Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прекратиха делото за унищожените дюни в местността "Каваци"

Бургаският окръжен съд прекрати производството по унищожаване на пясъчните дюни в местността „Каваци“ край Созопол. Делото е върнато обратно на прокуратурата. Причината е,че в в хода на съдебното следствие се установяват нови фактически положения, различни от събраните доказателства до сега.

Според новите експертизи дюните не са “унищожени”, а “увредени”. Самата увредена дюна пък се намира в частен имот, собственост на единия от обвиняемите, от който се търси отговорност като поръчител.

„Съдът следва да разгледа делото в рамките на фактическите положения, посочени в постановлението. Когато установи нови, съдът прекратява делото и го връща на държавното обвинение“, се посочва в решението на магистратите.

Припомняме Ви, че през януари 2019 г. двама бяха установени като заподозрени за унищожаването на пясъчните дюни. Първият - Иван Нончев трябваше да отговаря пред съда за това, че е наредил изравняването на природната забележителност, а вторият - Манол Пазвантов за разораването и унищожаването на защитената територия.

Те бяха обвинени "за изравняването на 1295 кв. м от плажната ивица в защитена територия и прилежаща територия за опазването й, като от тях 1205 кв. м са природна забележителност – „пясъчни дюни в местност Каваците“, от които 821 кв. м „бели дюни“, 337 кв. м „сиви дюни“ и 47 кв. м „зараждащи се дюни“.

За тези престъпления, наказателният кодекс предвижда наказание от до 3 години лишаване от свобода, както и налагането на глоба до 100 000 лева.

Определението на Окръжен съд – Бургас не подлежи на обжалване и протестиране.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.