Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Непълнолетният Богомил остава в ареста

 Непълнолетният Богомил, един от тримата задържани за убийството на 39- годишен мъж, извършено в края на миналата година в ромската махала на  Шивачево, община Твърдица, поиска от Апелативния съд в Бургас да измени мярката за неотклонение. Ученикът обжалва пред въззивната инстанция определението на Окръжния съд – Сливен, с което искането му за по-лека мярка е оставено без уважение.

Богомил заедно с други двама мъже Георги  и Денчо  са подведени под отговорност за умишленото убийството. До него се стига след  масов бой между ромски фамилии и намеса на органите на реда. Обвиняемият ,макар и непълнолетен, е можел да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си. По отношение на тримата е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на 31 декември 2019 г.

Според апелативните съдии, налице са изискваните от закона предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“. На Богомил е повдигнато обвинение за извършено в съучастие с още две пълнолетни лица умишлено престъпление, което е тежко наказуемо, дори след редукцията, предвидена за непълнолетните. Събрани са множество гласни, писмени и веществени доказателства, извършена е и съдебномедицинска експертиза, от които може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението. Разследването е в начална фаза, задържането не е с прекомерно дълъг срок, се посочва в определението на съда. Съдиите допълват, че младата възраст на обвиняемия не може да противопостави на обществената опасност на деянието и на възможността той да се укрие и да извършил друго престъпление. Наличните данни за начина му на живот – пътувания до Гърция, посещения на заведения, предлагащи алкохолни напитки, употреба на алкохол въпреки непълнолетната му възраст, контактите му с агресивно заредена среда, конфликтите с членове на други родове, обосновават извода за опасност от укриване и извършване на друго престъпление. Апелативен съд – Бургас намери жалбата на непълнолетния за неоснователна и потвърди определението на Окръжен съд – Сливен.

Постановеният съдебен акт е окончателен.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

11 задържани при спецакция в Айтос и Карнобат, неутрализирана е лаборатория за производство на "пико"

Общо 11 души са задържани при специализирана полицейска операция срещу битовата престъпност провела се днес в Айтос и Карнобат, неутрализирана е мобилна лаборатория за производство на метамфетамин, съобщиха от полицията. Задържаните са 10 криминално проявени лица във връзка с осъществени различни престъпления. Към момента се установява..

публикувано на 22.02.20 в 19:56

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на МВР и Агенция „Митници“.

Камерите на тол системата ще подпомагат работата и на Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, съобщиха от регионалното министерство.  Това ще стане чрез свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция „Пътна инфраструктура“. Така ще се установяват не само нарушители, използващи републиканската пътна мрежа без платени пътни..

публикувано на 22.02.20 в 16:16

Издирват 38-годишен мъж от Бургас

Бургаската полиция издирва 38 -годишния Милен Атанасов Габеров от бургаския комплекс „Меден рудник”. Мъжът е в неизвестност от 07.11.2019 г., когато е напуснал Областния диспансер за психични заболявания „Проф. Иван Темков” в Бургас. Въпреки проведените до момента оперативно-издирвателни действия местоположението на Милен Габеров не е установено,..

публикувано на 21.02.20 в 17:16

Екстрадират украинеца Олексий Левин

Украинецът Олексий Левин ще бъде екстрадиран, за да бъде съден по обвинение за убийство, реши Бургаският окръжен съд. Левин бе издирван чрез Интерпол с червена бюлетина от лятото на 2018 година. Наказателното производство в Украйна се води за съучастие в умишлено причиняване с цел сплашване на тежка телесна повреда и извършено по особено..

публикувано на 21.02.20 в 16:43

Живущи на ул. "Цар Симеон I " завеждат дело срещу Община Бургас следващата седмица

Живущи в блок 111 на улица  „Цар Симеон I" завеждат дело срещу община Бургас следващата седмица. 250 хиляди лева са платени при санирането за ремонти, които не са извършени. Констатацията е на експертиза на Агенцията за държавна финансова инспекция. Днес бе прекратено дело по обезпечаване на доказателства, по него беше разгледана нова експертиза,..

публикувано на 21.02.20 в 15:50

Задържаха под стража мъж от Сливен обвинен в кражба на 40 лева

Постоянна мярка задържане под стража постанови Окръжен съд Сливен срещу 30-годишния Асен, обвинен в извършване на въоръжен грабеж в началото на седмицата в центъра на града. Той е криминално проявен и наскоро е излязъл от затвора.  Днес съдът реши да го остави в ареста, защото според прокуратурата, той може да се укрие или да извърши ново..

публикувано на 21.02.20 в 14:53
Снимката е с илюстративна цел

2 години затвор за притежание на 21 грама марихуана

Ефективно наказание от две години „лишаване от свобода“ бе наложено на мъж. Той е признал, че е притежавал 21 грама марихуана с цел разпространение. Подсъдимият е продал и над един грам канабис на мъж от Нова Загора. Деянията са извършени на 17.12.2019 г.  Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор...

публикувано на 21.02.20 в 13:42