Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще остане ли мечтател архитект Бурулянов?

Новият главен архитект на Община Бургас вижда дупката на площад „Тройката” като модерно парково пространство с умни градски мебели, детски площадки, арт инсталации на кота 0 и подземен паркинг в изкопа. Това решение за старата градска язва посочва Емил Бурулянов в концепцията, с която спечели комисията и тя го посочи като най-подходящ за важния пост. Тя е озаглавена „Посока за Бургас 2020+20“ и е опакована в красива визуализация. В нея 36-годишният бургазлия, познат до момента с проекта за експозиционния център „Флора“ и иновативните соларни дървета и пейки, дава своята диагноза за градоустройството и представя визията си. Разработката стъпва солидно на настоящите проекти и посочва пътя за продължаването им.

Като решение на инфраструктурните проблеми в града той предлага повече кръгови кръстовища, отваряне на тупиковите улици като за пример дава такава възможност пресечната на улица „Кирил и Методий“ и „Славянска“,  пробив на „Фердинандова“ към „Индустриална“, а най-големият пазар „Краснодар“ да бъде реконструиран с подземен паркинг. Бурулянов смята, че трябва да се мисли в посока оптимизиране на кръстовищата в централната градска част като се изследват възможностите за естакадно преминаване поне на една натоварена лента, за да се избегне светофарната уредба.

Архитектът посочва, че няма да е възможно връзката Банево - Ветрен да се осъществи в пълен мащаб, ако не се разработи зона с преобладаващо жилищно застрояване в района след перспективната пътна връзка на пътищата I-6 и I-9 от източната страна, а зоната на  кварталите „Победа“ и „Акациите“ и морския й фронт, така и не се е социализирала заради тежките демографски проблеми, вместо да служи като мост и крайбрежна връзка на „Меден Рудник“ с централните част чрез велоалеи и крайбрежен булевард. Бурулянов е привърженик на синята и зелената зона, които според него са доказали своята ефективност с  желанието за присъединяване на нови и нови улици и райони. Той предлага разтоварване на паразитния трафик край Морска гара и в централните комплекси „Възраждане“, „Лазур“, и „Братя Миладинови“ чрез малък, но по-чест обществен транспорт.

Концепцията на Бурулянов предвижда превръщането на Бургас в туристическа дестинация за четирите сезона. Той смята, че провеждането на фестивал на архитектуарта „АрхиМория“ през октомври би подпомогнало това, както и отреждането на магазия 7 на Морска гара за панаирна зона „Бургас експо“. Ще помогнат и разработката на разпознаваеми лога и уникален калиграфски шрифт за имена на улици и табели. Архитектът смята, че за развитието на спа и балнео туризма е централна задача изработването на стратегия за утвърждаването на Минералните бани като център. Като интересна крачка в тази посока се предлага създаването на термален къмпинг.  Плаващи офис пространства и понтонни съоръжения не само от развлекателен, но и събитиен характер като нови възможности за включване на  Бургаските езера, крайбрежните и пристанищни зони в социалния живот на града предлага бургазлията.  

Концепцията вижда място още за увеселителен парк БургасЛенд, като се смята, че такъв може да бъде изграден чрез публично - частно партньорство, фестивал на уличното изкуство, графити арт фест на кейовата стена, Музей на Черно море и повече водни атракциони. „Недопустимо е регионален център, морски град с активен летен сезон, толкова леглова база и досег с курорти с леглова база от 150 хиляди легла да няма аквариум, делфинариум, океанариум“, посочва архитект Бурулянов. Зоната, в която той вижда потенциал е парк „Езеро“. В нея са предлага да има Музей на съвременното изкуство, модерна Ботаническа градина, но и зона за голф.

В плана има още целогодишна ледена пързалка, тренировъчна катерачна стена, панорамна въжена линия. В хоризонта си за Бургас в следващите 20 години архитектът вижда  още внедряването на умни стълбове, които да разбират кога да работят, да събират информация за финните прахови частици, да зареждат на мобилни устройства и инвалидни колички. Бурулянов се разгръща в тази посока с идеите за умна сметосъбираща градска мебел и роботизирани почистващи системи с вакуумни възможности, както и механизирани паркинг вендинг машини, които да паркират колите.

„Главният архитект може и трябва да бъде централен фактор в развитието на града, от една страна като Будител с личен пример, трезва преценка и смели очаквания, спазващ принципите, залегнали в нормативната уредба и прилагащ я отговорно и премерено, а от друга страна като Мечтател, гледащ в бъдещето, чийто решения за физическата среда, създават визии за развитие с хоризонт от десетки години напред”, се посочва още в печелившата концепция. Дали новият главен архитект на община Бургас ще остане Мечтател и Будител или тежката административна работа и апетитните интереси в сферата ще прекършат крилете му ще се види, защото е казано-по делата им ще ги познаете. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46
Снимката е илюстративна.

Как да очакваме добри резултати от PISA като учим децата си да зубрят?

За поредна година българските ученици се нареждат назад в класацията на  международното изследване PISA. Проучването оценява функционалната грамотност на тези, които са завършили задължителното образование, т.е. как те могат да използват наученото в реални житейски ситуации. „Катастрофата в училище се задълбочава", „Срив в образованието до девети..

публикувано на 04.12.19 в 14:07

БДЖ между амбициите и реалността

Нова седмица-нов късмет, но не и с БДЖ. Добрата стара железница излиза с едни и същи номера, с вариации за разнообразие. Тази сутрин пътуващите по линията Ямбол-Бургас, сред тях мнозина от Карнобат и Айтос, които работят в областния център, са подложени на екшън в типичния БДЖ стил, разказаха слушатели.   Спирачките на втория вагон се..

публикувано на 14.10.19 в 16:58
Книги, забранени преди 9 септември 1944. Книгата на Коста Тодоров е била забранена и през следващите десетилетия. Останалите са книги от автори с леви убеждения. Книгата на английски е от Лаврентий Берия, видна фигура в сталинския репресивен апарат, но за българската левица тогава той е бил известен просто като съветски революционер (вляво). Книги, забранени слез 9 септември 1944. Стихосбирката „Победни песни” на популярния поет Кирил Христов е била забранена, защото възпявала победите на българската армия във войните за национално обединение (в средата). Първото българско издание на „Под игото” от Иван Вазов. Книгата е с блестящи илюстрации от най-добрите тогавашни художници в България: Йозеф Обербауер, Антон Митов, Иван Мърквичка и Антони Пиотровски (вдясно).

9 септември - поредната разделителна дата за българина

Една от спорните дати в българската история е днес – 9 септември. Всъщност, тя датата си е еднозначна, въпросът е в нейното тълкуване и как тя се превърна в поредната разделителна линия на българското общество. Септември е интересен месец в българската история. Първо идва 6 септември, на който се бием гърдите колко велики българи сме, как..

публикувано на 09.09.19 в 11:30