Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Приеха бюджета на Община Созопол

 След бурно начало на общинската сесия в Созопол, бюджетът на общината бе одобрен. Бившият кмет Панайот Рейзи  гласува въздържал се. Той успя да влезе в сградата на общинския съвет след като преодоля  на вратата кметския наместник на с. Присад   Ванча Байлова и Тодор Вълчев. Те бяха част от протестиращи, които посрещнаха Рейзи, облечени с жълти жилетки  и настояха той да напусне общинския съвет. Подписка, в която са се включили 500 жители на общината, показаха те. Байлова обясни, че ще пусне жалба до полицията срещу Панайот Рейзи:

Не съм възпрепятствала влизането му, просто застанах пред вратата.Имаше събрана група хора,искахме той да ни даде обяснения, защо допусна това финансово състояние на общината. Искахме да ни се извини.Да каже -хора, сгреших, извинявам се.Не го направи, блъсна ме. Не желая да се политизират проблемите, не желая да създаваме проблеми.Търсим си правата, финансите, които са загубени.

Вълчев каза:

Протестираме затова, че най-големите виновници за парите на община Созопол в момента са общински съветници.Общината е фалирала, виновни няма.Настояваме прокуратурата да вземе по адекватни решения. По -бързо да премине това разследване.Няма никой осъден.

Общински съветници коментираха :

Хората имат право да протестират, не виждам нещо нередно, затова че изразяват общественото си мнение.Дали трябва да напусне е въпрос, който той сам трябва да прецени.В качеството си на общински съветник няма как да изразя мнение.

Не видях какво стана сутринта, сега се работи нормално.

Не съм бил тука, но не би трябвало да е така. Един общински съветник е избран от народа, така че не може да бъде някой свален. 

Панайот Рейзи първоначално отказа коментар, но по -късно заяви:

Общинският съветник е избран от хората, никой не може нищо да направи. какво да коментирам аз, вие го коментирайте тяхното държание.

Кметът Тихомир Янакиев каза:

Тука опира до морала, аз лично, ако бях на негово място нямаше да бъда тук.Но той е избран от хората.Имало е хора, които са гласували за него.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ27 млн. лева са общо задълженията на общината, от тях 22 млн.са  кредити към банки , обясни още Тихомир Янакиев

Имаме неразплатени задължения, които е трябвало да бъдат платени буквално вчера, те са в размер на над пет милиона лева.Около 3 млн лева от тях са към юридически лица и физически лица, контрагенти на общината за стоки и услуги, има и към РИОСВ. Бюджетът е направен така, че да могат да се разплатят тези стари задължения. Трябвало е да бъдат платени от предното ръководство, а те са оставени на нас.

Запитан за задълженията, които е оставил Рейзи отговори:

Какви са задълженията 3.5 млн.неразплатени, 1.5 млн.  към това и 22 млн. кредити ?Бихте ли ми казали коя фирма в България е без кредити!?Общината как ще съществува?Току-що му грласувахме на този кмет 10 млн. кредити да взема.

Тихомир Янакиев призна, че не е предполагал, че сумите към контрагентите са такива и уточни за  22 -та  млн.лв. :

Една част от тях бяха за разплащане на осветлението в община Созопол. За този проект имаше осигурено финансиране.А сега фирмата, която изгражда, виси пред вратата ми, защото ние им дължим още 300 хиляди лева.Имаше осигурено финансиране чрез банковия кредит.

Общината е била ощетена повече, обясни Христо Бардуков, който е началник  отдел "Образование , култура , социални дейности и спорт". Той  даде пример за това как са били купувани предмети и вещи за детски градина на цена ,която според него  надвишава пазарната и обясни, че много от ремонтите в заведенията са некачествени:

Интерактивна играчка, която като чукнеш на Гугъл я намираш за 120 лв , такива пчелички са купувани за 257 лева.Везна,която тегли до 10 кг е купана за над 700 лв.. По принцип по разпоредбите на здравната инспекция, децата на могат да ядат пържено, ние нямаме детска градина, която да нямаме  фритюрник. Като един го намерихме за 130 лв , той е купен за над 400 лв..

