Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на Созопол представя отчета си за първите 100 дни управление

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев ще представи отчета си за първите 100 дни от управлението си. Събранието ще се проведе на 21 февруари от 17.30 ч. в залата на кино-видео клуба на НЧ „Отец Паисий“. Тогава ще се проведе и съставянето на Обществен съвет.

До момента съм се запознал с проблемите на около 350 човека. Изготвили сме график, по който ще организирам редовни изнесени приемни във всяко едно населено място от селищната система на общината, за да виждам трудностите на всеки жител отблизо“, посочва кметът.

Той допълва, че е подал сигнал до Прокуратурата относно нецелесъобразно изразходваните средства и наличието на преходен остатък, който не съответства на реалността към момента. „Предстои да бъде окомплектовано друго писмо до АДФИ с повече конкретика и искане да бъде направена пълна финансова ревизия на Община Созопол за последните 10 години“, допълва кметът.

Изготвени са и споразумения за разсрочено плащане към всички фирми, на които Общината дължи суми над 20 000 лв. според кметъа чрез строг контрол и оптимизиране на разходите ще бъдат разплатени старите задължения до края на 2020г. „Провеждам ежеседмични срещи и с управата на сметопочистващата фирма с цел по-добра оперативна съвместимост и качество на предоставяните от тях услуги. Задълженията ни към тях са в размер на 799 780 лв.“, посочва Янакиев.

Той допълва, че са преразгледани голяма част от договорите за общинска собственост и са открити ползватели, които са в неправомерни отношения с Общината. „Това наложи освобождаване на имотите, като за тях вече има други кандидати. Друга част от договорите са преподписани на по-изгодни за Общината условия“, допълва кметът.

Комисия от експерти на администрацията вече разработват новата транспортна схема, която ще бъде готова за началото на летния сезон. Тя ще улесни движението и паркирането в града, и ще повиши приходите в бюджета. Подготвена е и новата туристическа визия. В процес на оптимизация е и търговската схема по чл.56 от ЗУТ.

В момента текат проверки на битовите условия и инвентаризация в детските градини в цялата община. Открити са нарушения  - закупувано е оборудване и са извършвани строително-ремонти дейности на завишени цени, но не и с необходимото качество.

Инициирал съм създаването на Обществен съвет, който ще подпомага дейността ми като поставя въпроси и предлага решения по обществено значими проблеми. Изпратил съм писма до гражданските организации и вече съм получил отговор от 8 от тях с предложения за членове на този съвет“, посочва Янакиев.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоби за винетки и през тол системата от понеделник

От понеделник шофьорите без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани и чрез камерите на тол системата. Нарушителите ще бъдат снимани и автоматично ще влизат в базата с данни. Ако в същия ден бъдат спрени на пътя от мобилните екипи на тол контрола, ще имат възможност да платят по-ниска санкция.  По-ниската санкция ще е 70 лева за..

публикувано на 16.02.20 в 19:07

16 000 лични карти изтичат в Ямболско

Мобилни екипи от Областната дирекция на полицията в Ямбол ще посещават по график населени месата и ще приемат заявления за смяна на документите за самоличност. През тази година в областта изтича валидността на повече от 16 100 лични карти. В село Ботево мобилният екип от сектор "Документи за самоличност" е пиел 42 заявления, като е осигурена..

публикувано на 16.02.20 в 18:07

Язовир „Ново Паничарево“ прелива

Водните запаси на бургаска област са достатъчни, обяви областният управител на Бургас Вълчо Чолаков на среща със земеделски стопани: „Язовир „Ново Паничарево“ прелива. „Камчия“ очакваме да се напълни след като започне да се топи горе снега. Има 40-50 см снежна покривка.“ Земеделците също сме оптимисти за есенните култури, съобщи..

публикувано на 16.02.20 в 11:27

Увеличават се нерегистрираните жители в Ямболско

Продължава да се увеличава броят на нерегистрираните жители в Ямболска област. Най- сериозен е проблема в община Тунджа, където по неофициална информация без регистрация живеят между 7 и 8 хиляди души, информира кореспондентът ни Даниела Костова Проблемът с липсата на регистрация в 44 – те села на община Тунджа продължава повече от 20 години...

публикувано на 16.02.20 в 10:12

Кукери превземат "Меден рудник"

Кукерски игри ще покажат богатството на българските обичаи днес в комплекс "Меден рудник". Игрите стартират с шествие от дома на царя на кукерите и продължават с обхождане на домовете с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Според народните вярвания чрез магическите танци и страшните маски кукерите прогонват злите духове и орисници, за да..

публикувано на 16.02.20 в 08:40

В Сливен търсят хора за патронажа

Община Сливен продължава с работата по патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. В момента има обявени работни свободни позиции. Социален работник, домашен помощник и шофьор, са местата, за които може да се кандидатства. Те ще бъдат част от почасовите мобилни интегрирани здравно – социални услуги. Кандидат – потребителите..

публикувано на 15.02.20 в 13:55

Облаците ще се разпръснат и слънце ще огрее татковината, ама на места (прогноза за времето)

По Черноморието облачността днес ще е предимно значителна, но след обяд ще се разкъсва, информират от НИМХ. Ще духа умерен северен вятър, който до края на деня ще се ориентира от североизток. Максималните температури ще са 9 градуса за Бургас, Малко Търново, 13 – Елхово, 12 – Сливен, 11 – Болярово, 10 – за Ямбол, Ахтопол...

публикувано на 15.02.20 в 09:23