Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Два лъча в небето над Бургас срещу COVID-19

Акцията от 20 часа е в подкрепа на заразените от коронавирус и хората на първа линия

Снимка: https://accessaa.co.uk/


Два лъча в небето над Бургас тази вечер ще засвидетелстват подкрепа към болните от коронавирус и професионалистите, борещи се на първа линия със заболяването. Акцията е на Асоциацията на рентал компаниите у нас и ще се проведе тази вечер от 20 часа в 5 града. 

Кампанията тръгва от Европа и всяка страна избира ден, в който да се включи. Солидарност е ключовата дума, казва Атанас Димитров, член на Асоциацията на рентал компаниите. Единият лъч ще е в небето над Северната промишлена зона:

"В рамките на половин час от 20 до 20.30 часа е акцията като съпричастност към всички, които се борят с овладяването на пандемията. Ще използваме мощни устройства около 7 киловата ксенон с оптика лъч. При подходящо време ще може да се наблюдава в широк периметър от 20 км. около Бургас." 

В близост до Инфекциозното отделение на университетската многопрофилна болница за активно лечение, където са настанени болни с коронавирус, а медиците денонощно се грижат за тях, в символичната акция с лъч от паркинга на НОИ се включва и Стефан Баев. Той посочва: 

"Това го правим в подкрепа на хората, които са най-близо до този вирус - лекари, полицаи, хората, които малко или много са притеснени, че са заразени, към онези, които са се прибрали от чужбина и не знаят какво ги очаква оттук нататък. Нека този лъч бъде светлината в тунела от надеждата, че тази пандемия някога ще свърши и ще се върнем към нормалния живот, за който всички мечтаем."  


И двамата подкрепят крутите мерки за ограничаване на заразата и смятат, че колкото сме по-дисциплинирани и обединени, толкова по-бързо ще се справим с кризисната ситуация. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои първото виртуално изложение за родители и образователни центрове в Бургас

Предстои първото бургаско виртуално изложение, което ще помогне на родителите с информация за центровете. Онлайн експото е безплатно и всеки детски клуб може да участва.  Изложението е и в помощ на детските занимания, които са потърпевши от възникналата извънредна ситуация. Виртуалното изложение “Уча, пея, танцувам и спортувам в Бургас” ще..

публикувано на 02.06.20 в 15:15

Организират празник в Зоопарк Бургас за Деня на детето

Зоопарк Бургас организира празнично шоу, игри и много забавления за децата по повод 1 юни. Програмата започва в 11:00 часа, при спазване на всички противоепидемични мерки. Малчуганите ще влизат в зоокъта при вход свободен през целия ден.   В зоопарка, който се намира в близост до квартал „Черно море“ се отглеждат над 60 вида животни в условия,..

публикувано на 29.05.20 в 17:20

Откриха изящна керамика при подводните проучвания край Созопол (СНИМКИ)

Изящна керамика от архаичната епоха на древна Аполония откриха специалистите от Центъра по подводна археология в Созопол. В продължение на 12 дни те проучваха на площ от близо 8 кв.м в акваторията на Старото пристанище на морския град. Дейностите се извършиха във връзка с проект на Общината за изграждане на плаващи понтонни кейове за..

публикувано на 27.05.20 в 14:01

Рядък вид черни щъркели гнездят в Странджа

Черни щъркели гнездят в ПП "Странджа", това съобщава Милен Рашков, биолог в дирекцията на парка. Гнезда на птиците са открити на няколко места – местността Бяла вода, край р. Папийско дере в землището на с. Варвара и др. Популацията на вида в границите на парка е оценена на 13 - 14 двойки, допълва още орнитологът Рашков. Подобно на белия си..

публикувано на 26.05.20 в 14:03

Плоча с надпис на старогръцки доказва, че е имало пристанище край Дебелт

Плоча с надпис на старогръцки по безспорен начин доказва, че римската колония Деултум е имала пристанище. Находката беше открита в южната част на комплекса при подготовката за новия сезон в навечерието на 24 май. Надписът е разчетен от епиграфа от СУ „Св Климент Охридски“ Николай Шаранков и текста се тълкува, че собственикът е..

публикувано на 26.05.20 в 13:31
Стартът на тазгодишния Пробег на мира

“Пробегът на мира“ продължава виртуално, включете се и вие

Инициативата „Пробег на мира“ продължава виртуално до началото на октомври, когато ще завърши в Прага. Тя стартира през март като физическа факелна щафета, но заради пандемията, се наложи да продължи нетрадиционно. Как – пояснява Цвети Димитрова, координатор за пробега у нас: „ Виртуалното преминаване през градовете се осъществява почти..

публикувано на 25.05.20 в 13:43
Долмени или

Туристически маршрути разкриват забележителностите около Средец

Фолклорната традиция в Средец съществува от дълбока древност. Оказва се, че едни от най-ранните форми на живот са от началото на XII век пр.н.е. Това разказа Дора Тодорова, която е уредник в Музейния комплекс към Националния археологически резерват „Деултум - Дебелт“. "Странджа е една планина, която е в контактната зона на няколко високоразвити..

публикувано на 25.05.20 в 09:09