Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отпускат повече пари за филми, снимани в Бургас


С 60 000 лв. да се увеличат средствата, предвидени за субсидиране на филми, заснети в Бургас през тази година. Предложението е на общинския съветник Веселин Пренеров. През миналата седмица 6 филмови продукции кандидатстваха за финансиране от Община Бургас. Според Пренеров досега предвидената сума от 100 000 лв. няма да е достатъчна за реализирането на избраните филми и затова трябва да се завиши. Предложението му обаче предизвика дебат в комисията по правни въпроси към местния парламент.

Според Пренеров тези филми ще бъдат добра реклама за Бургас, защото градът ще е основен герой в сюжетните линии на продукциите на най-актуалните български режисьори. „Амбицията на авторите е всички тези проекти да бъдат представени на национални и международни кинофестивали. Това е една неизползвана ниша, която работи успешно в европейски градове и в 1-2 града в България. Това е нетрадиционен начин Бургас да стъпи още по-достойно на европейската туристическа карта“, обясни той. Пренеров поясни, че за отпускането на средствата няма да се наложи актуализация на бюджета на Общината.

Предложението за дофинансиране обаче предизвика много въпроси по време на обсъждането в Правната комисия към Общинския съвет. Иво Баев попита как точно ще бъде представен Бургас като туристическа дестинация. Пренеров отговори, че емблематичните сгради и локации на града ще бъдат част от сюжетните линии на филмите. „Тогава продукциите ще трябва да платят на Община Бургас“, посочи Баев.

Общинският съветник Калояна Живкова даде пример с Ню Орлиънс. „След урагана Катрина, американското правителство направи законодателни промени и направи оферта в Холивуд. Който отиде да снима филми в Ню Орлиънс, а не в Холивуд, плаща по-малко данъци. Градът беше една снимачна площадка години наред. Много хора и хотели бяха ангажирани“, посочи тя. Живкова припомни и колко много млади хора са се включили като статисти по време на заснимането на филма „Петя на моята Петя“ в Бургас.

Констанин Бачийски посочи, че тъй като ще се дават публични средства за финансирането на тези филми, трябва да се знаят какви са критериите за отпускането им. Веселин Пренеров отговори, че те ще бъдат по-конкретни, когато бъдат одобрени и самите проекти.

Предложението ще бъде гласувано на заседанието на Общинския съвет в края на месеца. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят "Магаренцето и звездата" в Бургаския куклен театър

Спектакълът "Магаренцето и звездата" ще бъде представен днес на сцената на Държавния куклен театър в Бургас. Той се случва по уникален начин и е своеобразен спектакъл на сенките. Тежък е животът на малкото магаренце. Стопанинът му не го храни, бие го и го кара да работи от зори до мрак. Никой на земята не го обича и затова то мечтае да се..

публикувано на 23.02.20 в 07:46

Ямболският куклен театър с премиера на" Дядовата ръкавичка"

Премиерното представление на „Дядовата ръкавичка“ ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев”. Началният час е 11. Познатата на всички приказка на Елин Пелин е представена по нов начин с активното участие на децата в спектакъла, посочи директорът на театъра Елена Дойчева: Още в началото актьорите въвеждат децата, зрителите и те стават..

публикувано на 22.02.20 в 09:35

Постановката "Приятна жена в лоша компания" с премиера в Бургас

Премиерата за Бургас на постановката "Приятна жена в лоша компания" ще бъде на 28 февруари, петък. Тя ще се играе в залата на Военния клуб, с начален час 19.00. Тя се организира от Културна организация "Арт ателие", Народен театър "Иван Вазов" и Продуцентска компания "Ажур Пико". Автор на "Приятна жена в лоша компания" е Андре Русен. Сценична редакция..

публикувано на 21.02.20 в 15:39

„Паразит“ с първа прожекция за страната на „София филм фест на брега“

18-ият "София филм фест на брега" стартира по нетрадиционен начин с извънредна прожекция на южнокорейската продукция "Паразит" на 14 март от 15 часа преди официалното откриване на фестивала в 19:00. Излъчването на филма в Бургас е и първото за страната. БНР Бургас за поредна година е медиен партньор на събитието. Носителят на "Златна палма" получи..

публикувано на 21.02.20 в 11:36

Роза Боянова провокира читателите с "АЛТ. Стиховете, които ме избраха"

"АЛТ. Стиховете, които ме избраха"е заглавието на новата книга с избрани стихове на Роза Боянова, която ще бъде представена от Иван Гранитски - издател, литературен критик и поет, днес от 18 часа в Дом на писателя - Бургас. Съставител и редактор на книгата е бургаския поет Иван Брегов, художник на корицата - Румен Михайлов. Читалище "Любен..

публикувано на 21.02.20 в 10:02

Премиера на „Балкански синдром“ на Станислав Стратиев представят днес в ДТ „Адриана Будевска“

Премиера на пиесата на Станислав Стратиев "Балкански синдром" ще бъде поставена тази вечер от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър "Адриана Будевска". По нашите ширини върлува силно заразен синдром - балкански, който по един особен, несравним начин излага на показ същността ни. Пиесата на Станислав Стратиев живее повече от тридесет години,..

обновено на 21.02.20 в 08:47

Истории от Лохнес разказва Симеон Шивачев

„Имало едно време в Лохнес“ е озаглавил изложбата си в бургаската галерия „Неси“ Симеон Шивачев. Има заигравка с името на галерията, признава авторът, но скулптурите от бронз носят своя философия: „ Нещата са от парчета, които аз като един диригент съм ги събрал да звучат в концепция. А тя е, че всички сме проводници и всички сме с маски,..

публикувано на 20.02.20 в 16:58