Назначена е комисия, за да установи нарушенията в детските заведения, поясниха и Бардуков и Янакиев.Само 190 хил.лева остават за капиталови разходи за тази година, уточни кметът. Тихомир Янакиев е подал сигнал до прокуратурата, кметът настоява за 10 годишна финансова ревизия  

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

За задълженията чуйте подробно Христо Бардуков :


 Снимките са от проверките в детските градини и показват предметите и качеството на ремонтните дейности.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължават ремонтните дейности по "Булаир" и "Цариградска". Ще има промени в движението

Община Бургас съобщава, че продължават ремонтните дейности по "Булаир", като работници и машини се местят в друг участък. От 06.04.2020 г. до 16.04.2020 г. ще бъде затворено западното платно на улицата. Движението на автомобили ще се осъществява двупосочно в източното платно. За обслужване на пътниците автобусите ще спират в активната лента за движение,..

обновено на 03.04.20 в 16:57

Смарт Бургас ориентира за най-търсените локации – болници, аптеки, хранителни магазини и др.

В Смарт Бургас, както и с линк в сайта на Общината вече можете да използвате интерактивна геопозиционирана карта, която да ви насочи към най-търсените обекти по време на извънредното положение. Това са болници, аптеки, хранителни магазини, институционални сгради, контролно-пропускателни пунктове и др. Изброените обекти са отбелязани със сини иконки...

публикувано на 03.04.20 в 16:22

С обаждане по телефона възстановяваме забравен ПИК от НАП

Потребителите, които имат персонален идентификационен код (ПИК) от НАП, но са го забравили, ще могат да го възстановят само с едно обаждане на информационния телефон на приходната агенция: 0700 18 700 или 02/98596801 за чужбина, като изберат меню 6 – „Информация с ПИК“, под меню 3 – „Забравен ПИК“. Необходимо условие е клиентът да има достъп и да..

публикувано на 03.04.20 в 16:11
Снимката е илюстративна

Доброволци извършват дезинфекция на входовете в Сливен

Доброволци извършват дезинфекция на входовете и домофоните на жилищните сгради в Сливен. Те са 33-ма и ще носят отличителни знаци на доброволци към общината, за да не се възползват измамници от тяхната дейност, посочи говорителят на Общинския кризисен щаб Снежана Кънева. Длъжностно лице от общината ще придружава доброволците, които ще дезинфекцират. Ще..

публикувано на 03.04.20 в 15:17

Продължава дезинфекцията на улици и обществени места в община Поморие

Спирките за обществен транспорт, пешеходните зони и детските площадки в община Поморие продължават да се дезинфекцират редовно. Основните улици се третират с дезинфектант на хлорна основа. От въвеждането на извънредно положение се провеждат ежедневно заседания на кризисния щаб на Община Поморие, където се разглеждат всички постъпили заповеди и..

публикувано на 03.04.20 в 15:01

"Булевард Демокрация" - на 3 април

Следващите 2-3 седмици ще е пикът на заразата от коронавирус в България. Това каза днес премиерът Бойко Борисов. По думите му това е причината да бъде поискано удължаване на извънредното положение до 13 май. " Три дена подред проф. Мутафчийски да казва, че платото е минало и намаляват болните, рязко ще издърпаме мерките назад, за да минем..

публикувано на 03.04.20 в 14:55

Дезинфекцирани бяха улиците в несебърското село Баня

Измиването и дезинфекцията на улиците в село Баня бе извършено по график. Особено внимание бе обърнато на основната  улица на селото, която е част от главен път, свързващ  Слънчев бряг и  Варна. Дейностите  по третиране с препарати на уличната мрежа в населените места на общината ще продължат в системен порядък  до промяна на..

публикувано на 03.04.20 в 14:42