Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпускат повече пари за филми, снимани в Бургас


С 60 000 лв. да се увеличат средствата, предвидени за субсидиране на филми, заснети в Бургас през тази година. Предложението е на общинския съветник Веселин Пренеров. През миналата седмица 6 филмови продукции кандидатстваха за финансиране от Община Бургас. Според Пренеров досега предвидената сума от 100 000 лв. няма да е достатъчна за реализирането на избраните филми и затова трябва да се завиши. Предложението му обаче предизвика дебат в комисията по правни въпроси към местния парламент.

Според Пренеров тези филми ще бъдат добра реклама за Бургас, защото градът ще е основен герой в сюжетните линии на продукциите на най-актуалните български режисьори. „Амбицията на авторите е всички тези проекти да бъдат представени на национални и международни кинофестивали. Това е една неизползвана ниша, която работи успешно в европейски градове и в 1-2 града в България. Това е нетрадиционен начин Бургас да стъпи още по-достойно на европейската туристическа карта“, обясни той. Пренеров поясни, че за отпускането на средствата няма да се наложи актуализация на бюджета на Общината.

Предложението за дофинансиране обаче предизвика много въпроси по време на обсъждането в Правната комисия към Общинския съвет. Иво Баев попита как точно ще бъде представен Бургас като туристическа дестинация. Пренеров отговори, че емблематичните сгради и локации на града ще бъдат част от сюжетните линии на филмите. „Тогава продукциите ще трябва да платят на Община Бургас“, посочи Баев.

Общинският съветник Калояна Живкова даде пример с Ню Орлиънс. „След урагана Катрина, американското правителство направи законодателни промени и направи оферта в Холивуд. Който отиде да снима филми в Ню Орлиънс, а не в Холивуд, плаща по-малко данъци. Градът беше една снимачна площадка години наред. Много хора и хотели бяха ангажирани“, посочи тя. Живкова припомни и колко много млади хора са се включили като статисти по време на заснимането на филма „Петя на моята Петя“ в Бургас.

Констанин Бачийски посочи, че тъй като ще се дават публични средства за финансирането на тези филми, трябва да се знаят какви са критериите за отпускането им. Веселин Пренеров отговори, че те ще бъдат по-конкретни, когато бъдат одобрени и самите проекти.

Предложението ще бъде гласувано на заседанието на Общинския съвет в края на месеца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Среща в Бургас с Неда Антотова и новият й роман "Плодовете зреят нощем"

Неда Антонова представя новата си книга „Плодовете зреят нощем“ в Бургас. Срещата с писателката е от 18.30 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Романът е за една любов, за едно дете, родено по метода „ин витро”, за няколко животозастрашаващи аборта и за невъзможността на човека още от раждането си да разбере с каква цел идва на..

публикувано на 23.04.24 в 09:48

От днес може да се кандидатства с предложения по новата програма „Достъпна култура“

От днес (22 април) до края на месеца ще се приемат предложения по новата програма на Община Бургас – „Достъпна култура“.  Тя разширява възможностите за изява на творците, а също така качествено и разнообразно съдържание да стига до повече публики. Програмата е в синхрон с демографската политика на Община Бургас, с фокус към младите хора, към периферните..

публикувано на 22.04.24 в 16:23

Бургаска поетеса спечели голямата награда на конкурса „Мили Дуели”

Бургаската поетеса Божана Славкова е първият български автор, спечелил голямата награда на най-големия световен поетичен конкурс „Мили Дуели”  . Тя ѝ бе присъдена за поетичния филм "Дървото с некролозите". Лентата е творчески продукт между нея, Денис Стоянов и Денислав Маринов. Те грабнаха 968 от точките на журито. „Благодаря за подкрепата и..

публикувано на 22.04.24 в 15:50

Стефан Диомов за мюзикъла “Здравей! Как си, приятелю?”: Виждам песните си в цветове

Мюзикълът “Здравей! Как си, приятелю?” вече е факт. Една от най-разпознаваемите за всички поколения български песни е избрана за заглавие на спектакъла на Националния музикален театър в София. Тя подсказва на зрителите, че ще станат свидетели на една дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща. А за някои от героите тя ще се превърне и в любовна...

публикувано на 22.04.24 в 11:00

"Списък на всички страхотни неща" на бургаска сцена

На 23 април Театър 199 представя най-новия си спектакъл „Списък с всички страхотни неща“, в залата на Кукления театър в Бургас,  от 19:30 часа.  „Списък на всички страхотни неща“ е от английските автори Дънкан Макмилан и Джони Донахю. Зрителите ще бъдат част от интерактивното представление за човешката устойчивост в моменти на сериозни изпитания...

публикувано на 22.04.24 в 10:36

В Деня на Земята - "Пролетна Етно палитра" в Бургас

Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен днес на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас, информира Общината.  Събитието е с начален час 17.30 в сърцето на Бургас – в двора на Етнографския музей. Децата ще представят подготвян с много желание и талант творчески репертоар. Сред участниците ще са вокалните групи към..

публикувано на 22.04.24 в 08:25

Мая Бежанска към „Детско царство“: Подкрепям ви!

Въображението, свободата и възможността за среща с много хора и текстове ме запалиха по актьорската професия. Това разказа актрисата Мая Бежанска в предаването „Детско царство“ по БНР-Бургас. Пред водещите Ади и Атанасия Петрова на 21 април тя сподели: "Искреността, това да си различен, да наблюдаваш света ми харесваха.  Понеже аз в трети..

обновено на 21.04.24 в 11:28