Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентите със съмнения за коронавирус от региона ще се изследват в Бургас

Пробите на пациентите със съмнение за коронавирус, взети в Инфекциозните отделения и Отделенията по анестезиология и интензивно лечение на територията на областта, ще се изследват в Бургас. Това стана след официално искане на кмета Димитър Николов до Националния оперативен кризисен щаб.

В момента деканът на бургаския Медицински факултет - вирусологът доц. Цветан Велинов, и директорът на РЗИ д-р Георги Паздеров извършват анализ на наличната апаратура и медицински специалисти в града и до края на деня ще дадат предложение къде ще се правят тестовете. 

"Днес разговарях с проф. Кантарджиев и той даде конкретни наставления и алгоритъм за старт на такава дейност. Очакваме до края на седмица тези изследвания да започнат да се правят в Бургас", заяви на заседание на общинския кризисен щаб кметът Димитър Николов.

Всички бургаски превозвачи, както и тези от съседните общини, са получили писма с инструкции за дезинфекция на пътническите автобуси. На тези, които не спазват новите правила и изисквания на общинския кризисен щаб, ще им бъде отнеман достъпът и няма да имат право да спират на бургаските автогари.

До края на деня ще бъдат отпечатани информационни материали, които ще бъдат раздадени в пенсионерските клубове, клоновете на Български пощи, медицински центрове и лекарски кабинети. Общинските пенсионерски клубове ще бъдат запознати с решението на щаба за преустановяване на събиранията. В момента предстоят отчетно-изборните им събрания и ще се наложи да ги отложат.

Подадена е заявка за допълнително закупуване на материали, с които да бъдат дезинфектирани всички публични сгради с голям поток от хора. Общинският превозвач "Бургасбус" ще продължи да изпълнява задължението си за ежедневна дезинфекция на автобусите, както и за миене на филтрите на климатиците. 

"Засилихме превантивните мерки. Няма повод за притеснение и паника в Бургас", заяви кметът Димитър Николов.

Уведомени са управителите на големите търговски центрове в града и веригите магазини и те вече извършват серия от дезинфекционни дейности в обектите си. 

Кметът на Бургас издаде заповед и до всички директори на училища и детски градини - да осигурят достатъчно количество дезинфектанти, сапуни и ръкавици, да повишат взискателността при провеждане на филтър, като не се допускат в училище ученици със симптоми на респираторни заболявания, да се ограничи достъпът на външни лица в училищата. Директорите трябва да осигурят предпазни средства за персонала и да не допускат болни служители. Те трябва да извършват минимум четирикратна дезинфекция в класните стаи и всички други помещения (на подови настилки, плотове, чинове и столове). Със заповедта се изисква засилена дезинфекция на санитарните възли, осигуряването на течен сапун и дезинфектант, както и да се извършва редовно проветряване на помещенията. На входа на всяко учебно заведение трябва да се осигури постелка, напоена с дезинфектант. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спешната помощ в Бургас получи оборудване за лесно пренасяне на пациенти

Центърът за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Бургас получи оборудване за лесно вдигане и пренасяне на пациенти. То е предоставено от Ротари клуб Бургас и ще облекчи екипите при справянето с пренасяне на тежки и неподвижни пациенти. Модерните решения позволяват това да се случва лесно и по щадящ за медиците начин, без използване на сериозна физическа..

публикувано на 07.08.24 в 11:03

Литовци платиха 1494 лева за преглед на дете в "Златни пясъци"

Чужденци платиха близо 1500 лева за медицински преглед на детето си в курорта "Златни пясъци".  За случая сигнализираха във Фейсбук групата "Варна", където беше публикувана снимка на фактура, издадена от д-р Здравко Дамянов – лекар с регистрирана денонощна практика в един от хотелите в курорта. От РЗИ започват проверка по случая, съобщиха от здравното..

публикувано на 07.08.24 в 09:03

Д-р Асен Кърджиев, ЦСМП Бургас: Одобряваме новите мерки срещу насилието над медици

В Центъра за спешна медицинска помощ в Бургас одобряват новите мерки за предотвратяване на насилието над медицински специалисти. Според тях до 4 месеца ресорното министерство трябва да предприеме действия за създаване на специализирана електронна система, която след сигнал за агресия от лекар ще се отразява в МВР, заедно с местоположението..

публикувано на 06.08.24 в 09:15

Лятната антиСПИН кампания стартира днес от Бургас

От днес стартира лятната национална АНТИСПИН кампания. Безплатно и анонимно се изследват и консултират желаещите да се включат в акцията. Днес до "Часовника" бе позиционирана мобилна лаборатория, в която хората се информираха и тестваха за ХИВ или СПИН. Кампанията ще продължи до 12 август и ще обхване и други градове по Черноморието...

обновено на 05.08.24 в 12:07

Тежко, но стабилно е състоянието на пострадалото в Созопол дете

Състоянието на 9-годишното дете, пострадало при инцидент с почистваща машина на плажа в Созопол, е стабилизирано, но остава тежко.  Това съобщиха от болница Пирогов, където беше настанено детето в събота, след като беше транспортирано с военен самолет "Спартан". Нощта е преминала спокойно. Момчето остава в детската реанимация за лечение и активно..

публикувано на 05.08.24 в 10:40
Снимката е илюстративна.

Безплатни тестове в Ямбол в рамките на национална лятна кампания срещу СПИН

От началото на август в Регионалната здравна инспекция в Ямбол работи  специализиран кабинет за доброволно консултиране и изследване за СПИН. Същевременно  тази седмица - от 5 до 12 август, е обявена за провеждането на лятната антиспин кампания в цялата страна. В кабинета, в който работят  лекар и лаборант се  извършва безплатно и анонимно тестване,..

публикувано на 05.08.24 в 08:11

Безплатно и анонимно изследване на ХИВ/СПИН в Бургас

В два поредни понеделника – 5 и 12 август, от 10:30 часа до 12:30 часа на Часовника  ще се извършват доброволно, безплатно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест в мобилна лаборатория. Поводът е стартиране на националната лятна АНТИСПИН кампания, която тази година ще се проведе под мотото: „Безопасна ваканция“. Целта на..

публикувано на 02.08.24 в 14:40