Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дора Велева и нещата от живота в новата й книга
Писателката Дора Велева трябваше днес да представи в Бургас новата си книга "Нищо освен живот". Забраната за провеждане на масови събирания завари авторката в морския град. Премиерата се отложи, но не и срещата ни с Велева.

"Нищо освен живот" е третата й книга, след "Докато увехне един карамфил" и "Английският пациент в Ахтопол. Художник на елегантната корица е Костадинка Миладинова, Иглика Луканова е коректор и редактор. Книгата е сборник от разкази. Софийската бохема е една от темите, но не единствена, разказа Дора Велева:

„Това са разкази направо от живота. Случки, които са минали през мен или покрай мен с хора, които познавам или не познавам.  Една част е с импресии, които съм довършила с мою верую.“  

Вдъхновение за кратката форма идва от творчеството на канадската писателка Алис Мънро, която през 2013 г. получава Нобелова награда за литература. Тя изящно запечатва отрязък от живота, без кулминация и оставя въображението на читателите да довърши историята.

Ахтопол е вторият дом на писателката. Градът е магичен, смята тя:

Имам много специална теория, че това е едно място, където сме повикани, защото всички хора, с които съм се запознала там и съм научила историите им, се оказват необикновени личности.“

През лятото в Ахтопол Дора Велева организира артсъбития. И този сезон не смята да се отказва въпреки трудностите, които среща, призна авторката.

Дора Велева е родена на 20 декември 1944 в София, завършила е Английска филология в СУ "Климент Охридски", работила като преводач, експерт към Съвета на Европа и ЮНЕСКО по опазване паметниците на културата. 

Повече чуйте в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Братя Аргирови

Братя Аргирови с рецитал на "Бургас и морето"

Светослав и Благовест Аргирови ще зарадват публиката със специален рецитал по време на Националния конкурс за песен „Бургас и морето 2021“. Те ще бъдат и част от журито, което заедно с вашите гласове ще определи песните победители на 31 юли. В журито на конкурса влизат още журналистът Кирил Вълчев, диригентът Цанислав Петков и музикантът Дани Милев...

публикувано на 18.06.21 в 16:05

Каталог представя голяма част от иконите на Бургаския музей

Проектът „Каталог на иконите от Регионален исторически музей – Бургас“ беше одобрен за пълно финансиране от Министерство на културата, по конкурсна сесия „ДЕЙНОСТИ ПО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДВИЖИМОТО КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО В МУЗЕИТЕ И ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ГАЛЕРИИ“. Отпуснатите средства са в размер на 7070,00 лв. Водеща цел на този проект е да бъде..

публикувано на 18.06.21 в 13:04

Лошото време премести концерта на Васил Петров в сливенския театър

Концертът на Васил Петров "SymphoNY Way", който ще се състои на 21 юни се премества от крепост "Туида" в Драматичен театър "Стефан  Киров". Това съобщават от общинската администрация. Причината е продължаващата прогноза за дъжд и студено време. Началото е в 21:00 часа. 

публикувано на 18.06.21 в 12:19

Графа стартира националното си турне от Бургас

Национално турне в 10 града подготвя Графа. Старт на музикалната обиколка под надслов "Summer tour 2021" ще бъде даден в Бургас. Това ще се случи на 22 юни, мястото на срещата е в Летния театър. Ще прозвучат познатите обичани песни през годините, новият сингъл „Химера“ и съвсем прясното парче с Wosh MC x Feel – "Prime Time". Изненадващата..

обновено на 18.06.21 в 12:15

Концерт и филм в чест на маестро Кирил Дончев днес в Бургас

Концерт и филм, в чест на 85-та годишнина на родения в Бургас маестро Кирил Дончев предстоят днес.  Премиерата на филма „Последният Дон Кихот“ пред бургаска публика ще се случи на 18 юни, от 18.00 часа в залата на Кукления театър. Входът е свободен. Продукцията се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас по програмата за..

публикувано на 18.06.21 в 09:46
Александра Сърчаджиева

Александра Сърчаджиева играе себе си в новия театрален спектакъл „На живо“

Актрисата Александра Сърчаджиева играе себе си в новия театрален спектакъл „На живо“. Текстът на постановката е колаборация между Яна Борисова - един от най-значимите съвременни български драматурзи, и Александра, която в продължение на няколко месеца й разкрива своя живот. Новият театрален спектакъл е вълнуваща изповед, споделя  Александра..

публикувано на 18.06.21 в 08:37

Изложба за епидемиите на Националния природонаучен музей на САЩ гостува в Бургас

Двуезична фотодокументална изложба „Избухване: Епидемии в един свързан свят“ ще бъде открита  в Културен център НХК  н а 21 юни от 11.30 ч.  Експозицията е на Националния природонаучен музей при Института Смитсониън в САЩ. В Бургас изложбата се представя с подкрепата на Община Бургас и Посолството на САЩ в България. Авторите на събитието..

публикувано на 17.06.21 в 17:50