Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два лъча в небето над Бургас срещу COVID-19

Акцията от 20 часа е в подкрепа на заразените от коронавирус и хората на първа линия

Снимка: https://accessaa.co.uk/


Два лъча в небето над Бургас тази вечер ще засвидетелстват подкрепа към болните от коронавирус и професионалистите, борещи се на първа линия със заболяването. Акцията е на Асоциацията на рентал компаниите у нас и ще се проведе тази вечер от 20 часа в 5 града. 

Кампанията тръгва от Европа и всяка страна избира ден, в който да се включи. Солидарност е ключовата дума, казва Атанас Димитров, член на Асоциацията на рентал компаниите. Единият лъч ще е в небето над Северната промишлена зона:

"В рамките на половин час от 20 до 20.30 часа е акцията като съпричастност към всички, които се борят с овладяването на пандемията. Ще използваме мощни устройства около 7 киловата ксенон с оптика лъч. При подходящо време ще може да се наблюдава в широк периметър от 20 км. около Бургас." 

В близост до Инфекциозното отделение на университетската многопрофилна болница за активно лечение, където са настанени болни с коронавирус, а медиците денонощно се грижат за тях, в символичната акция с лъч от паркинга на НОИ се включва и Стефан Баев. Той посочва: 

"Това го правим в подкрепа на хората, които са най-близо до този вирус - лекари, полицаи, хората, които малко или много са притеснени, че са заразени, към онези, които са се прибрали от чужбина и не знаят какво ги очаква оттук нататък. Нека този лъч бъде светлината в тунела от надеждата, че тази пандемия някога ще свърши и ще се върнем към нормалния живот, за който всички мечтаем."  


И двамата подкрепят крутите мерки за ограничаване на заразата и смятат, че колкото сме по-дисциплинирани и обединени, толкова по-бързо ще се справим с кризисната ситуация. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас

Забавна игра ще съпътства тази година цветното изложение „Флора“ в Бургас. Флаери, свързани със събитието, се намират от днес в няколко културни обекта в града, както и в автобусите на градския транспорт, съобщават от Общината.  След като ги откриете и попълнете данните си в брошурите, може да ги пуснете в кутии, които ще бъдат поставени на централния..

публикувано на 16.04.24 в 15:47
Стара картичка от Великден. Лична колекция на Соня Кехлибарева

В Етнографския музей разказват как в Бургас са посрещали Великден

Публична лекция, посветена на  Великденските празници и тяхното отбелязване в морския град в миналото, ще поднесе  Етнографския музей в Бургас . Тя е насрочена за  днес  от 17:30 часа, в презентационната зала. Темата ще поднесе  Соня Кехлибарева, която е краевед, изследовател на историята на стария Бургас. Събитието се организира във връзка с..

обновено на 16.04.24 в 10:43

Ивайло Димитров изработва фотоалбуми и бюджетни подаръци

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 14.04.24 в 17:30

Анна Йончева - фотографът, който разказва за "различните" деца на България

Анна Йончева е фотограф, който организира редица благотворителни каузи. Тя иска и знае как да направи света по – добър и действа в тази посока с ентусиазъм и постоянство. Чрез благотворителни базари реализира идеята за поставянето на люлки за деца в инвалидни колички, помага за създаването на специална база за терапия с коне „Ахил“ и..

публикувано на 14.04.24 в 16:00

Вера Гиргинова обича да кара кайтсърф, да готви и да пътешества в Южна Франция

Вера Гиргинова е оперна прима, сопрано. Интересното за нея е, че е архитект, а след това завършва Музикалната академия и започва активно да се занимава с музика. Всъщност музиката е част от живота й още от дете. В семейството им те са три сестри и трите се занимават с музика, въпреки че родители им са архитекти по професия. В детската..

публикувано на 14.04.24 в 14:00

Директорът на градската библиотека Яна Кършийска искала да стане ветеринарен лекар

Не съм изневерила на библиотеките, откакто съм завършила образованието си, но като малка мечтаех да стана ветеринарен лекар. Това призна в предаването "Детско царство" директорът на градската библиотека Яна Кършийска. Пред водещите на 14 април Атанасия Петрова и Иво тя разказа, че отначало е работила в окръжната библиотека, по-късно известна като..

публикувано на 14.04.24 в 09:30

Изложба динозаври отваря в парк "Езеро"

Изложба динозаври отваря врати днес в парк "Езеро" срещу до конната база.  Всички експонати са копия на съществували преди милиони години динозаври, като за направата им е използвана кожа с цвят, максимално доближаващ се до реалния. На всеки динозавър е поставена табелка на български и английски език с информация за размерите му, кога е живял и кои..

публикувано на 13.04.24 в 08:32