Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зърнопроизводителите притеснени за износа на продукцията си

Снимката е илюстративна.
Снимка: БГНЕС


Заради ситуацията с въведените мерки срещу разпространението на коронавируса, зърнопроизводителите се притесняват дали ще успеят да пласират продукцията си. От бранша се надяват до август положението да се нормализира. Надяваме се да нямаме проблеми с износа на зърно, посочи председателят на Съюза на зърнопроизводителите в бургаска област Николай Киров.

„Големите търговски фирми, които изкупуват зърно казват, че се надяват да се променят нещата до август –септември, когато е основният износ на нашата продукция. Притеснява ни, че цената е ниска. Тя е борсова цена и се движи паралелно с цената на нефта. При падането на нефта и цената на зърното на международните пазари падна. Около 10-15 % е надолу в сравнение с миналата година“, обясни той. 

Киров допълни, че към този момент няма проблем с кадрите. „Нямаме текучество на кадри. При нас работните места са по единично – всеки си е в трактор и нямаме струпване на хора. Спазваме всички изисквания на кризисния щаб“, поясни той.

Пролетната кампания в момента върви добре въпреки дъждовете през миналите седмици. „Напредваме със сеитбата на слънчогледа и царевицата. Може до края на седмицата ще завърши. Културите се развиват засега добре“, допълни Киров. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нови туристически пакети привличат туристите в Бургас чрез онлайн платформа

Община Бургас пусна нова услуга в помощ на туристите. Вече са разработени и в продажба са няколко нови туристически пакети, които могат да се закупят онлайн от всяка точка на света. Те са поместени на платформата events.gotoburgas.com и обхващат някои от най-атрактивните локации в морския град и района. Почитателите на морски приключения могат да..

обновено на 24.07.24 в 13:46

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на..

публикувано на 24.07.24 в 12:45

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса. Според..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Ниската изкупна цена на зърното принуждава стопаните да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от село Шарково. На  Дочка Панайотова са изгорели 90 бали сено, което е повече от половината храна за..

публикувано на 24.07.24 в 07:37

The Independent: Слънчев бряг предлага повече за по-малко от Мармарис

Слънчев бряг е изпреварил турския курорт Мармарис като най-достъпната дестинация за семейни почивки. Проучване на The Independent сравнява цените на 10 основни артикула, включително ястия, напитки и слънцезащитни продукти и установява, че черноморският ни курорт предлага най-добро съотношение цена-качество за британските туристи през 2024 година...

публикувано на 23.07.24 в 16:12
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:47
Община Сливен

Министерството на иновациите дава 14 млн. лв. за строежа на "Индустриален парк - Сливен"

Близо 14 милиона лева финансиране ще получи "Индустриален парк Сливен" ЕООД от Министерство на иновациите и растежа. Договорът между двете страни вече е подписан, съобщиха от Община Сливен.  Финансирането е осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.  Средствата по договора с Министерство на иновациите са близо 70% от необходимия..

публикувано на 21.07.24 в 15:06