Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Хеликон“: Основният собственик на терена иска да строи на това място

Случаят с преместването на книжарница „Хеликон“, събарянето на старата сграда и изграждането на нова предизвика много въпроси, свързани с нейната собственост.

На въпроси на БНР – Бургас собственикът на веригата книжарници Данчо Панайотов посочи, че не се радва на новата ситуация, но я приема като неизбежна и с поглед напред. „Книжарница „Хеликон“ е открита на 1 юли 1996 г. Сградата е преустроен от компанията склад за зърно по договор за наем с тогавашните собственици. Изтеклият през юни 2019 г. беше подновен за една година от новия мажоритарен собственик, който предвижда строителство. В новата сграда е планирано голямо пространство за организиране на книжарница Хеликон отново в същия мащаб“, посочва Панайотов.

Потърсихме за коментар другия собственик на сградата „СК“ ООД, чийто управител е Здравко Станчев. От там посочиха, че няма изготвен идеен проект за терена. Приоритет на компанията тази година е изграждането на „Сентрал Парк“ и разкриването на 1500 работни места в ИТ сектора.  

Според справка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, собствениците на сградата са трима. Най-голям дял от имота е „СК“ ООД с  66 от общо 72 идеални части, а Гинка и Данчо Панайотови по 3 от 72. Според Закона, никоя от страните не може да строи на този терен, без да има съгласие от другата.

Министърът на културата Боил Банов ще даде брифинг в Бургас по случая със старата сграда на книжарница „Хеликон“.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от „Транспортна“ е готова, ремонтите продължават и по „Булаир“, „Цариградска“

Преасфалтиран и с обновени тротоари е участъкът от "Транспортна", разположен от кръговото кръстовище при общежитията на държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" до кръстовището. Строителните дейности продължават по останалата дължина на улицата, като под земята има още стари тръби за подмяна от ВиК. От утре, 6 април, понеделник, ще бъде..

публикувано на 05.04.20 в 11:56

В Болярово създадоха необходимата организация за изплащане на пенсиите

В крайграничната община Болярово е създадена организация за изплащането на пенсиите в 20-те населени места. Взети са всички предпазни мерки срещу разпространение на коронавирус, уверяват от администрацията. На територията на общината има пощенски клонове само в град Болярово  и 6 села. В останалите кметските наместници са създали..

публикувано на 05.04.20 в 10:11

Седем сигнала за струпване на младежи и пенсионери в Сливен

Седем са сигналите за струпване на младежи на спортни площадки и на възрастни хора - пред магазини подадени на денонощния телефон на Община Сливен. Две обаждания са за неспазване на санитарно-хигиенните изисквания, а други две - за неспазване на наложена карантина. Кметът Стефан Радев коментира, че обстановката като цяло е спокойна, гражданите..

публикувано на 05.04.20 в 08:48

Валентин Димитров: Ресторантьорският бизнес можеше да помага в тази ситуация на държавата

Ресторантьорският бизнес можеше да помага в тази ситуация на държавата. Това коментира пред БНР-Бургас бизнесменът Валентин Димитров. Вместо да затворят заведенията и да ни предлагат неефективни мерки, можеше да си помогнем взаимно, посочи той. Трябваше да се подпомагат хората да стоят по някакъв начин на работа, ако искат да ги задържат. Да..

публикувано на 05.04.20 в 07:25

Само 6 процента от служителите в заведенията работят

Само 6 процента от служителите на заведенията за обществено хранене работят в Бургас. Това са счетоводители и друг административен персонал. Останалите 25 процента са в отпуска, 65 процента са съкратени. Подобна е ситуацията и в местата за настаняване . Това са хотели и апартаменти под наем. Кметът Димитър Николов уточни, че всеки ден получават актуална..

публикувано на 05.04.20 в 07:15

Запазва се нивото на водата в яз. Камчия. Покачва се това на яз. „Ясна поляна“

Запазва се нивото на водата в яз. Камчия, сочат данните на екоминистерството. И за този месец, за област Бургас, се отпускат 4 милиона кубически метра за питейно - битови нужди.  Около 75 млн. кубика е полезният обем на язовира в края на март, сочат данните на МОСВ. Наличният във водоема е малко над 152 милиона. И за този месец, за Бургас се отпускат 4..

публикувано на 04.04.20 в 16:14

Завършен е първият етап от газифицирането на ямболското село Кабиле

Изцяло завършен е първият етап от газифицирането на ямболското село Кабиле. Изграждането на мрежата се осъществява по подземен способ, с минимално разкопаване на улиците. В селото газифицирани са всички обществени сгради, а над 180 от домакинствавата в Кабиле са пожелали да бъдат включени в газорапределителната мрежа. "Няма нищо по- добро..

публикувано на 04.04.20 в 14:10