Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Наградиха победителите в кампанията за разделно събиране на отпадъци

Двойно повече хора се включиха тази година в кампанията по разделно събиране на отпадъци, организирана от Община Бургас. Победителят тази година е Пролетина Халачева. Тя е събрала 34 000 точки.

 „Тази година реших, че мога да покажа на моите съседи, че трябва да разделяме отпадъците и да ги носим за рециклиране. Покрай контейнерите виждам страшно много електроуреди и неща, които могат да се рециклират. Нашата Земя се задъхва от отпадъци. В океаните вече има пластмаси, животните страдат от нашите отпадъци, които се разпиляват в природата, а не се рециклират. Можем да икономисаме енергия за производството на материали, ако ги ползваме за рециклиране“, обясни Халачева. Тя участва за поредна година в инициативата.

През 2018 г. в кампанията се включиха около 900 души, към настоящия момент са раздадени над 2000 карти, обясни Стефан Калчев директор на Общинското предприятие „Чистота Еко“. Той поясни, че хората могат да предават всичко, което едно домакинство генерира като отпадъци, с изключение на строителните. „Може да се предават лекарства с изтекъл срок на годност, осветителни тела, ел. оборудване, което е излязло от употреба, пластмасови бутилки, дрехи, стъклени бутилки, битовата химия, която употребяваме за почистване на домовете си“, обясни Калчев.

През миналата година бяха събрани 144 тона боклук в 19-те мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци в Бургас, посочи зам.-кметът Весна Балтина. Предстои да бъдат изградени още 5.Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пенсионерски клубове от Сливен отбелязаха Деня на възрастните хора

Пенсионерски клубове от Сливен честваха Деня на възрастните хора, който се отбелязва по традиция на 1 октомври. Сред официалните гости на събитието, което се състоя на  крепост „Туида“, беше зам.-кметът Пепа Чиликова, която връчи поздравителен адрес от името на кмета Стефан Радев. В него той отправя пожелания към хората от третата възраст за крепко..

публикувано на 01.10.20 в 16:09

По пътя на легендите в Странджа

Странджа влезе в проект, реализиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България -Турция . Партньори по проекта са Центъра за еврейско -българско сътрудничество „Алеф“ и Одринската изследователска организация за трансгранични култури, каза за БНР Бургас ръководителят от българска страна Евгения Джорджева: "В този проект, който..

публикувано на 01.10.20 в 12:37

В Созопол честват 50 години от създаването на 10-та Бригада леки сили

В Созопол днес ще бъде отбелязана 50-тата годишнина от създаването на 10-та Бригада леки сили на Военноморските сили.   В 14:30 часа ще започне военен ритуал по поднасяне на венци и цветя на Паметната арка на загиналите във войните в градската градина .  Планирана е и среща на поколенията и ветерани, служили в състава на бригадата.   А от 16..

публикувано на 01.10.20 в 11:51

12 лева дневно е вече обезщетението при безработица

В сила от днес е новият минимален размер на обезщетението за безработица от 12 лева на ден вместо досегашните 9. Увеличението е с 33 на сто и от него ще се възползват повече от 30 000 души на месец до края на годината. Увеличава се и срокът за получаване на минималното обезщетение за безработица от 4 на 7 месеца за хората, които са придобили това..

публикувано на 01.10.20 в 11:39
Снимката е илюстративна

В 11 часа тестват сирените в Бургас

Профилактика на системата за ранно оповестяване при бедствия и аварии ще бъде извършена днес в Бургас.  Тя ще бъде тествана от 11 часа.  Проверка на системата се прави на 1 април, а следващата е на 1 октомври, съобщават от общината.

публикувано на 01.10.20 в 09:27
Снимката е илюстративна

Спират водата в Несебър заради авария

От 9 до 13 часа днес ще бъде спряно водоподаването в  Несебър - стара и нова част. Причината е отстраняване на авария на водопроводно отклонение,  съобщават от ВиК. Спиране на водата ще има в центъра на Бургас, и в отделни блокове в комплексите "Изгрев" и "Зорница". От 8:30 ч. до 13:30 ч. ще бъде спряно водоподаването на: -..

публикувано на 01.10.20 в 08:10

Лесовъди обсъдиха разпространението на дъбовата коритуха в Странджа

Разпространението на дъбова коритуха в Странджа дискутираха български и турски лесовъди по време на теренен обход на територията на Регионалната дирекция по горите – Бургас. „Насекомото се храни, смучейки сокове от листата на широколистните дървета, като причинява обезцветяване на горната повърхност на листата. Това причинява намаляване на..

публикувано на 30.09.20 в 17:42