Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Епидемиолог: Маските трябва да се сменят на два часа

Дизинфекция в градския транспорт, Москва, 20 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Коронавирусът издържа до три дни върху повърхности. Паническият страх кара много хора да прибягват дори до нетрадиционни методи за дезинфекция, включващи опасни за здравето препарати. Това коментира д-р Георги Желев, специалист в епидемиологията, инфекциозните болести и преподавател в Тракийския университет. По думите му, има възрастни хора, които правят дезинфекция на хляба със спирт, а в същото време отиват до магазина без маска. 

"Масово хората изкупиха метиловия спирт и спирта за горене от железариите, за да дезинфектират пода в жилището си. Ползват белина, която е достъпна в магазините. Всички тези препарати са опасни, тъй като предизвикват дразнене на белия дроб и неговото възпаление. Хората трябва да обърнат внимание на местата в дома, които потенциално биха пипнали с мръсни ръце, прибирайки се отвън, от обществени места - дръжки на врати, телефони. Ако няма спирт, може да се използва и силен алкохол. Съжалявам, че някои хора реагират панически. За мен дезинфекцията с хеликоптер, на дворовете на хората, това е просто, наистина пари на вятъра".

Д-р Георги Желев съветва още маските да се носят не повече от два часа, след което да се изперат, а тези за еднократна употреба да се изхвърлят. Причината е, че натрупването на вируси на повърхността я прави пропусклива. Носенето на ръкавици ще ни е от полза, ако също се спазват хигиенните изисквания. Сред препоръките му са още да не се ползват асансьорите, които обикновено са тесни помещения и носят потенциален риск, ако са ползвани от заразен човек.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НОИ Бургас прие първите заявления за така наречените евтини санаториуми

Започна записването по програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ. Първите заявления вече са подадени в териториалното поделение на ведомството в Бургас. Директорът Енчо Жеков поясни: "Още е рано да се каже, но друг път първият ден, когато стартира програмата идват значително повече хора, но предполагам с течение на времето ще се..

публикувано на 05.06.20 в 09:22

Масово тестване за Covid-19 на медиците от частната болница в Сливен

Масово тестване за Covid-19 на медиците от частна МБАЛ „Хаджи Димитър“ ще се направи утре. Това съобщи заместник-управителят на болницата д-р Христо Режев. Единият от обявените заразените в Сливен днес, е лекар от тази болница, който вече е хоспитализиран. Очакват се новите изследвания на 15 души от медицинския персонал.  Д-р Режев съобщи, че..

публикувано на 04.06.20 в 16:55

Пристигна ПЕТ скенерът за общинския Комплексен онкологичен център

Дългоочакваният ПЕТ скенер пристигна в общинския Комплексен онкологичен скенер и в момента се монтира от екип немски инженери. Това съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той и екипът лекари и физици от новото медицинско звено планираха следващите етапи за ускоряване на подготовката му за работа с пациенти, която да стартира в края на август.  ПЕТ..

публикувано на 04.06.20 в 10:29

"Добрият лекар": Д-р Владимир Неделковски

В рубриката ни "Добрият лекар" днес  ви разказваме историята на 24 - годишната Надя от Ловеч. Съдбата я среща на два пъти  в изключително трудни моменти за нея с гинеколога д-р Владимир Неделковски. Първият път в Плевен, вторият в Бургас. Заради прецизната му преценка и бързи действия, младата жена живее втори живот. А д-р Неделковски е не само..

публикувано на 03.06.20 в 15:05

Нов и единствен по рода си у нас ПЕТ скенер ще заработи в „Комплексен онкологичен център – Бургас „

С най-новата си придобивка, „Комплексен онкологичен център – Бургас „ става най-добре оборудвания център в Източна България от технологична гледна точка – разполага с последно поколение апарати за хибридна образна диагностика (PET/CT и SPECT/CT) С ултрамодерната техника за позитронно емисионна томография и компютърна томография лекарите ще могат много..

публикувано на 28.05.20 в 17:37
На снимката са д-р Денчо Кавалджиев и д-р Иван Зайков, отляво надясно.

Внимавайте с връщането към спорта, има опасност от скъсване на коленни връзки, съветват доктори

Системното обездвижване, последвано от непремерено завръщане към спортна активност, често води до травми на опорно-двигателния апарат. Особено при хора, които не са активни спортисти, а тренират „за здраве“ само в неделя. Характерна такава група например са младите мъже, събиращи се да играят футбол с приятели през уикенда. Физически..

публикувано на 28.05.20 в 15:01

Сформират мобилни екипи на Патронажната грижа

Непрекъснато се увеличава капацитетът на Патронажната грижа в Бургас и за изпълнение на допълнителните дейности ще бъдат наети още пет домашни санитари и две медицински сестри. Те ще сформират мобилни екипи, за да могат да покрият увеличаващия се брой на хората, желаещи да ползват медико-социалната услуга. Тя се помещава в нов офис на ул..

публикувано на 28.05.20 в 13:51