Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тази нощ преминаваме към лятно часово време

Снимка: БГНЕС

В 03.00 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време.През март миналата година Европейският парламент гласува отпадането на сезонната смяна на времето да се състои чак през 2021 година.

Дебатът не е нов. Общественото негодувание срещу нарушения комфорт беше силно отразено и в онлайн референдум на Европейската комисия, като 84 % от близо пет милиона европейци гласуваха за отмяна на сезонната смяна.

От неделя ще спим един час по малко, но в същото време ще се радваме и на бързото нарастване на деня.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стартът на тазгодишния Пробег на мира

“Пробегът на мира“ продължава виртуално, включете се и вие

Инициативата „Пробег на мира“ продължава виртуално до началото на октомври, когато ще завърши в Прага. Тя стартира през март като физическа факелна щафета, но заради пандемията, се наложи да продължи нетрадиционно. Как – пояснява Цвети Димитрова, координатор за пробега у нас: „ Виртуалното преминаване през градовете се осъществява почти..

публикувано на 25.05.20 в 13:43
Долмени или

Туристически маршрути разкриват забележителностите около Средец

Фолклорната традиция в Средец съществува от дълбока древност. Оказва се, че едни от най-ранните форми на живот са от началото на XII век пр.н.е. Това разказа Дора Тодорова, която е уредник в Музейния комплекс към Националния археологически резерват „Деултум - Дебелт“. "Странджа е една планина, която е в контактната зона на няколко високоразвити..

публикувано на 25.05.20 в 09:09

Теодора Мудева завършва с пълно отличие, мечтае да стане журналист

Красивата Мис България за 2018 година Теодора Мудева завърши с пълно отличие английската гимназия в Бургас и е готова за зрелостните изпити, като мечтата й е да стане журналист.  Теодора и съучениците й  няма да могат да отпразнуват подобаващо дипломирането си, защото, макар и разхлабени, ограничителните мерки у нас все още са на лице. И..

обновено на 24.05.20 в 14:04

Ажда Чаушева обича да меси, обещала е питка на Тони Димитрова

Ажда Чаушева е усмихната, талантлива и с голямо сърце. Тя е дъщеря на известния естраден певец Мустафа Чаушев и от малка се занимава с музика. Има стотици излизания на сцена, участия в концерти у нас и зад граница. Ажда има ново увлечение и то е да меси питки. Интересът й се породил по време на извънредното положение. Направила първо..

обновено на 24.05.20 в 13:28

Откриха плоча с фрагмент от надпис на старогръцки в Деултум

Плоча с фрагмент от надпис на старогръцки е открита в навечерието на 24 май в Деултум, съобщиха на своята фейсбук страница от едноименния археологически резерват. Находката е намерена при подготовка на археологическите обекти за предстоящия сезон и разчистване на затревяването. Плочата е  вторично използвана като строителен материал през..

обновено на 24.05.20 в 09:04

Виртуални турнири в помощ на биоразнообразието провокират децата

 Инициативата е на Фондация „Биоразнообразие“ и образователния проект „Пукльовците“. Всяка седмица посвещаваме на определен защитен вид, сега е Седмицата на елените, каза Радостина Ценова от организацията "Другата седмица е на теснолистния божур и накрая на дивите кози. Всяка седмица децата могат да се включат във виртуален турнир и да се..

публикувано на 23.05.20 в 10:50

Свитъци с цитати в арт зоната по Богориди

Разноцветни ленти, окачени по стълбовете и фасадите на сградите  са част от изненадата за 24 май,  подготвена  чрез  творческата инициатива "БулевАРТ - Мрежа на сетивата". Украсата започва от Часовника и продължава по "Богориди" в посока към Морската градина. Между лентите бургазлии ще открият свитъци с цитати от известни български автори, които..

публикувано на 22.05.20 в 11:44