Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тенорът Георги Султанов: И аз напуснах бургаската опера заради условията на труд

От Държавната опера - Бургас твърдят, че спазват законодателството

Георги Султанов

Известният тенор Георги Султанов е напуснал бургаската опера заради условията на труд, свързани с чести пътувания и смяна на репертоара. Това коментира той пред БНР-Бургас, след като през миналата седмица музикант от състава на институцията също разказа за подобни нередности.

Георги Султанов започва кариерата си като оперен артист в бургаската опера през 2003 г. 14 години по-късно напуска, именно заради условията на труд по времето на ръководството на Александър Текелиев:

„Натоварването и спектаклите, бройката, която започна да се натрупва, стана твърде голяма. Не за мен, конкретно, въпреки че като солист, за мен също натоварването беше сериозно, а поради факта, че колегите няма как да присъстват на репетиции. Не е възможно в един месец да се изпълняват, за оперен певец, пет – шест спектакъла на различни заглавия. Имайки предвид, че за едно оперно или оперетно заглавие, обемът от материал, който трябва да се наизусти е между 250 и 400 страници. Чисто физически разбирате, че не е възможно един човек да поддържа от порядъка на 2 - 3 000 страници в главата си“

Георги Султанов потвърди думите на музиканта Тодор Маджаров за тежките и чести пътувания извън Бургас.

Въпреки изпратените към Държавна опера въпроси още в петък, оттам все още не са взели становище. В свое писмо, изпратено до директора на БНР-Бургас и генералния директор на БНР, директорът на операта Александър Текелиев посочва, че журналистът Мариян Иванов не е спазил журналистическата етика, като не е потърсил отговор от засегнатата страна, въпреки че такава възможност им е дадена, но не са се възползвали от нея. От институцията посочват, че интервюираният от нас музикант Тодор Маджаров бил наказан с последно предупреждение за уволнение и считат, че с тази си изява се опитвал да се предпази от предстоящо освобождаване от работа. В своето писмо Александър Текелиев пояснява, че в операта се спазва трудовото законодателство, за което са и проверявани, включително и от Министерството на културата, като последната проверка е била през септември и не са открити нарушения. В операта има и подписан Колективен трудов договор, който се спазва, поясняват в писмото си оттам. 

В БНР-Бургас няма постъпили към този момент отговори на поставени към Държавната опера – Бургас въпроси, които са:

1. Има ли регламент относно изнесените участия в други градове? График? На какъв принцип се правят?

2. Отчита ли се натоварването на музикантите/балетните артисти – след връщане в Бургас имат ли време за почивка, колкото е регламентирана в Кодекса на труда, от връщането им до репетиция?

3. Има ли напуснали членове на оркестъра и на балета през последните години именно заради това натоварване? По-конкретно – за нарушаване на нормите на Кодекса на труда и на Наредбата за работното време, почивките и отпуските. Колко и какви са те?

4. Назначават ли се нови служители на техните места? Колко и какви?

5. Каква е средната работна заплата в операта в Бургас? Каква е стартовата заплата, на която се назначават нови музиканти и нови балетни артисти?

6. Има ли недостиг на музиканти, на балетни артисти?

7. Има ли план, идея, концепция как да се привличат музиканти и балетни артисти?

8. Каква е възможността да бъде облекчено натоварването на музикантите с тези пътувания?


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Куклен "кризисен щаб", видеоразговори с приказни герои и онлайн спектакли за най - малките

Куклен „кризисен щаб“, видеоразговори на децата с любимите им куклени герои, разказване на приказки и онлайн спектакли това предлага на своите зрители Държавния куклен театър в Бургас . Дори и в условията на извънредно положение актьорите са намерили начин да не прекъсват връзката с малките си приятели, които оставайки в домовете си отново..

публикувано на 08.04.20 в 10:55
архив, Летен театър Бургас

Удължава се срокът за кандидатстването за финансиране на културни проекти

Поради продължаването на извънредните мерки за овладяване разпространението на коронавируса, експертните комисии при Община Бургас приеха ново увеличение на сроковете за изпълнение на дейностите и събитията с вече стартирала подготовка, част от културната програма за 2020 г. В тази връзка уведомяваме всички заинтересовани лица, че настъпват промени в..

публикувано на 07.04.20 в 11:39

Филм на бургазлия спечели пет награди от престижен фестивал

Филм на бургазлията Кирил Тодоров спечели 5 награди от международен филмов фестивал, за късометражно кино, който се провежда онлайн. Лентата е озаглавена „През цялата нощ“ и се базира на стара легенда, разказва режисьорът. "Оказа се, че легендата е популярна в почти цяла Европа. Тогава решихме, щом е такава интернационална легенда, защо пък да..

публикувано на 07.04.20 в 11:01

Гледаме онлайн откъси от хитови представления на Народния театър

Откъси от 10 от най-хитовите си, присъстващи в актуалния репертоар, спектакли, ще излъчи онлайн в рамките на повече от месец Народният театър „Иван Вазов”. Представленията ще могат да се гледат от 6 април до 3 май 2020 г. на стрийминг в  YouTube  канала на театъра с начален час 19:05 ч.  Първият спектакъл, чиито 30-минутен откъс ще може..

публикувано на 06.04.20 в 15:12

Представяме новия музикален проект на Радо Иванов и Гюлсюм Али от БНР Бургас

Творческият екип от БНР оползотворява с музика времето в периода на социалната изолация. Двамата млади и талантливи колеги Радо Иванов, който е IT, и Гюлсюм Али, която е звукорежисьор на БНР Бургас, не са престанали да изпълняват своите професионални задължения на работното място. Но това не им пречи и да творят във всеки един възможен момент.  Какво..

обновено на 05.04.20 в 12:24

Повишават таксите на услугите в Регионалната библиотека „Пейо Яворов“

Повишаване на таксите за услуги на регионалната бургаска библиотека „Пейо Яворов“ гласува общинският съвет. Ръст има в заплащането за изготвяне на справки и копирането на библиотечни документи, поясни директорът Яна Кършийска: "Другите такси, които са свързани с писмени библиографски справки - това е доста трудоемък и специализиран труд. И в закона..

публикувано на 04.04.20 в 16:09

До края на април се очакват илюстрации от студенти по стихове на Христо Фотев

Конкурсът за илюстрация по стихотворение на Христо Фотев се провежда за първи път, като голяма част от творбите вече пристигнаха. Това са илюстрациите на участниците във възрастовата група на учениците.  За категория "Студенти" срокът ще бъде удължен до 30 април  2020. За улеснение на участниците, творбите могат да бъдат изпращани по три начина -  на..

публикувано на 04.04.20 в 16:00