Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Борислав Борисов: Новият ОУП разширява Синеморец с още половин село

Снимка: Община Царево

Сериозно увеличение на площи, които подлежат на застрояване в Община Царево. Така коментира последния проект за Общ устройствен план Борислав Борисов от Фейсбук – групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. Конкретно относно курортното селище, той добави:

„Като краен резултат, едва ли не, ще бъде застроено още половин село. 54% е разширението на урбанизираната площ на Синеморец. Всеки, който посещава това място, дори и в най-натовареният, пиковият сезон през август, е запознат, че най-посещаваният плаж „Бутамята“ е абсолютно пълен. Велека – в началото, където има постройки, също е доста пълно с туристи…“

Въпреки това, дори през август има свободна леглова база, посочи Борислав Борисов. Той добави, че в новия вариант на плана е допуснато немалко застрояване и на територията на природния парк „Странджа“.

Експертите, изготвили плана, твърдят, че в Община Царево има над 52 км. пясъчни плажове, коментира Борисов и уточни, че цялата дължина на бреговата ивица е по-малко от 70 км.  Това се прави с цел, за да покаже, че едва ли не има места на плажовете и те са с голям капацитет. За Резово, например, се твърди, че могат да плажуват 7 000 души, добави той. 

Интервю по темата можете да чуете в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

91% по-малко ще са полетите на летище Бургас за юни (галерия)

91% по-малко ще са полетите на летище Бургас за юни спрямо същия период на миналата година. Това стана ясно от становище на концесионера „Фрапорт“, изисквано от председателя на Комисията по туризъм в бургаския общински съвет Живко Табаков. В него се посочва, че операторът не може да се ангажира с никакви прогнози за летателната програма от 1 юли..

публикувано на 05.06.20 в 14:39

Бургаският музей с бонуси за посетителите

Нов, промоционален вариант за посещения на експозициите на Регионалния исторически музей в Бургас, предлагат от институцията. Стнадартните билети са заменени с ваучери – индивидуален и семеен, които излизат в пъти по-евтино на посетителите. Новият метод идва, като оздравителна мярка за музеите, претърпели големи загуби, заради кризата с..

публикувано на 05.06.20 в 13:57
Строителните дейности обаче продължават дори и през празнични дни с аргумент, че се извършват укрепителни дейности на плажа.

Жители на Созопол протестираха срещу строежа в Алепу

Жители на Созопол протестираха пред недовършения строеж в защитената местност Алепу. Протестиращите изразиха възмущението си от констатациите на контролните органи, че със строежа се укрепва свлачище, при видими белези за строителството на жилищна сграда. Не одобряваме изливането на бетон в защитена местност на метри от морето, казаха..

публикувано на 05.06.20 в 10:48

Върховна административна прокуратура разпореди проверка на обекта на Алепу

Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка на укрепването на свлачището на плажа Алепу край Созопол. Според информация от ДНСК обектът на плажа няма да бъде въвеждан в експлоатация, ако се окаже, че няма да е брегоукрепително съоръжение.  "Утре, когато дойде време за приемателна комисия, се прави оглед на обекта и, ако тези обеми са..

публикувано на 05.06.20 в 07:44

Бургас се рекламира на билбордове в Пловдив

Реклама на Бургас може да се види на билбордове в Пловдив. Снимката ни изпрати слушател на БНР Бургас. LED дисплеите са разположени по централни улици и булеварди в миналогодишната Европейска столица на културата.  Бургас се рекламира с девиза "Сигурният бряг за Ваканция 2020", привличайки бъдещи туристи през това лято.   Припомняме, че..

публикувано на 04.06.20 в 13:44
Добромир Симов

Искаме среща с Борисов, нищо не се случи след автошествието ни

Превозвачите в туризма настояват за среща с премиера. След протестното им автошествие не са предприети реални действия по исканията им заявиха от Националното сдружение „Случаен превоз“. Регионалният координатор за Бургаска област Добромир Симов поясни: "Предприетите до момента от правителството мерки са неприложими за нашия сектор. Дори и..

публикувано на 04.06.20 в 12:42

Платформа за туризъм показва пътя на храната – от полето до чинията

Нова платформа за туризъм скъсява връзката между истинската храна, производителите и консуматорите. Сайтът Slowtours е дело на журналиста Екатерина Терзиева и фунционира от началото на месеца. Българите все повече се завръщат към традиционните вкусове, споделя Терзиева: „ Това беше и философията на нашите пътувания. Те да водят до връзка..

публикувано на 04.06.20 в 10:05