана в Кодекса на труда, от връщането им до репетиция?

3. Има ли напуснали членове на оркестъра и на балета през последните години именно заради това натоварване? По-конкретно – за нарушаване на нормите на Кодекса на труда и на Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Колко и какви са те?

4. Назначават ли се нови служители на техните места? Колко и какви?

5. Каква е средната работна заплата в операта в Бургас? Каква е стартовата заплата, на която се назначават нови музиканти и нови балетни артисти?

6. Има ли недостиг на музиканти, на балетни артисти?

7. Има ли план, идея, концепция как да се привличат музиканти и балетни артисти?

8. Каква е възможността да бъде облекчено натоварването на музикантите с тези пътувания?


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Киноклас Бургас търси своите нови участници

За трети път КИНОКЛАС БУРГАС към "София филм фест на брега", с ръководител режисьорът Надежда Косева, ще срещне учениците си с магията на киното отблизо. Той ще им даде възможност да създадат своя интерпретация на определени епизоди от избрания от проф. Георги Дюлгеров филм "Сцени от живота на една актриса" на режисьора Иван Владимиров, и да участват..

публикувано на 21.01.21 в 10:38

„Арт Ателие” става на 10 години, среща бургазлии с Мариус Куркински

За своя 10-ти рожден ден Културната организация „Арт Ателие”   прави своеобразен подарък на бургазлии, като дава възможност на публиката за пореден път да застане очи в очи с талантливия актьор Мариус Куркински. На морска сцена Мариус ще представи сборен моноспектакъл, създаден по повод неговата 50-годишнина. Представлението „Мариус 50” включва части..

публикувано на 20.01.21 в 14:25

„Проклятието на бялото сирене“ – интригуващи истории за живота, вкусен и усмихнат

Книгата „Проклятието на бялото сирене“ не се вписва в шаблони и предлага история, рецепти и шеги. Тя съдържа 15 разказа с интригуващи истории от Европа, Африка , Америка и Азия. Представена е храната в Китай, Белгия, Франция, дори в Аляска. Това е книга в жанр миленизъм, разказа Милена Димитрова: „Това е нещо абстрактно! Един..

публикувано на 20.01.21 в 13:31

Силвия Методиева с изложба в Морското казино

Силвия Методиева  като творец е пътешествала в Непал и Мароко, които имат за туристите си „крафт“ зони и пазари с ръчна изработка. Вдъхновява  се да вложи  енергия в създаването на накити от  восъчни конци и камъни, които представя  в изложбата  „Древната жена“ / проект по програма Творчески инициатива на Фонд Култура/ За изложбата, която ще..

публикувано на 20.01.21 в 12:24

Виктория Бешлийска разказва история за глина и любов

Виктория Бешлийска, която до скоро ни беше позната само чрез блога си „По дирите на думите“, в който събира диалектни думи, одухотворява ги и им вдъхва нов живот, направи своя писателски дебют. Романът е „Глина“.  В книгата има изпепеляваща любов, ревност, приключенията на пътя и преодоляването на съдбовни препятствия, а всичко се върти..

публикувано на 19.01.21 в 14:14

Съветници искат да се създаде "Общински фонд култура"

Да бъде създаден „Общински фонд култура“ предлагат от групата на общинските съветници от БСП в местния парламент в Бургас. Мотивите им са, че подобен фонд работи успешно в редица български общини. Според закона за закрила и развитието на културата, се дава възможност по решение на общинските съвети, в общините да се създават такива фондове. Там..

публикувано на 19.01.21 в 14:02
Дом на културата в Бургас

Шест изложби могат да бъдат разгледани във "Флора" и НХК

Шест интригуващи изложби могат да бъдат разгледани този месец в залите на Експоцентър "Флора" и фоайетата на обновения Дом на културата НХК.  В ЕЦ "Флора" са подредени изложбите "70 години от рождението на Емил Чакъров", "Копнеж по Италия" и "Фотографии и макети на Пясъчния град". В Дом на културата НХК са представени експозициите "Бургазлии..

публикувано на 19.01.21 в 12:50